Danıştay İdari Dava Daireleri bankaların elde etmiş olduğu haksız kazançlar için tüketici lehine karar veriyor. Ancak milyonlarca insanın bundan haberi yok. Haberi olanların bir çoğu ise “Kim uğraşacak bunlarla?” deyip hakkını aramaktan vazgeçiyor.
Hal böyle olunca bankalar her türlü hareketliliği kazanca çevirmeye çalışıyor. Tabi birde bu bazı banka çalışanlarının hileli uygulamaları bulunuyor. Elbette hukuka başvuranlar bankalar karşısında haklı çıkıyor, kaptırmış olduğu parasını geri alabiliyor. Ancak o kadar uğraştıktan sonra alabiliyor.
Aslında bankalar aldıkları paraların hangisinin yasal hangisinin yasal olmadığını biliyor. Yasal olmadığını bildiği halde, insanlardan haksız olarak para almaya devam ediyor. Bu işte sizce de tezatlık yok mu?
Eğer vatandaş gidip hakkını ararsa parasını alıyor, eğer hakkını aramazsa para bankaya kalıyor. Bunu duruma öncelikle devletin izin vermemesi gerekiyor. Ancak devlet tespit edilen yanlış uygulamayı tespit ettiği anda bankalar bu kez başka yöntemlere başvuruyor. Ve bankalar illaki insanlara kredi kullandırtıyor, vatandaşın en ufak dalgınlığını fırsata çeviriyor.
Danıştay İdari Dava Daireleri, 112 milyonu aşan banka hesabından “İşletim Ücreti” alınmasının yürütmesini durdurdu.
Mahkeme duruyor, ancak bankacılar durmuyor. Normal işlemlerine ve yasal olmayan işlem ücretlerini almaya devam ediyor. Peki bu ne zamana kadar böyle devam edecek. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda,
“Bu karara göre, bankaların artık tüketicilerden hesap işletim ücreti alamayacağı ve hazırlanan yönetmeliğe dayanarak tahsil ettiği bedellerin dayanaksız kaldığı anlamına geliyor. Bankalar artık Danıştayın nihai kararına kadar tüketicilerden hesap işletim ücreti tahsil edemeyecekleri gibi tahsil ettikleri hesap işletim ücretlerini iade etme yükümlülüğü altındadır.” deniyor.
İşte tam burada Tüketici Hakem Heyeti devreye giriyor. Ancak ne var ki, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmak ve başvuru sonucunu çıkarmak hemen öyle kolay olmuyor. İnsanlar örneğin 200-300 TL için yaklaşık 2 yıl beklemek zorunda kalıyor. Bugün bankalar bir günlük geciken ödemelerden faiz ve işlem ücreti tahsil ederken, vatandaştan alınan yasal olmayan ücretlerde ise böyle bir şey görmek mümkün değil.
Yani bankalar bura da yine yasal olmayan bir yöntem uyguluyor. Kendisi faizi ile tahsil ederken, yıl sonra vatandaştan aldığı yasal olmayan parayı sadece anapara olarak ödüyor. anlayacağınız yine vatandaş mağdur oluyor. Hakkını aramayanlar zaten parasını bankalara kaptırmış oluyor. Hakkını arayanlar ise aradan yıllar geçmiş olsa da parasının sadece anaparası alabiliyor.
Aslıda böyle bir uygulama başka hiç bir yerde yok. Bankalarla ilgili devletin aslında çok güçlü yasalar çıkarması ve bu yasaları delen bankalara da büyük cezalar vermeli. Aksi taktirde bankalar buldukları her fırsatta vatandaşın elindeki üç beş kuruşu değişik isimlerle almaya devam edecek. Bu konuda vatandaşlarında bilinçli olması ve hakkını araması gerekiyor. Çünkü bankalar biraz da hakkını aramayan insanlar nedeniyle bir çok kararı tek taraflı olarak uygulamaya koyuyor.