Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker, eğitim sisteminin giderek gerilediğine belirterek, Türkiye’nin çağdaş normlara uygun eğitim sistemini geliştirmesini ve güçlendirmesi gerektiğini söyledi.
ADANA (GÜNEY HABER)-Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker, eğitim sisteminin giderek gerilediğine belirterek, Türkiye’nin çağdaş normlara uygun eğitim sistemini geliştirmesini ve güçlendirmesi gerektiğini söyledi.
3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanununun uygulanmasının yıldönümü nedeniyle açıklama yapan Eker, “Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim birliği bir sistem olarak benimsenmiş bulunmaktadır. Yeni Türkiye’nin kültür hayatında çok önemli bir aşamayı başarıya ulaştıran Tevhid-i Tedrisat Kanunu, aslında büyük bir kültür hamlesidir. Eğitimin birleştirilmesi ile, özellikle 19. yüzyıl sonlarından beri Türkiye eğitiminde görülen medrese ve okul (mektep) diye devam eden ikililiğe son verilmiştir” dedi.
“TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU, EĞİTİME LAİK BİR KARAKTER VERMİŞTİR””
“Tevhid-i Tedrisat Kanunu” ile öğretim ve eğitim birliği sağlanarak milli kültür birliğine yönelindiğini hatırlatan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker,şöyle konuştu;
“Öğretim ve eğitime milli ve laik bir karakter veren Tevhid-i Tedrisat Kanunu, milli gelişme tarihinde daima büyük yer tutacak bir inkılabın da adı olmuştur. 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu, öğretim ve eğitimin birliğini sağlamakla beraber medreselerin de kaldırılmasını sağlamıştır. Keza 3 Mart 1924 tarihli, Şer’iye ve Evkaf Vekâletlerinin kaldırılmasına dair kanunla da, vakıfların bağlı bulunduğu vekâlet (bakanlık) kaldırıldığından ve Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun üçüncü maddesi ile de Şer’iye ve Evkaf Vekâleti bütçesinde mektepler (okullar) ve medreseler için ayrılan ödenek Maarif Vekâletine (Milli Eğitim Bakanlığına) devredildiğinden, medreselerin kaderini tayin Maarif Vekâletine bırakılmıştır.
“TEVHİD-İ TEDRİSAT İLEÇAĞDIŞI DERSLER KALIRILDI”
2 Mart 1926’da kabul edilen, “Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun” Tevhid-i Tedrisat (Öğretimin Birleştirilmesi) Kanunun ilkelerinin ışığı altında eğitim hizmetlerini düzenlemiştir. Devletin izni olmadan hiç bir okulun açılmayacağını öngören Maarif Teşkilatı Hakkında Kanun aynı zamanda çağdışı bütün derslerin okul müfredat programlarından kaldırılmasını da sağlamıştır”
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker son olarak 1924’te çağdaş bir eğitim için çıkarılan kanunlar varken, günümüzde eğitim müfredatının giderek geriye gitmesinin de bugün ki siyasi iktidarın 1924’teki kadar ufkunun açık olmadığınıda gösterdiğini öne sürdü.