Pozantı’nın Fransız işgalinden kurtarılmasında önemli hizmetleri olan Gülekli Hatice’nin başarısından etkilenen Erkek Lisesi resim öğretmeni Coşkun Güven, Gülekli Hatice’nin resmini çizdi. Resmin çizilmesinin ardından Atatürk’ün de onay vermesi üzerine heykeltıraş Hadi Barın, Gülekli Hatice’nin anıtı yapıldı.
ADANA (GÜNEY HABER)-Pozantı’nın Fransız işgalinden kurtarılmasında önemli hizmetleri olan Gülekli Hatice’nin başarısından etkilenen Erkek Lisesi resim öğretmeni Coşkun Güven, Gülekli Hatice’nin resmini çizdi. Resmin çizilmesinin ardından Atatürk’ün de onay vermesi üzerine heykeltıraş Hadi Barın, Gülekli Hatice’nin anıtı yapıldı.
Araştırmacı Tarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, Atatürk Parkı’nda bulunan Gülekli Hatice ve anıtını anlattı. Pek çok kişinin Atatürk Parkı’nda bulunan anıtın ne olduğunu bilmediğini söyleyen Yurtesever, “Atatürk, Adana vilayetinin düşman işgalinden kurtarılması için Kuvayi Milliye kumandanlık görevini Yüzbaşı Sinan Tekelioğlu’na vermişti. Sinan Tekelioğlu ve emrindeki vatansever Kuvayi Milliyeci çeteler 1 Nisan 1920 günü Karaisalı’yı kendilerine destek veren halkın yardımıyla ele geçirdiler. Ve arkasından yakınlarda bulunan tren yolunun geçtiği Alman köprüsü ve Toros Dağlarının geçit yerindeki Belemedik istasyonu düşmandan temizlendi. Fransızların Pozantı’da bulunan Askeri birliklerinin Adana ile bağlantısı kesildi.” dedi.
Fransız Binbaşı Menil, emrindeki askeri birlikler ile 25 Mayıs günü Pozantı’dan ayrıldığını belirten Cezmi Yurtsever, “Menil ve askerleri, yakınlarda bulunan Tekir Yaylası ve Torosların yalçın dağları eteklerindeki vadilerdeki keçi yolunu izleyerek Karboğazı’na geldi. Önlerine Hatice adındaki Yörük kadını çıktı. Fransız Kumandan Menil: “Bu vadilerden yol bularak Tarsus’a ulaşmamız lazım. İhtiyacımız için erzak getir. Aynı zamanda bize yolu da göster” dedi. Bu istek karşısında Hatice: “Siz vadide dinlenin. Ben size yolu gösteririm” dedi. Fransız askerler Yılanovası ismini alan derin vadide dinlenmek üzere beklediler. Ses çıkmasın diye atlarının ayaklarına telis adı verilen bez parçası bile bağlamışlardı. Hatice bir an için çalıların arkasından kaybolarak uzaklaştı. Onun nereye gittiğini bilemediler. Hatice yakınlardaki Gülek köyüne geldi. Ve köylülere “Fransızların Yılanovası’nda bulunduğunu söyledi. Sayıları 44’ü bulan ve çoğu Osmanlı Ordusunda askerlik yapmış savaşlara katılmış, cesur köylüler hızlı bir şekilde Yılanovasına kadar geldiler. Fransız askerlerin bulunduğu derin vadiye bakan yamaçlar tutuldu. Ellerindeki silahlar ile sayıları 1000’i bulan Fransız askerlerin bulunduğu yere ateş açıldı. Fransız Kumandan Menil, beklemediği bu saldırıdan çok korktu. Ve beyaz bayrak kaldırıldı. Fransız kumandan ve emrindeki bir tabur asker teslim oldu. Türk tarihine Karboğazı destanı olarak geçen bu zaferin kazanılması Yörük kadını Hatice ve Gülekli köylülerin cesaret ve başarısı sayesinde olmuştu.” ifadelerini kullandı.
Gülekli Hatice’nin bu başarısı yıllar geçmesine rağmen unutulmadığının altını çizen Yurtsever, “193O’lu yılların içinde Adana Belediyesi şehir merkezinde bulunan park içinde Atatürk ve Kuvayı Milliye anıtının yapılmasını kararlaştırdı. Orta yerde Atatürk’ün ayakta duran askeri görüntüsü ve onun hemen yanı başında vatanı için mücadele veren KuvayiMilliye Anıtı’nın olması kararlaştırıldı. Kurtuluş savaşına katılan Adana Lisesi resim öğretmeni Coşkun Güven, Karboğazı destanı ve kahraman Yörük kadını Hatice’yi hatırladı. Elindeki kağıt üzerine karakalem resim çalışması yaptı. Erkek Kuvayi Milliyeci düşman kurşunu ile yaralanmış bir halde iken onun yanı başında elini havaya açarak düşmana karşı bomba atan savaşan kahraman Türk kadınını sembolize eden görüntüyü tabloya yansıttı. Yapılacak olan heykelin kağıt üzerindeki görüntüsü olan tablo örneği Ankara’ya Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e gönderildi. Onayı alındı. Ve park içindeki Atatürk ve Kuvayi Milliye Anıtı’nın yapımı gerçekleştirildi.” dedi.