Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 17 Ağustos Depreminin 18.yıldönümünde yazılı açıklamada bulundu. Av. Küçük, “ 1998 yılında ne yazık ki; bizde Adana depreminde benzer acıları yaşadık. ‘Tekrar yaşanmasın, Allah tekrar göstermesin’ evet, dileğimizdir ve duamızdır, ancak deprem bu toprakların bir gerçeğidir ve bu yıl Ege’de yaşanan depremler de göstermektedir ki; tekrar olması kaçınılmazdır…” diye konuştu.
ADANA (GÜNEY HABER)-17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02‘de, Kocaeli/Gölcük merkezli, Richter ölçeğine göre 7,5 büyüklüğünde gerçekleşen deprem, 45 saniye içerisinde binlerce can aldı, faciadan sağ kurtulanlara ise ömür boyu unutamayacakları bir acı bıraktı…
17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi‘nde ve Ankara‘dan İzmir‘e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu. 2010 yılında yayımlanan Meclis Araştırması Raporu‘na göre 18.373 kişi hayatını kaybetti. 48 bin 901 kişi ise yaralandı.
Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 17 Ağustos Depreminin 18.yıldönümünde yazılı açıklamada bulundu.
Av. Küçük, “ 1998 yılında ne yazık ki; bizde Adana depreminde benzer acıları yaşadık. ‘Tekrar yaşanmasın, Allah tekrar göstermesin’ evet, dileğimizdir ve duamızdır, ancak deprem bu toprakların bir gerçeğidir ve bu yıl Ege’de yaşanan depremler de göstermektedir ki; tekrar olması kaçınılmazdır…” diye konuştu.
Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, ülkemizde; deprem konusunda etkin bir çalışma yapılmadığını, mevcut planların bile sonuçlandırılamadığını, toplum olarak da 1999 ve sonrası yaşanan depremlerin acı sonuçlarının çok çabuk unutulduğunu ifade etti.
Av. Küçük, “ Böyle felaketleri yaşamamız kaçınılmaz belki ama can ve mal kaybını en aza indirmek alınacak bilinçli önlemlerle elimizdedir.
Deprem değil, duyarsızlık ve ihmal öldürür. Doğa her daim depremlerle, heyelan, taşkın ve sellerle sürekli kendisini hatırlatmaktadır. Bu uyarıları dikkate almamanın ve uzun soluklu stratejiler ile planlama yaparak gerektiği önlemlerin alınmamasının sonuçları dünden çok daha acı ve ağır olacaktır.
Kamu denetiminin yetersizliği, bilimsellikten uzak yapılaşma, eksik imalat, aşırı kar hırsı, çarpık kentleşmenin sonucunda yaşanan tüm doğal afetlere kaderdir deyip geçmemeliyiz” dedi.
Yetki ve sorumluluk makamında olanları şimdiden göreve davet eden Av. Küçük, “17 Ağustos 1999 günü yaşananları, feryatları, acıları yaşamamak için yerelinden geneline ülke yönetiminde bulunanlara doğal afetlere karşı önceden gerekli tedbirleri alarak duyarlılık göstermelerini ve bu duyarlılığı yaşama geçirmelerini istiyoruz. 1999 depreminde yaşamını kaybeden yurttaşlarımızla, ülkemizde ve dünyada günümüze kadar geçen sürede yaşamını kaybedenlere rahmet diliyorum ve saygıyla anıyorum. Deprem ve göz göre göre gelen doğal afetler değil, duyarsızlık ve ihmal öldürür” diye konuştu.