Dünyanın kullanılabilen en eski köprüsü olan Tarihi Taş Köprü’de Osmanlı dönemine ait ay ve 12 parçalı yıldız bayrak yüzlerce yıla rağmen tüm ihtişamı ile köprü üzerinde duruyor. Araştırmacı Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, bugün kullanmış olduğumuz Al Bayrak’taki ay ve hilalin Osmanlı dönemine ait olan bu bayraktan geldiğini söyledi.
ADANA (GÜNEY HABER)-Dünyanın kullanılabilen en eski köprüsü olan Tarihi Taş Köprü’de Osmanlı dönemine ait ay ve 12 parçalı yıldız bayrak yüzlerce yıla rağmen tüm ihtişamı ile köprü üzerinde duruyor. Araştırmacı Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, bugün kullanmış olduğumuz Al Bayrak’taki ay ve hilalin Osmanlı dönemine ait olan bu bayraktan geldiğini söyledi.
Adana’da MS 380’lü yıllarda Romalılar döneminde yapılan Tarihi Taş Köprü’de bugün kullandığımız Al Bayrak’taki ay-yıldızın, Osmanlı döneminde kullanıldığı şekli aradan yüzlerce yıl geçmesine rağmen tüm ihtişamıyla orada duruyor.
Adana şehir merkezini ikiye ayıran ve Seyhan ile Yüreğir’i birbirine bağlayan Tarihi Taş Köprü’nün tarihi hakkında bilgi veren Araştırmacı Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, “Bu köprüden Roma, Bizans, Ermeni Kralları, Ramazanoğulları Beyleri geçti. Osmanlı döneminde ise Kanuni Sultan Süleyman bu köprüden geçti. Kurtuluş Savaşı sonrasında Adana’ya gelen Mustafa Kemal Paşa bu köprüden geçerek karşıyı ziyaret etti.” dedi.
Tarihi Taş Köprü’nün üzerine 1800’lü yıllarda Osmanlı’nın bayrağı olan bir hilal ve 12 parçalı yıldızın konulduğunu belirten Cezmi Yurtsever, “Dünyanın kullanılabilen en eski köprüsü olan tarihi taş köprünün ayağında bir hilal ve 12 parçalı yıldız bulundu. İşte bu ay ve yıldızı Osmanlı padişahlarından Abdülmecit 1800’lü yıllarda koydurdu. O bayrak şekli Osmanlı’nın son döneminde Padişah 3. Selim ve 2. Mahmut zamanında kullanıldı. Adana Taş Köprünün hemen başında bir kale ve bu kalenin bir cephaneliği vardı. 1840’lı yıllarda o cephanelik patlayınca köprünün bu ayakları çöktü. Yeniden yapıldı bu ayaklar ve yapıldığında Padişah Abdülmecit, o zamanki Osmanlı Bayrağı’nın simgesi olan hilal ve çok parçalı yıldız şeklini oraya koydurdu.” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin şuanda kullanmış olduğu Al Bayrak ve üzerindeki Ay-Yıldızı tarihte ilk kez 1845 yılında Padişah Abdülmecit’in kabul ettiğini kaydeden Cezmi Yurtsever, “1845 yılında yine Abdülmecit döneminde hilal ve 5 parçalı yıldız al renkli bayrağımız kabul edildi. Bugün Türkiye Devleti’nin kullandığı ay yıldızlı hilal ve 5 parçalı yıldız bayrağını kabul eden kişi Padişah Abdulmecit ve kabul tarihi 1845 yılı. Padişah Abdülmecit’in o yıllarda resimlerini incelediğimizde, başındaki serpuşta hilal ve yıldız var ve göğsünde hilal ve yıldızlı bir bronş var. Abdülmecit İstanbul’da Eyüp Sultan Camisi’ne geliyor, onu karşılayan askerlerin elindeki bayrak bugün kullandığımız bu bayraktır. Yani Türk tarihindeki bayrak simgesinin en önemli belgesi bu Taşköprü’nün sırtında bulunuyor.” dedi.