Adana’da yapılacak Enerji Sempozyumu’nun üçüncü paneli Arsuz’da gerçekleştirildi. Enerji Politikaları masaya yatırıldı
EMO’dan ‘YEKA İhalesi’ uyarısı
EMO Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mak, ‘Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) İhalesi’ne dikkat çekerek, ihalenin bir ‘talan projesine dönüşmemesi uyarısında bulundu. Dev nükleer santraller yerine; akıllı şebekeyle desteklenen, yerelde üretim ve tüketimi öne çıkartan bir model kurulması çağrısında bulunan Mak, sahte imzalı ÇED raporlarına izin verilmemesini istedi.
ADANA (GÜNEY HABER)– Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nca biner megavatlık ‘Rüzgar– Güneş Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) İhalesi’ne dikkat çekerek, “Bu ihale, talan projesi olmamalı” uyarısında bulundu. Mak, “Merkezi dev nükleer santraller yerine; akıllı şebekeyle desteklenen, yerelde üretim ve tüketimi öne çıkaran bir model kurulmalı” dedi.
‘ADANA’DA YAPILACAK ENERJİ SEMPOZYUMU’NUN ÜÇÜNCÜ PANELİ’ YAPILDI
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), bu yıl Adana’da 14 –16 Aralık tarihleri arasında 11.’sini düzenleyeceği ‘Enerji Sempozyumu’nun üçüncü etkinliği ‘İskenderun Enerji Forumu’, Hatay’ın Arsuz ilçesinde gerçekleştirildi. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Adana Şubesi, Arsuz Belediyesi ve İskenderun Çevre Koruma Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen foruma yoğun ilgi gösterildi.
UZMANLAR BU FORUMDA TOPLANDI
Etkinliğe; Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Çulha, EMO Genel Merkez Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İbrahim Aksöz, TMMOB 11. Enerji Sempozyumu Sekreteri Oylum Yıldır, EMO İskenderun Temsilcisi Bülent Bozdoğan, İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım katıldı. EMO İskenderun temsilcileri Cemil Reyhaniye ve İlter Tellioğlu ile EMO Hatay temsilcilerinden Cem Hüzmeli de forumda hazır bulundu.
ENERJİ POLİTİKALARI YANLIŞLARLA DOLU
‘İskenderun Enerji Forumu’nun açılış konuşmasını yapan EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, Türkiye’de eğitim, sağlık ve tarım politikalarında olduğu gibi enerji politikalarının da yanlışlarla dolu olduğunu vurguladı. ‘YEKA ihaleleri’ne dikkat çeken Mak, “Değişimi yakalamak için ilk yapacağımız iş, çatılardaki güneş panelleri önündeki engelleri kaldırmak, enerji verimliliğini gündemin ilk sırasına koymak olmalı. Elektrik piyasasında birkaç şirketi oldukça güçlü konuma getiren ihaleler yerine, kooperatifler aracılığıyla enerji sektöründeki geliri halka dağıtmak asıl hedef olmalı. Güneş ve rüzgar enerjisi harmanlanmalıdır” dedi.
SAHTE İMZALI ÇED RAPORLARI OLMAMALI
“YEKA ihalesi, talan projesi olmamalı” uyarısında bulunan Mak, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Merkezi dev nükleer santraller yerine; akıllı şebekeyle desteklenen, yerelde üretim ve tüketimi öne çıkaran bir model kurulmalı. Her şeyden önce elektrik tüketiminin artmasına değil, daha az enerjiyle aynı işi yaptığına sevinen bir ekonomi anlayışı devreye girmeli ve temiz denilen enerjinin nasıl ve nerede kullanıldığına bakılmalı. Sahte imzalı ÇED raporları olmamalı.”
EKİM SONU SAATLER BİR SAAT GERİ ALINMALI
‘Yaz saati uygulaması’na da dikkat çeken Mehmet Mak, enerji tasarrufuna değil, tam tersine israfa yol açan yaz saati uygulamasının, hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Mak, “Ayrıca çocukların karanlıkta okula gitmek zorunda kalmaları başta olmak üzere trafikten insanların sağlığına, ekonomiden yurtdışı ile olan ilişkilere kadar uzanan çeşitli olumsuz etkiler nedeniyle halkın yoğun şikayeti de olduğu biliniyor. Biran önce yaz saati kalıcılaştırma dayatmasından vazgeçilip, ekim ayının sonlarında saatler bir saat geri alınmalı” diye konuştu.
