Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımda doğal risklerin tamamının teminat altına alındığı 2017 yılını, tarım sigortacılığı açısından seferberlik yılı ilan ettiklerini söyledi.
ADANA (GÜNEY HABER)- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 21 Ocak’ta, Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda, 10 yılı aşkın sürede tarım sigortaları çerçevesinde yapılan çalışmalar, elde edilen sonuçlar ve 2017 yılına ilişkin yenilikler hakkında bilgi verildi. Bakan Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu’nun da katıldığı toplantıda şu açıklamalarda bulundu:
TARIM SİGORTASIYLA 2005 YILINDA TANIŞTIK
“Tarımsal faaliyetler, insanoğlunun kontrol edemediği afetlere karşı korumaya muhtaçtır. Bundan dolayı dünya ülkeleri tarım sektörünü sigorta kapsamına almış bulunmaktadır. Biz de ülke olarak ilk kez Devlet Destekli Tarım Sigortasıyla 2005 yılında tanıştık. TARSİM’le ilgili yasal düzenleme gerçekleşti ve 2006 yılının Haziran ayında TARSİM’le ilgili yasa yürürlüğe girdi. Aradan geçen 10 yıl içerisinde toplam 5 Milyar TL prim üretimi gerçekleştirildi ve bu tutarın 2.3 milyar TL’si üreticiler tarafından ödendi. 2.7 Milyar TL’si ise devletimiz tarafından karşılandı. Buna karşılık üreticilerimize ödenen toplam hasar miktarı ise 3.1 Milyar TL civarındadır. Devletimiz, bu tarımsal sigortayı gerçekleştiren üreticilerimize, meyvelerde don teminatında %67, kuraklıkta %60 ve diğer tüm teminatlarda ise %50 oranında prim desteği sağlıyor.
DEVRİM NİTELİĞİNDE UYGULAMA
2017 yılında uygulamaya koyduğumuz ilklerle birlikte, doğal afetlerden kaynaklı tüm tarımsal riskleri sigorta kapsamına almış bulunuyoruz. Bunlar ülkemiz tarımı ve üreticisine çağ atlatacak, devrim niteliğindeki yaklaşımlardır. Nedir bu ilkler diye baktığımız zaman; tüm Türkiye’de, 81 ilde, kuru alanda yetiştirilen buğday, kuraklık karşısında güvence altına alındı. Ürünler ile birlikte meyve ağaçlarını ve fidanlarını, kirazda yağmur kaynaklı miktar kaybını, asma yapraklarını, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara yönelik hırsızlık veya hırsızlık teşebbüsü temelli zararları teminat kapsamına almış bulunuyoruz. Doğal risklerin tamamının teminat altına alındığı 2017 yılını, tarım sigortacılığı açısından bir seferberlik yılı ilan ediyoruz. Çiftçilerimizin bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor. Yani doğal afet nedeniyle, ürünlerine bir zarar geldiği zaman, feryat etmek değil, bu feryat öncesinde, kara gün dostu olan TARSİM’le buluşmalarının kendileri açısından çok daha doğru olacağını belirtmek istiyorum.
TÜRK ÇİFTÇİSİNE HAYIRLI OLSUN
TARSİM’in bugünlere gelmesinde pek çok kurumun ve şahsın emeği var. Bu 10 yıl içerisinde, büyük emekler neticesinde TARSİM, bu büyük mesafeleri kat etmiş bulunuyor. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığımızdan, Sigorta Şirketlerimizden, Ziraat Odalarımızdan ve tüm paydaşlarımızdan TARSİM çalışanlarımıza kadar herkesin büyük gayretleri oldu. Tüm emeği geçenleri kutluyorum. Yeni uygulamaların Türk çiftçisine hayırlı olmasını diliyorum.”