ATO Başkanı Atila Menevşe, kentin kültürel değerlerinin ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi:
Adana Festivaller kenti olma yolunda
Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, kentin sahip olduğu kültürel değerlerin ön plana çıkarılması için tüm kurum ve kuruluşlara destek çağrısı yaparak, “Adana’nın tanıtımı ve kültürel değerlerinin katma değere dönüştürülmesi için yepyeni bir yol haritası belirledik. 6-8 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlenecek Adana Lezzet Festivali ile önemli bir sınav vereceğiz. Amacımız, Adana’yı yılın her döneminde sürecek farklı etkinliklerle festivaller kentine dönüştürmektir” dedi.
ADANA (GÜNEY HABER)-Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, kentin sahip olduğu kültürel değerlerin ön plana çıkarılması için tüm kurum ve kuruluşlara destek çağrısı yaparak, “Adana’nın tanıtımı ve kültürel değerlerinin katma değere dönüştürülmesi için yepyeni bir yol haritası belirledik. 6-8 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlenecek Adana Lezzet Festivali ile önemli bir sınav vereceğiz. Amacımız, Adana’yı yılın her döneminde sürecek farklı etkinliklerle festivaller kentine dönüştürmektir” dedi.
ATO’nun Ağustos ayı olağan Meclis toplantısı Tarkan Kulak başkanlığında gerçekleşti. Meclis ve Meslek Komitesi üyeleri ile personelin katılımıyla yapılan bayramlaşmanın ardından geçilen Meclis toplantısında konuşan Atila Menevşe önümüzdeki dönemde yapılması planlanan çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Adana olarak kentin kültürel değerlerinin ekonomiye kazandırılması gerektiğini ifade eden Menevşe şunları söyledi:
“Adana’nın kent algısını olumlu yönde geliştirmek amacıyla uzun zamandır güzel çalışmalar yürütüyoruz. Portakal Çiçeği Karnavalıyla yakalanan ivmenin daha da artması ve Adana’nın güzellikleri ve etkinlikleriyle anılan bir şehir olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Adana Film Festivali, Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali, Kebap Festivali, Rock Festivali gibi yıl boyu festivallerle anılan bir kent olma yolundayız. Yaz sezonundan kış sezonuna geçiş döneminde yine büyük ve ulusal düzeyli bir festivalimizin olması gerektiğini düşündük. ATAK A.Ş. girişimiyle Adana Valiliği, İl Kültür Müdürlüğü, Çukurova Kalkınma Ajansı ve Odalarla bir araya gelerek Adana Lezzet Festivali’ni düzenlemeye karar verdik. Yaklaşık iki aydır kurum temsilcilerimiz altyapı çalışmalarını yapıyorlar. Ulusal düzeyli birçok turizm firması 6-7-8 Ekim’deki Adana Lezzet Festivali’ni önemli bir etkinliğe dönüştürerek bu tarihleri kapsayan Adana turlarını satmaya başladı. Oteller ile uçaklarda doluluk oranları oldukça yüksek. Bu etkinliğe şehir dışından 5 ile 10 bin arasında ziyaretçi bekleniyor. Program kapsamında, kentin her yanında müzikler eşliğinde sunulacak olan Adana Kebabı, şalgam, analı kızlı, mumbar, şırdan, içli köfte, karakuş tatlısı ve bici bici gibi Adana’nın eşsiz lezzetleri ziyaretçilerle buluşacak. Aynı zamanda yılın ilk narenciyelerine, pamuk tarlalarına, hasat turizmi programları yapılacak. Yemek yapım atölyeleri, gastro şovlar, şehir gezisi, müze ve tarihi bölge gezileri, söyleşiler, sergiler, sanatsal aktiviteler, sokak aktiviteleri ile süslenecek festivalimize ünlü şefler, yemek programcıları, ünlü gazeteciler ve köşe yazarları da konuk olacak. İnşallah bu etkinlikle Adana’mıza yeni bir heyecan ve yeni bir soluk kazandıracağız.”
ŞALGAM VE KIRMIZIBİBER SALÇASININ TESCİL BAŞVURULARI YAPILDI
Menevşe, konuşmasının son bölümünde Adana Kebabını tescilleyerek tüm dünyada tanınmasını sağladıklarına işaret ederek, “Adana’ya özgü şalgam ve kırmızıbiber salçasının tescil edilmesi için de başvurularımızı yaptık. Amacımız, kültürel zenginliklerimizi ekonomiye kazandırırken, diğer yandan da kentimizin tanınırlığını en üst seviyeye çıkarmaktır” diye konuştu.
TEKSTİL SEKTÖR SUNUMU
ATO Meclis toplantılarının son bölümünde gerçekleştirilen sektörel sunumda ise tekstil ele alındı. Meclis üyesi Nezir Sun sunumunda, “Tekstil ve konfeksiyon sektörünün, dünyada gerek üretim sürecinde yaratılan katma değer ve gerekse ihracat gelirleri içindeki yüksek payı nedeniyle ekonomik kalkınma sürecinde önemli roller üstlendiğini ifade ederek, “Dolayısıyla tekstil ve konfeksiyon sektörü ülkelerin kolayca vazgeçemediği bir sektördür. Tekstil ve konfeksiyon sektörü, ülkelerin daha ileri sanayilere geçiş için yarattığı sermaye birikimi ve yetişmiş iş gücü sebebiyle ellerindeki en önemli basamak taşlarından birisi konumundadır. Ekonomik kalkınmanın ileri aşamalarına geçen gelişmiş ülkelerde tekstil ve konfeksiyon sektörünün imalat sanayi üretimi içindeki payı sürekli azalırken, gelişmekte olan ülkelerde ise imalat sanayi üretimi içinde sektörün payı artmıştır. Tekstil ve konfeksiyon sektörü, ülkemiz gibi yoğun genç nüfusa sahip ülkelerde ise önemli bir istihdam kaynağı olma özelliğine sahiptir. Bunun yanında Adana’mızın hem Doğu ve Güneydoğu’dan hem de son yıllarda Suriye’den aldığı yoğun göç dikkate alındığında yarattığı istihdam potansiyeli daha da önemli hale gelmektedir” dedi.
Adana Ticaret Odası tarafından hayata geçirilen Adana Hazır Giyim Tanıtım Projesi’nin hem sektöre, hem de Adana’ya önemli katkılar sunduğuna da işaret eden Nezir Sun, “Bu proje Adana’nın tekstil alanında cazibe merkezi olmasını sağlamanın yanı sıra, firmalarımızın pazar paylarını artırarak ihracata yönelmelerini sağlamıştır” görüşlerini dile getirdi.