Türkiye’de asma yaprağı tüketimi her geçen gün biraz daha artarken, bu yıl asma yaprağında yaşanan bereket üreticisinin yüzünü güldürdü.
ADANA (GÜNEY HABER)-Türkiye’de asma yaprağı tüketimi her geçen gün biraz daha artarken, bu yıl asma yaprağında yaşanan bereket üreticisinin yüzünü güldürdü.
Kışın salamura olarak kullanılan asma yapraklarının yerini yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte taze yapraklar aldı. Kışın salamura, yazın da taze olarak kullanılan asma yapraklarının hem üretimi hem de tüketimi Adana’da her geçen gün biraz daha artıyor. Başta yaprak sarması yemeği olmak üzere değişik yöresel yemeklerde kullanılan asma yapraklarına gösterilen yoğun ilgi üreticisinin yüzünü güldürüyor.
Bu yıl asma yaprakları açısından son derece verimli bir yıl geçirdiklerini belirten asma yaprağı üreticisi Zülfikar Tor, “Asma yaprağını yetiştirmek aslında çok kolay. En iyi verimi asma ağacının aşısız olan türünden ya da bu işin başkenti olan Tokat Erbaa’dan getirttiğimiz özel asma türlerinden elde ediyoruz. Üretiminde risk hemen hemen yok gibi. Sadece böcek ve tırtıllardan korumak için gerekli görülmesi durumunda yaprakları ilaçlıyoruz. Ve dolu yağışı ihtimaline karşı, asma dallarının üzerine kapatacak herhangi bir örtü filesinin hazırda tutulması yaşanacak olası riski en aza indiriyor. Bu yıl yapraklar açtıktan sonra pek fazla yerde dolu yağışı etkili olmadı.” dedi.
Tek bir kök asma ağacından defalarca kez yaprak hasadı yaptıklarını belirten Zülfikar Tor, topladıkları yaprakların bir bölümü taze olarak bir bölümünü de salamura yaparak kışın satmak üzere hazırladıklarını kaydetti. Az maliyetli ve kolay yetiştirilmesinden dolayı bir çok köyde, çok sayıda kişinin artık tek bir kök de olsa mutlaka bir asma yaprağı yetiştirdiğini belirten Tor, son yıllarda asma yapraklarının köylüye cep harçlığı olduğunu kaydetti.
İnsanların daha çok damarsız ve bir bütün gibi olan asma yapraklarını belirten Zülfikar Tor, “İnsan öncelikle asma yaprağının tazeliğine bakıyor. Sonra yaprağın bir bütün halde görünüp görünmediğine bakıyor. İnsan eli gibi parmakları ayrı olan yapraklar pek tercih edilmiyor. Ayrıca yine damarlı olan yapraklar insanlar tarafından tercih edilmiyor.” dedi.