Türkiye’de tavukçuluk sektörü hızla gelişmeye ve büyümeye devam ederken, mısır üretimi de buna bağlı olarak artmaya devam ediyor.
ADANA (GÜNEY HABER)-Türkiye’de tavukçuluk sektörü hızla gelişmeye ve büyümeye devam ederken, mısır üretimi de buna bağlı olarak artmaya devam ediyor.
Beyaz et üretimi Türkiye’de giderek artıyor. Ülke genelinde tavuk üretimi arttıkça, yem olarak tüketilen mısır üretimi de daha fazla artış gösteriyor. Türkiye’de yem olarak tüketilen mısırın her geçen gün daha da önemli hale geldiğini belirten mısır üreticisi Mehmet Ketenci, “Çukurova’da birinci ve ikinci mahsul mısır olmak üzere her yıl iki sezonda mısır üretime gerçekleştiriyoruz. Bunlardan bir bölümü yemeklik yağ üretiminde, bir kısmı da beyaz et üretiminde kullanılıyor. Her yıl beyaz et sektörünün biraz daha büyümesi nedeniyle, Çukurova’da da mısır üretimi biraz daha artıyor.” dedi.
Mısır üretimin ciddi maliyetler harcanarak üretildiğinin altını çizen Mehmet Ketenci, “Şuanda Çukurova Bölgesi’nde mısır hasadı devam ediyor. Ağustos ayı ile birlikte Çukurova Bölgesi’nde başlayan mısır üretimi Kasım ayının sonuna kadar devam ediyor. Çünkü ikinci mahsul olarak edilen mısırın bir bölümü erken, bir bölümü de geç ekiliyor. Ancak ikisinin de kalitesinde herhangi bir fark bulunmuyor.” diye konuştu.
Mısır üretiminin öneminin her geçen gün artmasına rağmen mısır üreticileri olarak beklentilerini karşılayamadıklarını kaydeden Ketenci, “Bizler mısır hasadına başlayalı neredeyse iki ay olacak. Ancak Toprak Mahsulleri Ofisi hala mısır taban fiyatlarını açıklamadı. O yüzden şuanda mısır alım ve satımında büyük bir boşluk bulunuyor. Bugün bir çok üretici, mısır ekimi sırasında tohum, mazot veya gübre alırken borçlanabiliyor. Bu yüzden hasadı yapar yapmaz elindeki mısırı satmak zorunda kalıyor. Bu da üreticinin zararına oluyor. Neredeyse Eylül ayı bitecek ama hala mısır taban alım fiyatı açıklanmadı. Bu konuda yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.