Adana Barosu Başkanlığı tarafından iki gün sürecek olan sertifikalı Ceza Muhakemesi Hukuku konulu meslek içi eğitim semineri Baro Tesislerinde başladı. Seminerde Av. Nergis Tuba Aslan, Av. Selçuk Kozağaçlı, Av. Derviş Emre Aydın, Av. Deniz Özbilgin, Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer, Klinik – Psikolog Dr. Türkcan Baykal, Av. Çağla Deniz Felamur ve Av. Perihan Kayadelen avukatlara ceza muhakemesi kanunu hakkında bilgiler paylaştı.
ADANA (GÜNEY HABER)-Adana Barosu Başkanlığı tarafından iki gün sürecek olan sertifikalı Ceza Muhakemesi Hukuku konulu meslek içi eğitim semineri Baro Tesislerinde başladı.
Seminerde Av. Nergis Tuba Aslan, Av. Selçuk Kozağaçlı, Av. Derviş Emre Aydın, Av. Deniz Özbilgin, Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer, Klinik – Psikolog Dr. Türkcan Baykal, Av. Çağla Deniz Felamur ve Av. Perihan Kayadelen avukatlara ceza muhakemesi kanunu hakkında bilgiler paylaştı.
Baro mensubu 133 avukatın katıldığı seminer 2 gün boyunca devam edecek. Seminere katılan avukatlara, yakalama ve gözaltı, tutuklama, hukuka aykırı deliller sorunu, ceza yargılamasında deliller, görüşmede temel ilkeler, soruşturma-kovuşturma evreleri arasındaki farklar, doğrudan sorgu, kovuşturma evresi, duruşma pratik çalışması ile ilgili bilgiler aktarıldı ve CMK sistem tanıtımları yapıldı. Adana Barosu Başkanı Av. Veli Küçük, düzenlenen töreninde yaptığı konuşmada Adana Barosunun her zaman meslektaşlarının yanında olduğunu vurgulayarak, “Mesleğinizi ifa ederken ve göreviniz başında ne zaman bir sorunla karşılaşırsanız biz her zaman sizlerin yanınızdayız” dedi. Av. Küçük, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“En son 3-4 Eylül 2016 yılında CMK eğitim semineri yapmıştık, aradan geçen zaman içerisinde doğan ihtiyaç nedeni ile bugün yenisini yapmaktayız, 2017 yılı sona ermeden bir program daha yapacağız. CMK zorunlu müdafilik uygulamalarına yargı, hakim, savcı, kolluk, siyasi iktidar tarafından şekli unsur olarak bakılmakta, bu bakış açısı sistemin doğru ve sağlıklı işlemesini engellediği gibi, yargıya ve yurttaşın fayda sağlamamaktadır. Yaşanan sorunların her yönü ile gerçekçi bir bakış açısı ile çözüme ihtiyacı bulunmaktadır. Sınıf ve grup çalışmaları ile interaktif yöntemlerle daha hafızada kalıcı, sunucu ile anlık konuşmalarla yapacağız. Çoğunuz ruhsatlarını yeni almış meslektaşlarımız olarak bu iki günlük eğitim çalışmasının sizler için çok yararlı olacağını düşünmekteyim. Burada sizlerle hem teorik hem pratik bilgiler paylaşılacak ve edineceğiniz bilgiler, tecrübeler ilerde sizlere çok önemli katkılar sağlayacak. Ben sizlere bir kez daha başarılar diliyorum. Yurttaşın adalete erişimindeki temel unsurun avukat olduğunu, yargıya güvenin oluşmasında bizlere önemli görevler düştüğünü unutmamalıyız. Görevinizi yaparken herhangi bir sorunla karşılaşır, sıkıntıya düşerseniz her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum.”
Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 16 Ekim 2017 Pazartesi günü saat: 10.00’da kendisi ile birlikte 10 meslektaşımızın yargılandıkları davanın ilk duruşmasının Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüleceğini ve aynı gün 13. Ağır Ceza Mahkemesinde önceki dönem Baro Başkanımız Av. Mengücek Gazi Çıtırık’ın da saat: 10.30’da ‘terör örgütü üyesi olmak’ iddiasıyla ilk duruşmasını görüleceğini hatırlattı. Av. Küçük, “17 Nisan 2015 tarihinde baromuz mensubu meslektaşlarımızın Adliye girişinde hukuksuz arama tarama uygulamasına karşı durarak x-ray cihazından geçmeksizin içeriye girmek istedikleri esnada polislerin aldıkları talimat gereği bu şekilde girişe izin vermemelerinden kaynaklı olarak arbede yaşanmıştır. Yaptığımız görüşmeler sonucunda bu yanlış uygulamadan vazgeçilerek meslektaşlarımız x-Ray cihazından geçmeden evimiz olan Adliye Binasına giriş yapmışlardır. Adana Barosu Yönetim Kurulu üyesi olduğum o dönemde yapılan hukuksuz uygulamayı ifade etmek, sorunu çözmek ve ortamı yatıştırmak için Adalet Komisyonu Başkanı ve Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşmeler yaparken yaşanan arbede fırsat bilinerek ve adliye girişindeki x-ray cihazının zarar görüldüğü belirtilerek şahsım dahil 10 meslektaşım hakkında Avukatlık Yasasının 58. maddesinin amir hükmüne aykırı bir şekilde “emirlere riayetsizlik ve kamu malına zarar vermek” iddiasıyla ceza ve tazminat davaları açıldı. İlk gün yapılan hukuksuz uygulamada ısrar edilmedi ve bugün dahi bir çok meslektaşımız ana adliye binasında ve ek binaların tamamında duyarlı kapılardan geçmeksizin ve aranmaksızın adliye binalarına giriş yapmaktadır. Bu durum dahi yapılan uygulamanın ve sonrasında açılan davanın hukuksuzluğunu tek başına ortaya koymaktadır. Duruşma günü tüm meslektaşlarımızı bizleri ve şahsımı savunmanın ötesinde mesleğimize sahip çıkmak için yanımızda görmek istiyoruz.”
Çalışmada Adana Barosu Başkan Yardımcısı Av. Sabahattin Gümüş, Baro Genel Sekreteri Av. Semih Gökayaz, Adana Barosu CMK Kordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nevzat Elçi de hazır bulundu.