CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya, belediye meclisinde gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
ADANA (GÜNEY HABER)– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili, Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, Adana ve Türkiye gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı olağan toplantılarının ilk gününde CHP grubu adına konuşan Çetinkaya, Adanalıların ve ulusun geçmiş 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı’nı kutladı. Bayramların sevgi, hoşgörü, kardeşlik iklimine zemin hazırlamasını ümit eden Çetinkaya, “Fakat Arakan da Ortadoğu’da ki din ve mezhep çatışması kan ve gözyaşı ne yazık ki durmuyor. Bu durumu zemin hazırlayan tüm odakları ve ses çıkarmayanları kınıyoruz. Ayrıca Mustafa Kemal Benim iki büyük eserimden biri dediği partimiz CHP’nin kuruluşunun 94. Yılıdır. Partimizin kuruluşu ve seçimler ülkemizin siyasi tarihini oluşturmaktadır” dedi.
Mustafa Kemal’in aristokrat veya zengin bir aileye mensup olmadığını, dolayısıyla yetişme çağlarında kendisine sınırsız imkânlar sunulmadığını, hatta çocuk yaşta babasız kalan Mustafa Kemal’in çok ciddi yokluk ve zorluklar içerisinde büyüdüğünü vurgulayan Çetinkaya, “Ama tüm bu zorlukların ve imkânsızlıkların içerisinde dahi okumaktan geri durmamış, kendisini ülkenin ve milletin içerisinde bulunduğu karanlık durumu ve kötüye gidişi durdurmaya hazırlamıştır” diye konuştu.
“ATATÜRK’Ü UNUTTURAMAZLAR”
Çetinkaya, “Mustafa Kemal’in bu zor şartlarda kurmuş olduğu ülkemizin Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalacağını vurgulamışken her yıl değişen ve giderek gericileşen müfredat ile karşılaşmaktayız. Yeni dönemle birlikte Atatürk adı müfredattan çıkarılmış ve adeta unutturulmaya çalışılmıştır. Cumhuriyet değerlerinin aşındırılmaya çalışıldığı, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve devrimlerine yönelik sözlü ve fiziki saldırıların arttığı bu dönemde, meczupları ve Cumhuriyet düşmanlarını teşvik edecek tarzda atılan adımlar ve yapılan açıklamalar, tek kelimeyle aymazlıktır. Ne yaparlarsa yapsınlar, Mustafa Kemal Atatürk’ü unutturmayı başaramayacaklar. Bunun teminatı sadece 94 yıllık CHP değil tüm yurttaşlarımızdır. Hal böyle iken başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yerel yönetimler, eğitime destek olmalıdır. Ülke gündeminde de sıkça tartışılan okul servisi konusunda ilgili taraflar biraya gelerek, gerekli önlemler alınmalı ve öğrenciler, aileleri mağdur edilmemelidir” ifadelerini kullandı.
ULAŞIM ZAMMINI ELEŞTİRDİ
Son yapılan ulaşım zammının yanlışlığına sosyal medyadan da değindiğini hatırlatan Çetinkaya, “Eğitimcilerin yanı sıra öğrenciler de ulaşım konusunda desteklenmelidir. Son yapılan ulaşım zamları zaten geçim sıkıntısı içinde olan vatandaşlarımızı zor durumda bırakmaktadır. Her geçen gün alım gücü düşen vatandaşlarımız yeni eğitim-öğretim dönemiyle birlikte ulaşıma daha fazla para ayırmak zorunda kalacaktır. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte tüm yerel yönetimlerimiz başta gıda olmak üzere kırtasiye, kıyafet ve ulaşım konusunda öğrencilerimize destek olmalıdır. Toplu taşıma geliştirilecek çeşitli projelerle eğitimciler ve öğrencilerimiz mutlaka desteklenmelidir. Unutulmamalıdır ki; eğitime yapılacak yardımlar ülkemizin çağdaşlaşması ve gelişmesi açısından da büyük önem taşımaktadır” dedi.
“ANIZ YANGINLARI ÖNLENEBİLİR”
Adana’daki anız yangınlarına da işaret eden Çetinkaya, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
Çukurova çiftçisinin girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle tarladaki mahsulünü hasat ettikten sonra tarım atıklarını yakmak zorunda bırakılmaktadır. Anız yangınlarının önlenmesi için çiftçiye alternatif çözümler üretilmesi gerekmektedir. Çiftçiye sadece ‘anız yakmayın’ önerisinde bulunmak sorunu çözmez. Çiftçinin girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve anız yakmaması için çeşitli destekler sunulması gerekmektedir.
2017 yılında ilçelerimizdeki ekim alanları Ceyhan da 227 bin 136 dekar, Yüreğir de 113 bin 956 dekar, Seyhan da 92 bin 207 dekar, Kozan da 57 bin 159 dekar, Karataş’ta 48 bin 225 dekar olmak üzere toplam 640 bin 224 dekardır.
“YASAL ALTYAPI MEVCUT”
Seyhan İlçesinden örnekleme yaparsak 92 bin 207 dekar ekim alanından yola çıkalım.
Günümüzde ki 3 metre genişliğinde sap parçalama makinesi 100 beygir traktörle dekara 1 litre mazot yakmaktadır. Mısır eken ve sap parçalama ekipmanı olan çiftçilerimize dekar başına 1 litre mazot desteği verilebilir. Bir başka ifade ile yaklaşık 92 bin litre mazot litresi 5TL den verilse 460 bin TL mazot gideri bulunmaktadır. Sap parçalama ekipmanı olmayana da belediyelerimiz sap parçalama ekipmanları alarak veya traktörlerle birlikte kiralayarak sabah 6 gece 10 saatleri arasında çalışarak 15-20 gün içerisinde bu problemi çözebilir. Dekar başına 10 TL traktör kiralansa maliyeti yaklaşık 925 bin TL dir. Toplam mazot dahil Seyhan Belediyesi’ne maliyeti yaklaşık 1.5 milyon Türk Lirasıdır.
Bir başka ifade ile yakıt dahil dekara 15 TL maliyetle yaklaşık 9.6 milyon lira Adana’nın tamamında bu çalışma çok rahatlıkla yapılabilmektedir. İlçe belediyeleri emlak vergisi topladığı için hatta bu vergiler için haciz de gönderebilmektedir. Büyükşehir koordinasyonunda ilçe belediyelerimiz yüklenici olarak anız sorunu bitirebilir.
Bu çalışmayı belediye kanunlarının tamamında yasal altyapısı da bulunmaktadır. Çevreye duyarlı ekosistemi bozmayan insan ve canlı sağlını bozan anız yakma problemini yerel yönetimler çok rahatlıkla çözebilirler.”
Çetinkaya, CHP meclis grubu olarak sürdürülebilir kentsel ve kırsal alan yönetimi ile Adanalıların huzuru, hakkı ve hukukunu gözetecek çalışmalarda canla başla mücadele edeceklerini sözlerine ekledi.