Ekmek ömrünü uzatmak ve daha kolay mayalanmasını sağlamak amacıyla kullanılan yaş mayaların yerini, ekşi maya almaya başladı. Fırıncı Mehmet Dobur, ekşi mayanın damakta daha kalıcı bir lezzet bıraktığını ve sindiriminin daha kolay olduğunu söyledi.
ADANA (GÜNEY HABER)-Ekmek ömrünü uzatmak ve daha kolay mayalanmasını sağlamak amacıyla kullanılan yaş mayaların yerini, ekşi maya almaya başladı. Fırıncı Mehmet Dobur, ekşi mayanın damakta daha kalıcı bir lezzet bıraktığını ve sindiriminin daha kolay olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz aylarda GDO’lu ekmek ile gündeme gelen Adana’da, ekmek lezzetinde yeni arayışlar başladı. GDO’lu ekmeğin gündeme gelmesi ile birlikte zor günler geçirdiğini söyleyen fırıncı esnafı, Ramazan ayı ile birlikte eski normal günlerine döndüklerini belirtti. O iddiayı ortaya atan kişinin cezalandırılmasını isteyen fırıncı esnafı, çıkan iddia nedeniyle zararlarının büyük olduğunu kaydetti.
Adana’da daha çok elektrikli fırınlarda pişen ekmeğin daha çok sattığını söyleyen fırıncı Mehmet Dobur, taş fırın ekmeğinin daha lezzetli olmasına rağmen Adana’da pek tercih edilmediğini söyledi.
Son zamanlarda Adana’da pek çok fırıncının yaş maya yerine, eski düzen ekşi maya kullanmaya başladığı ve Adanalıların bu lezzetten hoşlandığını belirten Dobur, “Adana’da fırıncıların tamamı yakında ekşi mayaya geçebilir. Şuanda o yöne doğru bir gidişten söz edebiliriz. Şuanda insanlara ekşi mayanın vermiş olduğu lezzet ve koku, pek çok kişide olumlu etki gösterdi. Önümüzdeki günlerde oluşacak talebe göre ya yine hem yaş mayalı, hem de ekşi mayalı ekmek üretimine devam ederiz. Yada fırıncılar yaş mayaya devam edebilir.” ifadelerini kullandı.
Ekşi mayanın kabuklu üzüm yada nohuttan elde edildiğini belirten Dobur, “Ekşi maya ile mayalanan hamur aynı zamanda daha fazla dinlenmiş oluyor. Ayrıca ekşi mayanın kalitesi kadar ekmek yapılacak unun da kaliteli olması gerekiyor. Hatta ve hatta ekmeklik buğdayın taş değirmenlerde öğütülmesi ve kabuğunun tam alınmaması gerekiyor.” dedi.