Adana Tabip Odası Aile Hekimlik Komisyon Başkanı Dr. Yaşar Ulutaş, halkın sağlık alanında ilk başvuru yeri olan, bebek ve gebelerin aşılarının, izlemlerinin yapıldığı, kronik hastalıkların kontrolünün sağlandığı, temel sağlık hizmetlerinin sunulduğu birinci basamak sağlık hizmet birimlerinin çökertilmek istendiğini ileri sürdü.
ADANA (GÜNEY HABER) – Adana Tabip Odası Aile Hekimlik Komisyon Başkanı Dr. Yaşar Ulutaş, halkın sağlık alanında ilk başvuru yeri olan, bebek ve gebelerin aşılarının, izlemlerinin yapıldığı, kronik hastalıkların kontrolünün sağlandığı, temel sağlık hizmetlerinin sunulduğu birinci basamak sağlık hizmet birimlerinin çökertilmek istendiğini ileri sürdü.
Aile Hekimleri Dr. Ahmet Suntur, Dr. Kasım Mungan ve Dr. Metin Güran ile birlikte Adana Tabip Odasında basın mensupları ile bir araya gelen Adana Tabip Odası Aile Hekimlik Komisyon Başkanı Dr. Yaşar Ulutaş yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın yeni bir ‘torba yasa’ ile sağlık çalışanları dahil hiç kimseye görüş sorma, danışma gereği duymadan, bencil bir anlayışla, aklına gelen düzenlemeleri yapmaya devam ettiğini söyledi.
Sağlık çalışanlarının yoğun emeğiyle biriktirilen tüm kazanımların, ‘Sağlıkta Dönüşüm’ adı altında, sağlık hizmetlerini piyasa koşullarına göre düzenleyen yasal düzenlemelerle bir bir yok edildiğini söyleyen Ulutaş, “Hükümet TBMM ye sunduğu, 17 Haziran 2014 tarihinde komisyonda görüşülmeye başlanan yasa tasarısıyla, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanlarına, hastane acilleri, 112 istasyonlarında ayda en az sekiz saat zorunlu nöbet uygulamasının kapsamını genişleterek, ASM ve Toplum Sağlığı Merkezilerinde (TSM) acil hizmet sunulmasının önünü açıyor. Sağlık Bakanlığı, ASM’leri, bankamatik (ATM) gibi 7×24 saat çalıştırmayı düşünüyor. Getirilmek istenen yasa ile birinci basamakta uzmanlaşmış, deneyim kazanmış aile hekimleri, acil sağlık hizmeti gibi, farklı bir mesleki eğitim ve deneyim gerektiren alanda, üstelik haftalık çalışma saatlerine ek olarak birçok mesleki riski barındıran koşullarda zorla çalıştırılmaya zorlanırken, halkın da nitelikli birinci basamak ve acil hizmeti alma hakkı kısıtlanmış olacaktır. Yasa tasarısı hazırlayan Sağlık Bakanlığı, birinci basamak hizmet birimlerine esnek çalışma modelini yerleştirmeyi hedeflediğini ortaya koymuştur. Daha önce de sınıflama adı altında değişken zaman çizelgeleri ile esnek çalışma denemeleri yapılmıştır. Oysa esneklik düzensizlik oluşturur ve hastaların ASM’ye gidişlerinde karmaşaya neden olur” dedi.