Gümrük vergisi ile ilgili Hükümetin bir an önce bu kararı gözden geçirerek iptal etmesi gerektiğini vurgulayan MHP’li Karakaya:
“Bu cahillik değilse çiftçiyi sevmemektir”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, hububat üreticilerini ve besicileri zorda bırakacak olan ithalatta gümrük vergisinin yüksek oranda indirimini en sert eleştiren isim oldu. Kararı yerden yere vuran Karakaya, “Hasat devam ederken ve hâlâ TMO fiyat vermemişken, piyasa fiyatları oturmamışken gümrük vergilerinde radikal seviyelerde düşüşe gitmek eğer cahillik değilse çiftçiyi sevmemektir. 250 gramlık bir ekmek ortalama 1 lira 25 kuruştur. Bu rakam içinde buğdayın payı 22 ila 25 kuruş arasındadır. Yani buğday bedava olsa, ekmek 1 liranın altına düşmez. Bu mudur enflasyonun kaynağı? Bütün bunlar hesap-kitap bilmezlikten başka bir şey değildir. Alınan bu kararın enflasyona olumlu bir katkı sağlamayacağı, buna karşılık çiftçiyi perişan edeceği ve devlete de önemli bir mali külfet getireceği konusunda hükümeti uyarıyorum.” Dedi.
ADANA (GÜNEY HABER)– Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, bazı gıda ürünlerindeki gümrük vergisini yerli üreticiyi zorda bırakacak şekilde yüksek oranda düşüren kararla ilgili “Hükümetin bir an önce bu kararı gözden geçirerek iptal etmesi hem çiftçinin, hem de kamunun yararına olacaktır.” uyarısı yaptı.
Bakanlar Kurulu kararıyla gümrük vergilerinin yüzde 130’lardan büyükbaş hayvan ithalatında yüzde 26’ya, karkas ette yüzde 40’a, buğdayda yüzde 45’e, arpada yüzde 35’e, cin mısırda yüzde 25’e düşürülmesi yerli üreticiyi tedirgin eti. Skandal karara en sert tepkiyi MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya gösterdi. Karakaya, TBMM’de basın açıklaması yaparak, kararı yerden yere vurdu.
Karakaya’nın açıklamasından özetle satır başları şöyle:
“2015 yılında iki genel seçim, 2016 yılı 15 Temmuz’unda FETÖ işgal kalkışması, 2017 yılı 16 Nisan’ında anayasa değişikliği referandumu yaşandı. Başta Suriye konusu olmak üzere dış politikada yaşanan krizler, son iki yıldır Türkiye ekonomisinin adeta başı boş bırakılmasına neden oldu. Bu olumsuzluklardan en fazla Türk tarımı ve Türk çiftçisi etkilendi.”
İZAHA MUHTAÇ BİR KARAR
“Tarımsal üretimin başta yüksek girdi maliyetleri, verimlilik, ölçek, kapasite, depolama, pazarlama, finansman, kalite-standart, kaynakların korunması Ve benzeri alanlarda ciddi yapısal sorunlarının olduğu bir ortamda anormal düzeyde yapılan bu indirimlerle ne yapılmak istendiği izaha muhtaçtır.”
DİMYAT’A PİRİNCE GİDERKEN…
“Yapılan bu uygulamayla gıda fiyatlarını düşürerek enflasyonu dizginlemeyi hedefleyen hükûmet, zaten üretip üretmeme çizgisinde gel-git yaşayan çiftçiyi düşünmemiştir. Maalesef, hükümet Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olacağının farkında değil.”
CAHİLLİK DEĞİLSE ÇİFTÇİYİ SEVMEMEKTİR
“Hububat hasadı devam etmektedir. Başta Trakya olmak üzere birçok bölgede biçerdöverler tarlalarda dönmektedir. İç Anadolu bölgesinde arpa hasadı başladı, başlayacak. Böyle bir zaman diliminde, hasat devam ederken ve hâlâ TMO fiyat vermemişken, piyasa fiyatları oturmamışken gümrük vergilerinde radikal seviyelerde düşüşe gitmek eğer cahillik değil ise çiftçi sevmemektir.”
BUNUN ADI VİCDANSIZLIKTIR
“2002 yılında 1 litre mazot satın almak için 2.5 kilogram buğday satan çiftçi bugün en az 4 kilo buğday satmak zorundadır. Buğday fiyatları yıllardır enflasyonun altında kalmışken azan enflasyonu çiftçinin buğday fiyatını düşürerek dizginlemeye kalkmak vicdansızlıktır.”
BUĞDAY BEDAVA OLSA EKMEK FİYATI DÜŞMEZ
“1 kilo buğday 1 bardak çay dahi satın alamamaktadır. 250 gramlık bir ekmek ortalama 1 lira 25 kuruştur. Bu rakam içinde buğdayın payı 22 ila 25 kuruş arasındadır. Yani buğday bedava olsa, ekmek 1 liranın altına düşmez. Düşen buğday fiyatı ekmeğe 1 kuruş bile yansımaz. Bu mu enflasyonun kaynağı?”
HESAP BİLMEZLİKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL
“Bütün bunlar hesap kitap bilmezlikten başka bir şey değildir. Alınan bu kararın enflasyona olumlu bir katkı sağlamayacağı, buna karşılık çiftçiyi perişan edeceği ve devlete de önemli bir mali külfet getireceği konusunda hükümeti uyarıyorum.”
TMO ÖNÜNDE UZUN KUYRUKLAR OLUŞUR
“Düşen piyasa fiyatı çiftçiyi kara gün dostu bildiği TMO’nun önüne gönderir. Fiziki alım kapasitesini aşan talep TMO önünde kilometrelerce kuyruklar oluşturur. Oluşan kuyruklar piyasa fiyatlarını daha da düşürür. Düşen fiyatlar TMO’ya olan talebi daha da artırır. Artan alım miktarı kamu finansman ihtiyacını ve maliyetini de yükseltir.”
ÇİFTÇİYE VE KAMUYA MALİYETİ YÜKSEK OLACAK
“Fiyatın düşmesi-alım miktarının artması döngüsüne girildiği anda bu kararı alanların aklı başına elbette gelecektir; ancak bunun hem çiftçiye hem de kamuya olan maliyeti çok yüksek olacaktır. Hükümetin bir an önce bu kararı gözden geçirerek iptal etmesi hem çiftçinin, hem de kamunun yararına olacaktır. Tüketiciye de bir külfet getirmeyecektir.”
Mevlüt Karakaya, et ve canlı hayvan ithalatında da gümrük vergisinin radikal biçimde düşürülmesinin benzer sonuçlar doğuracağı konusunda uyardı.