ATO Başkanı Atila Menevşe, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile yaptıkları görüşmenin, en kısa zamanda ticaret ve turizm rakamlarına yansıyacağına inandığını söyledi. Menevşe,“Özellikle Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin ilgili bakanlıklarına her türlü işbirliğinin geliştirilmesi yönünde talimat vermesini, Adana’nın turizm geliri ve ihracatının artırılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz” dedi.
ADANA (GÜNEY HABER)-Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, yaklaşık 10 aydan bu yana süren Adana-Lübnan yakınlaşmasının turizm ve ticaret alanında somutlaşmaya başladığını belirterek, “Özellikle Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin ilgili bakanlıklarına her türlü işbirliğinin geliştirilmesi yönünde talimat vermesini, Adana’nın turizm geliri ve ihracatının artırılmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz” dedi.
ATO’nun Haziran ayı olağan Meclis toplantısı Tarkan Kulak başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda söz alan ATO Başkanı Atila Menevşe, 18-21 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen Lübnan ziyaretine ilişkin bilgiler verdi. ATAK A.Ş. tarafından sürdürülen işbirliği arayışının, Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, AHSOSB Başkanı Bekir Şütçü, ÇKA Genel Sekreteri Lütfi Altınsu, İl Kültür Turizm Müdürü Sabri Tari, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Rahmi Pekar ve işadamlarından oluşan güçlü bir heyetle gidilmesiyle yeni bir boyut kazandığını ifade eden Menevşe konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“Yaklaşık 10 aydan bu yana -Beyrut Adana Turizm Köprüsü- ve -Beyrut Adana Ticaret Köprüsü- adlı 2 proje yürütüyoruz. Bu projeler kapsamında Beyrut’tan turizmci ve tüccar iki heyeti Adana’da ağırlamış ve kendilerine ilimizi, potansiyelimizi, fırsatlarımızı tanıtmıştık. Öncelikle son ziyaretimizde Oda olarak en üst düzeyde karşılandığımızı ve çok yakın ilgi gördüğümüzü belirtmek isterim. Ziyaretimiz kapsamında Lübnan Başbakanı Sayın Saad Hariri ile de görüşmelerde bulunduk. Sayın Başbakan kendisini ziyaretimiz sırasında, Türkiye ile ilişkileri çok önemsediğini, özellikle turizm konusunda karşılıklı turist sayısının artırılması gerektiğini ve bu yöndeki çalışmalarımızı desteklediğini ifade etti. Bu kabul bizim için çok önemli. Ticaret Odası heyeti olarak sanırım ilk kez yurtdışında Başbakan düzeyinde kabul edildik. Başbakan Hariri’nin projemize desteğini ifade etmesi de ayrıca çok önemliydi. Zaten bu görüşme ve düşünceler, Lübnan televizyonları ve yazılı basında da yer buldu. Dört günlük sürede ayrıca Beyrut Ticaret Sanayi ve Tarım Odası Başkanlığı, Jbeil (Byblos) Belediye Başkanı, Trablus Ticaret Sanayi ve Tarım Odası Başkanlığı, Trablus Liman İdaresi Başkanlığı ve Trablus Belediye Başkanı, Lübnan Turizm ve Seyahat Acentaları Birliği Başkanlığını ziyaret ettik ve karşılıklı temaslarda bulunduk. Yaptığımız temaslarda karşılıklı turizm ve ticaret potansiyelinin yüksek olduğunu en net şekilde gördük. 10 aydır yürüttüğümüz proje sayesinde Lübnan pazarında Adana firmalarının ve ürünlerinin yer almaya başladığını, Lübnanlı firmaların bu süreçte bayilik ve distribütörlük alarak Adanalı şirketlerle ortak çalışma talep ettiklerini, Lübnan vasıtasıyla Ortadoğu ve Afrika pazarında işbirliği yapmak istediklerini gördük. Özellikle Başbakan Hariri’nin, turizm ve işbirliği görüşmelerinin artırılarak bir an önce iki ülkenin ticaret ve turizm rakamlarına yansımasının sağlanması konusunda ilgili bakanlıklarına talimat vermesini, umudun gerçeğe dönüşmesi yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz.”
ATO Meclis toplantısının, “Sektörel Piyasa Sorunları ve Güncel Sorunlar” bölümünde söz alan üyeler de sektörlerinde yaşadıkları sorunlara ilişkin görüşlerini dile getirdiler. Medikal ürünler sektör temsilcisi Sümer Şen, eczanelerde, ilaç dışında her türlü ürünün satışının yapılmasının, birçok sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, bu durumun önlenmesi için Sağlık Bakanlığı ile görüşülmesi gerektiğini söyledi.
Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şah Aba da, kimya sektöründeki dışa bağımlılığın önlenmesi için Kimya Vadisi Projesi’nin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, “Kimya sektöründe mutlaka üretici konumunda olmalıyız. Aksi taktirde dışa bağımlılığımız her geçen gün artar ve bir liralık ürünü 5 liraya almak zorunda kalırız. Bu olumsuzluklar da sonuçta sektörü tamamen bitirir” diye konuştu.
ATO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Şahbaz ile Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Güneşer de, Hükümet’in et ithalatındaki Gümrük Vergisi’ni yüzde 225’ten, yüzde 35’e düşürmesinin hayvancılık sektörünü olumsuz etkileyeceğine dikkat çektiler. Şahbaz ve Güneşer, “Bizim beklentimiz, küçük ve orta boy hayvancılık işletmelerinin yeni teşviklerle artırılması yönündeydi. Ancak yeni uygulama, hayvancılık sektörünü her bakımdan olumsuz etkileyecektir. Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’nın bu kararı tekrar gözden geçireceğini umuyoruz” dediler.