Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2017 yılı için açıklanan tarımsal desteklerde özellikle gübre desteğinin beklentilerin altında kaldığını söyledi.
ADANA(GÜNEY HABER)- Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2017 yılı için açıklanan tarımsal desteklerde özellikle gübre desteğinin beklentilerin altında kaldığını söyledi.
ve Doğan, yaptığı açıklamada, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere 2017 yılı için ödenecek tarımsal destek miktarlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 13 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 17 lira destek verileceğinin açıklandığını ifade eden Doğan, “Çeltik ve pamuk için dekar başına 36 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 40 lira; yağlık ayçiçeği, soya, dane mısır, patates için dekar başına 17 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 21 lira; aspir, nohut, mercimek, kuru fasulye için dekar başına 11 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 15 lira; fındık, yem bitkileri, çay, kuru soğan, kanola ve diğer ürünler için dekar başına 9 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 13 lira; nadas için de 5 liralık mazot desteği verilecek” dedi.
“GÜBRE İÇİN 4 LİRA ÇOK YETERSİZ”
tarafından açıklanan tarımsal desteklere bakıldığında, mazot ve gübre oranları arasındaki uçurumun göze çarptığını kaydeden Doğan, “Mazot oranında çok sıkıntı yok. Ama gübre desteği dekar başına 4 lira çok yetersiz. Çünkü gübre de girdi kalemleri arasında önemli bir yer teşkil ediyor” diye konuştu.
Bu rakamların üreticinin beklentisini karşılamadığını dile getiren Doğan, şöyle devam etti:
“Gübrede KDV kaldırıldı ama bu çiftçiye yansımadı. Gübre fiyatlarında düşüş olmadı. Önceki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız da bu bunu açıkladı. Tarımsal desteklerde gübre desteğinin oranı, en az mazot desteği ile eşdeğer olmalıydı.”