CHP Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Ulaş Çetinkaya, mecliste yaptığı konuşmada Adana için son derece önemli konulara işaret etti. Çetinkaya, kırsal alanların yok sayıldığı, doğal, kültürel ve tarihi değerler üstündeki sermaye ve iktidar baskısının sürekli artması nedeniyle korunmasından vazgeçildiği, tarım alanlarını, ormanları, dereleri, köyleri ve kentleri savunanların suçlu ilan edildiği bir ortamda bulunulduğuna dikkat çekti.
ADANA(GÜNEY HABER)-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili, Şehir Plancısı Ulaş Çetinkaya, kırsal alanların yok sayıldığı, doğal, kültürel ve tarihi değerler üstündeki sermaye ve iktidar baskısının sürekli artması nedeniyle korunmasından vazgeçildiği, tarım alanlarını, ormanları, dereleri, köyleri ve kentleri savunanların suçlu ilan edildiği bir ortamda bulunulduğuna dikkat çekti.
“EKİLEBİLİR TARIM ALANLARI AZALIYOR”
Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantıları devam ederken, mecliste bir konuşma yapan Çetinkaya, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu’nun ana temasının ‘Planlamada Kırsal Alanlar ve Bölge’ olarak belirlendiğini vurguladı.
Kentleşmenin, ekonomik faaliyetlerin ve büyümenin öncelenmesi ve sektörel çeşitlilik hedefi sonucu tüketim dinamiklerinin artmasına yol açtığını kaydeden Çetinkaya, “Özellikle doğal kaynaklar üzerinde baskıların ortaya çıkmasıyla ekilebilir tarım alanlarının giderek azalması, su kaynaklarının ve orman alanlarının tahribi, kırsal yaşam kültürünün değiştirilmeye zorlanması gibi sorunlara neden olmuştur. Diğer yandan merkezi yönetimin, bölgesel eşitsizliklerin ve farklılıkların azaltılmasına yönelik olarak gerçekleştirdiği sosyo-ekonomik kalkınma politikaları, ilginin, kırın, ekonomik sosyal ve fiziksel boyutlara yönelmesini hızlandırmıştır” dedi.
“BİR GECEDE KÖYLÜ-KENTLİ KAVRAMI DEĞİŞİYOR”
Kırsal alanlarda mekansal gelişmenin ve yapılaşmanın, neredeyse tamamen kentsel alanların gelişimine yönelik yasa ve yönetmeliklerle denetleniyor oluşunun, kırsala özgü yerleşme karakterinin ve canlılığın bozulmasındaki başlıca nedenlerden olduğuna işaret eden Çetinkaya, “Buna en iyi örneklerden biri şüphesiz ki 6360 sayılı Bütünşehir Yasasıdır. 2012 yılında yürürlüğe giren yasa ile 1076 adet belde belediyesi 16 bin 500 adet köy mahalleye çevrilmiştir. Bir gece köylü vatandaş olarak giriyoruz, sabah şehirli uyanıyoruz. Tek başına idari statülerde getirdiği değişiklikle ekonomik, sosyal, kültürel ve fiziki koşullar açısından kırsallığı büyük ölçüde ortadan kaldıran bir durum yaratılmıştır. Ülke nüfusunun yüzde 75’inden fazlasını oluşturan 30 ilde tüm kırksal alanın ilçe ve büyükşehir belediyesi mücavir alan sınırı içerisine girmesiyle ciddi bir yapılaşma baskısı ortaya çıkmış, kırsala özgü yaklaşımların yetersizliği nedeniyle de kırsal alanlar açısından telafisi imkansız sonuçların oluşabileceği göz ardı edilmiş ve gerekli önlemler alınmamıştır” diye konuştu.
Çetinkaya, şunları söyledi:
“Bu çerçevede, ulusal ve bölgesel kalkınma politikaları ile bölge planlama yaklaşımlarından, göç hareketlerinin etkileri ve yönetimine, yeni paradigmalar nezdinde ortaya çıkan bölge-kent-kır geriliminden, kırsal alanda planlama ve tasarım pratiklerine, sosyal sermaye ve uyum kapasitesinden, kırsal yerleşme dokusu ile kırsal mimari ve peyzaj karakterinin korunmasına kadar farklı alt başlıklarda, yanlış politikalara verilen uyumsuz üst ölçek kararlara, öngörüsüzce hazırlanan yasal-yönetsel altlıklara ve diğer tüm tehditlere rağmen, özgünlüğünü korumak yönünde direnç gösteren kırsal alanlar ve planlama meslek alanının da konusudur. En çok da yerel yönetimlerin sorumluluğundadır.”
ANIZ YANGININI BİTİRECEK ÇÖZÜM
CHP’li Ulaş Çetinkaya, Adanalıların büyük sıkıntı çektiği anız yangınlarına da işaret etti ve kalıcı çözüm önerisi sundu. Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyeleriyle koordine halinde 10 milyon TL’lik bütçeyle bu sorunu çözeceğini söyleyen Çetinkaya, Adana genelinde toplam 640 bin dekar alanda mısır ekimi yapıldığını hatırlatarak, “3 metrelik sap parçalama makinası, 100 beygir gücünde bir traktörle dekara 1 litre mazot yakıyor. Sap parçalamanın maliyeti dekarda 15 lirayı buluyor. 640 bin dekar alanda yaklaşık 10 milyon TL gerekiyor” dedi. Çetinkaya, Büyükşehir belediyesinin koordinasyonunda ilçe belediyelerinin bunu çok rahat yapabileceklerine dikkat çekti.