Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı Doç. Dr. Efe Efeoğlu, bugün Türkiye’deki toplam girişimci sayısının 1.2 milyona ulaştığını, ancak bunun sadece yüzde 9’unun kadın olduğunun altını çizdi. Efeoğlu, “Üzülerek söylüyorum ki, Türkiye’deki girişimci kadın sayısı hala 100 bine ulaşmış değil. Kadın girişimci sayısını ne kadar artırırsak, bu ülkeye o kadar hizmet etmiş oluruz” dedi.
ADANA(GÜNEY HABER) – Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı Doç. Dr. Efe Efeoğlu, bugün Türkiye’deki girişimci sayısının 1.2 milyona ulaşırken, bunun sadece yüzde 9’unun kadın olduğuna işaret ederek, “Ne yazık ki, Türkiye’deki kadın girişimci sayısı hala 100 bine ulaşmış değil. Kadın girişimci sayısını ne kadar artırırsak, bu ülkeye o kadar hizmet etmiş oluruz” yorumunu yaptı.
FARK YARATAN BULUŞMALAR
Adana Güney Rotary Kulübü tarafından organize edilen; ‘Fark Yaratan Girişimcilik Buluşmaları’na bu kez Adana Kız Lisesi ev sahipliği yaptı. Moderatörlüğünü Meltem Uzun Aydın üstlendiği oturuma; Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı Doç. Dr. Efe Efeoğlu ve Günep Grup Genel Müdürü Emine Nargile konuşmacı olarak katıldı.
DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ
Adana Güney Rotary Kulübü Dönem Başkanı Sinan Aydın, Adana Kız Lisesi Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Belkıs Yakıcı ile Adana Kız Lisesi Müdürü Yıldız Akman’ın da katıldığı etkinliğe yoğun ilgi gösterildi. Oturumun açılışını yapan Aydın, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmaları için ‘Dünya Kız Çocukları Günü’nün ilan edildiğini hatırlattı.
6 YILDA 142 BİN ‘ÇOCUK GELİN’
Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda Birleşmiş Milletler’in, 11 Ekim’in; ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ olarak ilan edildiğini kaydeden Aydın, ancak bugünün ne yazık ki yanlış anlaşıldığına dikkat çekti. Bugün Türkiye nüfusunun yüzde 29’unu kız çocuklarının oluşturduğunu kaydeden Aydın, son 6 yılda erken yaşta evlendirilen kız çocuğu sayısının 232 bin iken, çocuk yaşta ‘anne’ olanların sayısı da 142 bin olduğunu belirtti.
600 BİN KIZ ÇOCUĞU OKULA GİTMİYOR
Meltem Uzun Aydın, “Düşünebiliyor musunuz? Tam 142 bin çocuk, erken yaşta ‘anne’ olmuş. Yine aynı şartlarda okul çağında olmasına rağmen, yaklaşık 600 bin kız çocuğu okula gönderilmiyor. Bu yüzden bu tür buluşmaları önemsiyoruz” yorumunu yaptı. Güney Rotary Kulübü Dönem Başkanı Sinan Aydın da, ‘Rotary nedir, ne değildir?’ sorusuna yanıt vermeye çalıştı ve kulüp çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
GELECEĞİMİZİ ÇOK İYİ PLANLAMALIYIZ
Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel ise, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Cumhuriyet’in ilanından sadece bir yıl sonra ‘Tevhidi Tedrisat Kanunu’nu çıkartarak, kız çocuklarının kendilerini gelişmelerini sağlarken, kadına seçme ve seçilme hakkı tanındığını vurguladı. Tükel, “Gurur duyduğumuz bir geçmişimiz var. Geçmişimizle gururluyuz, ancak geleceğimizi çok iyi planlamayıp, yatırım yapmalıyız” dedi.
AİLELERİMİZİ SEÇME ŞANSIMIZ YOK
Tükel, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ailelerimizi değiştiremiyoruz. Doğmadan önce herhangi bir seçim hakkımız yok ama onlar bizim kıymetlilerimiz. Onları kabullenmek, onlarla gurur duymak zorundayız. Ailelerimize bir katkı yapabileceksek; elimizde bir güç var ve bunu kullanmalıyız. Kendimiz için sağladığımız bir kazancı; ailemiz, çevremiz, topluma ve daha iyi bir dünya yaratmak için kullanabiliriz.”
HEPİMİZDE BİR GİRİŞİMCİLİK RUHU VAR
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümü Başkanı Doç. Dr. Efe Efeoğlu da, ‘Girişimcilik’ konusunda sunum yaptı. Girişimciliğin; bir fikri, bir işe dönüştürme sanatı olduğuna işaret eden Efeoğlu, “Girişimci doğulur, sonradan olunmaz” yönündeki ifadelerin yanlış olduğunu ve her insanda bir girişimcilik potansiyeli bulunduğunu, ancak sadece düşünmenin yetmediğini ve düşünceyi eyleme dökmek gerektiğini vurguladı.
1.2 MİLYON GİRİŞİMCİNİN YÜZDE 9’U KADIN
Bugün Türkiye’deki toplam girişimci sayısının 1.2 milyona ulaştığını, ancak bunun sadece yüzde 9’unun kadın olduğunun altını çizen Efeoğlu, “Üzülerek söylüyorum ki, Türkiye’deki girişimci kadın sayısı hala 100 bine ulaşmış değil. Kadın girişimci sayısını ne kadar artırırsak, bu ülkeye o kadar hizmet etmiş oluruz. Fırsatları iyi görüyor, mücadeleci bir kişiliğiniz de varsa, kendinize de güveniyorsanız, fikrinizi hayata geçirebilecek sponsorunuz da varsa o zaman girişimci olmak için önünüzde hiçbir engel yok” dedi.
235 MİLYON LİRALIK CİRO HEDEFİ
Günep Grup Genel Müdürü Emine Nargile de, ‘Girişimcilik ve Kadın’ konusunda açıklamalarda bulundu, kendi hayat hikayesini anlatıp, tecrübe ve birikimlerini de katılımcılarla paylaştı. Türkiye’nin önde gelen üç mobilya markasının bölge ana bayiliğini yaparken, inşaat ve tarım şirketi de olduğunu anlatan Nargile, 181 kişiyi istihdam ederken, yılsonunda 235 milyon liralık bir ciro hedeflediklerini dile getirdi.