ENERJİ-ÇEVRE DENGESİ GÖZETİLMELİ
Enerji-çevre dengesi gözetilmesi gerektiğinin altını çizen Mak, “Çevreye, kentsel ve tarihsel dokuya saygılı, bilgi yoğun, teknoloji yoğun bir sanayileşme ve enerji politikası yaşama geçirilmelidir. Enerji yoğunluğunu ancak yüksek katma değerli, çevre dostu, yerli üretim teknolojilerine dönük bir Ar-Ge ve sanayileşme politikasıyla düşürebiliriz. Bugün kullanılan üretim modeli, yüksek enerji maliyetlerinin işçilik giderlerinin düşürülerek, dengelenmesine dayalıdır” yorumunu yaptı.
ODALAR BAKANLIK VESAYETİ ALTINA ALINIYOR
İktidarın baskısını; ‘TMMOB Yasası`nı değiştirme, Türkiye’de yabancı mühendislerin ucuz iş gücü olarak istihdamını sağlama girişimleriyle sürdürdüğünü öne süren Mak, “Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu`nu görevden almaya yönelik karar hukuksuzdur, kabul edilemez. 1954 yılından bu yana mesleğin, meslektaşın sorunlarını ülke çıkarlarından ayrı tutmadan çözmeyi ilke edinmiş odalarımız, ilk kez böylesi bir davayla karşılaştı. TMMOB’a bağlı 11 odamız denetim bahanesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vesayeti altına almaya çalışılıyor” dedi.
YAĞMAYA KARŞI MÜCADELE EDİYORUZ
Mehmet Mak, “Neden bu saldırıya maruz kalıyoruz?” sorusuna da şu yanıtı verdi; “Çünkü; TMMOB ve bağlı meslek odaları rant politikalarına, kentlerin, doğanın ve çevrenin talan edilmesine, kamu kaynaklarının yağmalanmasına karşı mücadele ediyor. TMMOB, uzmanlık alanlarımıza müdahale edilmesine, bilimin ve tekniğin yok sayılmasına, örgütümüzün parçalanmasına karşı, emek ve demokrasi güçleri ile birlikte; demokratik, eşit ve özgür bir Türkiye için mücadelesini sürdürmektedir. Bugün TMMOB`a ve odalara destek olmak; ülkenin talan edilmesine, halkımızın sömürülmesine, mesleki haklarımızın yok edilmesine karşı mücadele etmek anlamına gelmektedir.”
ENERJİ POLİTİKALARI MASAYA YATIRILDI
Konuşmaların ardından foruma geçildi. Oturumlarda; bölgede ve Türkiye’deki enerji durumu, Türkiye’deki mevcut enerji politikaları, sanayi ve çevre ilişkisi, yenilenebilir enerji kaynakları, Hatay ve termik santrallerle birlikte sağlık ve çevre konuları masaya yatırıldı. İlk oturumda; Arsuz Belediye Başkanı Nazım Çulha, İskenderun Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yakup Hameş, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ile Elektrik Mühendisi Naim Devrim, yaptıkları sunumla bölgenin enerji durumuna dikkat çekti.
YENİLENİBİLİR ENERJİ VE ÇEVRE POLİTİKALARI
İkinci oturumda da; EMO Enerji Daimi Komisyonu Başkanı Nedim Bülent Damar, Mustafa Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Berkant Ödemiş ve TORAKS Derneği Çukurova Şubesi’nden Prof. Dr. Ali Kocabaş, ‘Yenilenebilir Enerji ve Çevre Politikaları’ konu başlığında sunumlarda bulundu. Yöre halkı, muhtarlar ve siyasilerle birlikte sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de yoğun ilgi gösterdiği forumun, önümüzdeki günlerde Mersin ve Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde de düzenleneceği bildirildi.