Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova Bölgesi’nde bu yıl popülasyonu artan beyazsinek ve Akdeniz meyve sineğinin çitçiyi mağdur ettiğini söyledi. Beyazsinek ve Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin zor ve külfetli olduğuna dikkat çeken Doğan, “Ancak üretici ve devlet el ele verirse bu sorunun üstesinden gelebiliriz” dedi.
ADANA (GÜNEY HABER)- Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova Bölgesi’nde bu yıl popülasyonu artan beyazsinek ve Akdeniz meyve sineğinin çitçiyi mağdur ettiğini söyledi. Beyaz sinek ve Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin zor ve külfetli olduğuna dikkat çeken Doğan, “Ancak üretici ve devlet el ele verirse bu sorunun üstesinden gelebiliriz” dedi.
Geçtiğimiz sezon yaşanan afetlerden ötürü büyük zarar gören Çukurovalı üretici, bu kez beyaz sinek ve Akdeniz meyve sineği tehlikesiyle karşı karşıya. Para etmediği için tarlada kalan karpuz ve dalında çürüyen meyvelerden sonra beyaz sinek ve Akdeniz meyve sineğinde artış yaşanması çitçiyi tedirgin ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova çiftçisinin, yetişme dönemindeki ürünlerde büyük zarara yol açan beyaz sinek ve Akdeniz meyve sineği ile mücadelede yetkililerden destek beklediklerini söyledi.
PAMUĞUN BAŞ DÜŞMANI
Beyaz sineğin bölgede ekimi yapılan pamuğun baş düşmanı olduğunu belirten Doğan, yetişme döneminde verdiği zarardan geri dönüşün mümkün olmadığını dile getirdi. Doğan, “Beyaz sinek, pamuk bitkisinin üzerinde ürüyor ve bitkinin öz suyunu emerek kurumasına sebep oluyor. Farkına varılmazsa yaprak büzülüyor, bitki tam olarak beslenemiyor ve zarar gören kozalar açılmadan dökülüyor” diye konuştu.
MEYVELER DE TEHLİKEDE
Doğan, beyaz sinekte olduğu gibi Akdeniz meyve sineğinde de bu yıl ciddi oranda artış olduğuna dikkat çekti.
Akdeniz meyve sineğinin, Akdeniz Bölgesi’nin önemli zararlılarından olduğunu ve toplu mücadeleyi gerektirdiğini belirten Doğan şunları söyledi:
” Akdeniz meyve sineği, özellikle tavuk kümeslerinin bulunduğu, hayvan pisliklerinin atıldığı veya drenaj kanallarının etraflarında yoğun olarak ürüyor. Bu zararlı meyveyi çürüterek, dalından düşmesine neden oluyor. Tabi bu sadece narenciyeye zarar vermiyor. Önümüzdeki günlerden itibaren kaysı, şeftali çeşitlerimiz de yetişecek. Eğer biz buralarda yeterli müdahaleyi yapamazsak narenciye sezonunda daha çok üremesi beklenen Akdeniz meyve sineği bölge çiftçisi için büyük sorun oluşturacak.”
VAKİT KAYBEDİLMEMELİ
Zamanında müdahale edilmezse her iki zararlının da gerek pamuk, gerekse sebze ve meyvede ciddi verim kaybına yol açacağını dile getiren Başkan Doğan, “Öncelikle bu iki zararlının üreme alanlarının kurutulması gerekiyor. Çiftçinin tek başına yapacağı zirai mücadele yetersiz kalacaktır. Bu noktada devlet yetkililerine büyük iş düşüyor. Ancak üretici ve devlet el ele mücadele başlatırsa bu sorunun üstesinden gelebiliriz. Aksi halde geçtiğimiz yıl afetin vurduğu çiftçinin kanını, bu yıl da sinek emecek. Biz, sorunun ciddiyetine dikkat çekmek için Yüreğir kaymakamlığına dilekçeyle müracaat ettik. Vakit geçirmeden gerekli mücadelenin başlatılması talebinde bulunduk” ifadelerini kullandı.