CHP Milletvekili İbrahim Özdiş, mısırdaki alım fiyatını eleştirdi:
Girdiler artıyor ürün fiyatı düşüyor!
CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, hükümetin tarım politikasını eleştirerek, girdi fiyatları her yıl katlanarak artarken tarım ürünlerindeki alım fiyatlarının bir önceki yılın gerisinde kaldığını belirtti.
ADANA (GÜNEY HABER)- Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, hükümetin tarım politikasını eleştirerek, çiftçinin kaderine terk edildiğini vurguladı.
Mısırdaki istikrarsız tarım politikasını eleştiren ve Adana Milletvekili Özdiş, ülke çiftçisinin düşük fiyatla mağdur edildiğini belirtti. Hububatta ithalat vergilerinin düşürülmesiyle ellerini ovuşturan fırsatçılara devletin müdahale etmediğini de kaydeden CHP’li Özdiş, “Bin bir zorlukla ürününü ekip, geliştirip hasat eden çiftçi devletin hem geç fiyat politikası hem de düşük fiyat politikası nedeniyle mağdur oluyor, borcunu bir an önce ödemek için çok düşük fiyata piyasada malını satıyor” dedi.
GİRDİLER ARTIYOR ÜRÜN FİYATI DÜŞÜYOR!
Tarım sektöründe tüm girdilerin hızla arttığını ancak alım fiyatlarının bir önceki yılın dahi gerisinde kaldığına dikkat çeken CHP Milletvekili İbrahim Özdiş, üreticisi perişan olan ülkelerin de perişan olacağını söyledi. Milletvekili Özdiş ve , yaptığı yazılı açıklamada Ziraat Mühendisleri Odası’nın hazırladığı mısır raporundaki şu görüşlere de yer verdi:
“Son 9 yıllık dönemde (2009-2017) mısır müdahale alım fiyatı % 64 oranında artırılmış; buna karşılık prim desteği düşmüştür. (ton başına 40 TL’den 20 TL’ye düştü) 2009 ile 2017 yıllarındaki % değişim incelendiğinde; üre gübresinin fiyatında %59, 20.20.0 gübresinde % 102, mazot fiyatında ise % 83 oranında artışlar gerçekleşmiştir.
TMO’nun açıklayacağı muhtemel rakam olan ton başına 800 TL düşük olacaktır,1 ton mısırın maliyeti 710 TL’dir. Üreticinin hem girdi fiyatlarında maruz kaldığı enflasyonu hem de üretiminin karşılığını alabilmesi için TMO’nun açıklayacağı fiyat en az 850 TL olmalıdır.
TMO ve doğrudan sorumlu hükümet ithalatın önünü açarak yurtdışındaki firmalar ve çiftçilere değil Türk çiftçisine sahip çıkmalıdır. Doğru düzgün sanayimiz olmadığından, ekonominin lokomotifi yapılan inşaat sektörünün de devamlılığı şaibeli olduğundan ülkemizin kalkınması ithalatla değil yurt içinde bilimsel tekniklere dayalı yapılan tarımla gerçekleşebilir.”