27 Haziran 1998’de meydana gelen Adana-Ceyhan depreminden dolayı il genelinde afet kredisi kullanan 26 bin 928 vatandaş mağdur ediliyor. CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, ilk 2 yıl geri ödemesiz sonraki 18 yıl süreye yayılarak yılda 1 kez olmak üzere eşit taksitlerle ödemek şartıyla evi hasar gören vatandaşlara verilen kredilerin faiziyle geri istendiğini vurguladı.
ADANA (GÜNEY HABER) – 27 Haziran 1998’de meydana gelen Adana-Ceyhan depreminden dolayı il genelinde afet kredisi kullanan 26 bin 928 vatandaş mağdur ediliyor.
İlçe gezileri kapsamında Ceyhan, Yumurtalık, Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Karaisalı ve Kozan’ın ardından İmamoğlu’na geçen Tümer, Sanayi Sitesi, Saygeçit, Çörten ve Malıhıdırlı’da esnaf, köylü ve çiftçinin derdini dinledi.
İlk olarak İlçe Başkanı Kasım Karaköse, vatandaşlar ve partililerle ilçe binasında bir araya gelen CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, ilk 2 yıl geri ödemesiz sonraki 18 yıl süreye yayılarak yılda 1 kez olmak üzere eşit taksitlerle ödemek şartıyla evi hasar gören vatandaşlara verilen kredilerin faiziyle geri istendiğini vurguladı.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nce vatandaşlara tebligat gönderildiğini ve borçlarını kapatmaları için 20 gün süre verildiğini kaydeden Tümer, “Deprem nedeniyle büyük acılar yaşayan vatandaşlarımızın yanı sıra evleri hasar gören dar gelirli vatandaşlarımıza verilen ortalama 3 bin lirayı faiziyle geri istemek sosyal devlet ilkesine aykırılık teşkil ediyor. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmelidir. Çünkü çoğu vatandaşımızın bu parayı ödeme imkanı yok” dedi.
İlçe binasından sonra İmamoğlu Sanayi Sitesi’ndeki bir esnafa geçmiş olsun ziyaretinde bulunan ve ardından Saygeçit köyüne geçen Tümer, esnaf ve sanatkarın, köylünün, çiftçinin derdine ortak olmayı temel görev saydığını vurguladı.
Mısır, ayçiçeği, soya, pamuk ve yer fıstığı üreticisinin destekten yoksun olduğuna tanık olan ve İmamoğlu Ovası’nın tam olarak sulanamadığı için verimli tarım arazilerinde daha fazla üretim gerçekleştirilemediğini belirten Tümer, ayçiçeği desteklerinin de geçen yıldan daha az olmasına tepki gösterdi. Türkiye’nin ham yağ açığının 2 milyon tona dayandığını ancak iktidarın çiftçiyi öteleyerek bu açığı kapatma niyetinde olmadığını belirten Tümer, “Çiftçi, yüksek verim ve kaliteli ürünü nedeniyle adeta cezalandırıldı. Ham yağ açığını kapatmak için çiftçi desteklenmek zorundadır” dedi.
Saygeçit’ten sonra Çörten’e geçen Tümer, burada da ülkenin ve vatandaşın kötüye giden ekonomisini ve gündemdeki olayları değerlendirdi. Çörten’in ardından geçtiği Malıhıdırlı’da ise vatandaşın içme suyu problemi günyüzüne çıktı. Malıhıdırlı’da içme suyu ihtiyacının taşıma su ile karşılanmasının önüne geçilmesi için yetkililerle görüşme yapan Tümer, bu sorunun takipçisi olacağını ifade etti.
Atatürk’ün ‘Köylü, milletin efendisidir’ sözünü hatırlatan ve köylülerin yerinde kalabilmesi için tüm devlet imkanlarının kullanılması, çiftçinin destekten yoksun bırakılmaması, spekülatörlere mahkum edilmemesi gereğine işaret eden Tümer, “Her köyde bir ışık yakarak ülkemizi aydınlatacağız. Vatandaşımızın ayağına kadar gitmeyi kararlılıkla sürdüreceğiz. CHP olarak ülkemizin tekrar parlamenter, demokratik sistem esası ve kuvvetler ayrılığı ilkesiyle yönetilmesi için mücadele edeceğiz. Halkımıza cumhuriyetin ve sosyal devletin kazanımlarının önemini ısrarla anlatacağız” diye konuştu.
Vatandaşların talepleri doğrultusunda akşam saatlerinde İmamoğlu’na dönmeyerek Malıhıdırlı-Karlık-Sarıçam yolunu kullanan, bu yolun içler acısı haline de tanıklık eden Tümer, yetkililerin vatandaşı daha fazla mağdur etmemesini istedi. Tümer, Karlık’ta su molası vererek köy çocuklarıyla bir süre sohbet etti, hatıra fotoğrafı çektirdi.