Türkiye’nin ilk acil kaçış rampaları 2012 yılında Pozantı’ya yapılırken, yapılan kaçış rampaları hizmete açıldıkları tarihten bu yana 200’ün üzerinde kazayı önledi. Kaçış rampaları sayesinde kendilerini daha güvende hissettiklerini söyleyen TIR ve kamyon sürücüleri, ülke genelindeki kaçış rampalarının çoğaltılması gerektiğini ifade etti.
ADANA (GÜNEY HABER)-Türkiye’nin ilk acil kaçış rampaları 2012 yılında Pozantı’ya yapılırken, yapılan kaçış rampaları hizmete açıldıkları tarihten bu yana 200’ün üzerinde kazayı önledi. Kaçış rampaları sayesinde kendilerini daha güvende hissettiklerini söyleyen TIR ve kamyon sürücüleri, ülke genelindeki kaçış rampalarının çoğaltılması gerektiğini ifade etti.
Pozantı-Tarsus otoban yoluna yapılan ‘Kaçış Rampaları’ hayat kurtarmaya devam ediyor. 2012 yılında tamamlanarak kullanıma hazır hale getirilen ‘Kaçış Rampaları’ geride kalan yaklaşık 5 yılda 200’den fazla kazayı engelledi. Özellikle yük taşıyan TIR ve kamyonların fren sistemlerinde olaşabilecek arıza yada fren balatalarının fazla ısınmasına bağlı olarak işlevini kaybetmesi olasılığına karşı yapılan kaçış rampasında ilk yapılan denemelerde 145 km/s ile ilerleyen LPG yüklü bir tanker ‘Kaçış rampası’ sayesinde kaza yapmaktan kurtulmuştu.
Toplam uzunluğu 340 olan ‘Kaçış Rampası’nda 195 metre uzunluğunda yerçekimi ivmeli çakıl yatağı bulunuyor. Bu çakıllı yatak eğiminin, yüzde 11 derece yüksek olması, 6 metre genişlikte ve 60 cm derinlikte olması nedeniyle freni patlayan araçların kaza yapmalarını önlüyor.
Geçiş rampaları sayesinde kendilerini daha güvende hissettiklerin söyleyen kamyon ve TIR sürücüleri, “Kaçış rampalarının Türkiye’nin pek çok yerine yapılmasında büyük yarar var. Çünkü gerçekten kaçış rampaları bize ayrı bir güven veriyor. Sonuçta yük taşıyoruz, hava sıcak ve birden birde balatalarda ısınma oluyor. Zaman zamanda ısınan balatalar işlevini kaybediyor ve aracı durdurmaya gücü yetmiyor. Bu nedenle ‘Kaçış rampaları’ gerçekten çok önemli bir işlev için orada hazır duruyor.” diye konuştular.
Pozantı’dan Tarsus istikametine giderken 2, Pozantı’dan Niğde yönüne giderken 2 olmak üzere toplamda 4 adet kaçış rampası bulunuyor.