CHP, ATO ve SES’ten ortak basın açıklaması:
“Kamu hastaneleri kapatılmasın, dar gelirliler mağdur olmasın…”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Örgütü, Adana Tabip Odası (ATO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi, kapatılıp Adana Şehir Hastanesi’ne taşınan kamu hastaneleriyle ilgili ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “1500 değil 500-600 yataklı hastanelere ihtiyaç var” denildi.
ADANA (GÜNEY HABER)– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Örgütü, Adana Tabip Odası (ATO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi, kapatılıp Adana Şehir Hastanesi’ne taşınan kamu hastaneleriyle ilgili ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında, kent merkezinde faaliyet gösteren kamu hastanelerinin kapatılıp kilometrelerce uzaktaki şehir hastanesine taşınmasının özellikle yoksul yurttaşlar için önemli bir sorun yaratacağına dikkat çekildi, sağlık hizmetlerinin ücretsiz, eşit, adil, kaliteli, nitelikli ve ulaşılabilir olması gerektiği vurgulandı.
Uzun yıllardır Bakımyurdu Caddesi üzerinde hizmet veren ve taşınma işlemlerinin sürdüğü Çocuk Hastanesi bahçesinde yapılan ortak basın açıklamasına CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, CHP Seyhan İlçe Başkanı Abeydullah Kolcu, Sarıçam İlçe Başkanı Celal Güven, sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerinin başkanları ve temsilcileri, partililer ve vatandaşlar katıldı.
Bölge sakinlerinden Mustafa Cüzdan yaptığı konuşmada, devlete ait hastanelerin kapatılması nedeniyle yaşadıkları mağduriyetleri anlattı, yapılan yanlıştan geri dönülmesi gerektiğini söyledi.
KAMU HASTANELERİ KAPATILIP ŞEHİR HASTANESİNE TAŞINIYOR
Ortak basın açıklamasını okuyan SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, 18 Eylül’de Adana Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla kamu hastanelerinin bazılarının tamamen kapatılıp, şehir hastanesine taşındığını, bazı hastanelerin de yatak ve personel sayısının azaltıldığını söyledi.
“ÇOCUK HASTANESİ DEPREM BAHANESİYLE KAPATILACAK”
Yüksel, “Bugün bahçesinde bulunduğumuz Adana’nın en eski hastanesi olan Çocuk Hastanesi de depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle kapatılacak. Deprem bahanesiyle boşaltılması ve kapatılması gerçeğe uygun bir iddia değildir” dedi.
“DAR GELİRLİ YURTTAŞLAR NE YAPACAK?”
Sağlığın hizmetlerinin ücretsiz, eşit, adil kaliteli, nitelikli ve ulaşılabilir olması gerektiğini kaydeden Yüksel, “Bundan sonra 10 kilometre mesafedeki adana Şehir Hastanesi’nden hizmet alacağız. Bu bölgenin insanları dar gelirli ve ciddi geçim sıkıntısı içinde olan yurttaşlardır. Ulaşım giderlerini nasıl karşılayacak, hastalarını hastaneye nasıl yetiştirecek, yatan hastaların ziyaretine nasıl gidecekler?” diye konuştu.
“HALKIN SAĞLIĞI ÖZEL MERKEZLERİN VİCDANINA KALACAK”
Mevcut durumda bölgede yaşayan yurttaşların en yakın özel sağlık kurumuna gidip katkı-katılım payı ödemek zorunda kalacağını dile getiren Yüksel, “Yurttaşın sağlığı özel merkezin vicdanına kalacak ya da parası olmayan tedavi edilemeyecektir. Çocuk hastanesinin arazisi de şirkete verilecek ve buraya AVM’ler yapılacaktır” şeklinde konuştu.
“BÖLGE ESNAFI DA ZARAR GÖRECEK”
Çocuk hastanesinin yalnız hastalara hizmet vermekle kalmayıp içinde ve dışında birçok insanın ekmek kazındığı bir yer olduğunu ifade eden Yüksel, “Küçük medikal şirketler, işçi çalıştıran yüklenici firmalar, kantinciler… Bunların hepsinin işi elinden alınmış oldu. Ayrıca hastane etrafında faaliyet gösteren lokantalar, bakkallar, eczaneler, dolmuşçular ve diğer esnaf da bu durumdan olumsuz etkilenecek. Kısaca, hepimiz kaybediyoruz, en önemlisi de sağlığımızı kaybediyoruz” şeklinde konuştu.
“ŞEHİR HASTANESİ DEĞİL 200-600 YATAKLI HASTANELER YAPILMALI”
Koruyucu sağlık hizmetlerine daha çok önem verilmesi ve şehir hastanelerinin de sağlık bakanlığına devredilmesi gerektiğini dile getiren SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, “1500 yataklı şehir hastaneleri yerine kentin ihtiyaç olan bölgelerinde 200-600 yataklı hastaneler yapılmalı, sağlık ocağı sevk sistemi çalıştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“BEDELİNİ YURTTAŞ ÖDÜYOR”
CHP adına konuşan Adana Milletvekili İbrahim Özdiş ise, kent merkezindeki hastanelerin kent dışına taşınması durumunda yurttaşların sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanacağını sorgulayıp, herkesin sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanması gerektiğinin altını çizdi. Özdiş, “Bizim anlayışımız ulaşılabilir, herkesin sağlık hizmetlerinden parasız bir şekilde yararlanmasını gerektiriyor. Batı, şehir hastanelerinden vazgeçti. Bizim iktidar sahipleri ise ısrar ediyor. Adana’da herkesin rahatlıkla ulaşabileceği yaklaşık 10 tane yapılabilirdi şehir hastanesine harcanan parayla. Bunun bedelini vatandaş ödüyor, asgari ücretle zar zor geçinin yurttaşlar ödüyor” dedi.
“YENİ HASTANE YAPILMASINA KARŞI DEĞİLİZ”
Adana Şehir Hastanesi’nde görev yapan Adana Tabip Odası Başkanı Doç.Dr.Ali ihsan Ökten ise yeni hastane yapılmasına karşı olmadıklarının altını çizerek, sağlığı merkezileştiren, günümüzde bilimsel olmayan ve dünya ülkelerinde terk edilen şehir hastanelerinin kamu yararına olmadığını vurguladı.
“ŞEHİR HASTANELERİYLE YATAK SAYISI ARTMIYOR”
500-600 yataklı hastanelerin yapılmasının hem halkın alacağı sağlık hizmeti, hem de sağlık çalışanlarının vereceği sağlık hizmeti açısından çok daha iyi olacağına inandıklarını belirten Doç.Dr. Ökten, tüm Türkiye’de yapılacak şehir hastaneleriyle yatak sayısı artmayacağının altını çizdi.
“SAĞLIK BAKANLIĞI KİRACI KONUMUNA DÜŞÜYOR”
Şehir hastaneleriyle sağlık bakanlığının kiracı konumuna düştüğünü belirten Doç.Dr.Ökten, şirkete yüzde 70 oranında doluluk garantisi verildiğini ve 25 yıl boyunca çocukların geleceğini ipotek altına alan bir kiralama yöntemine gidildiğini anlattı. Doç.Dr.Ökten, “Bu hastanelerin kira bedeli döner sermayeden ödenecek, orada çalışan sağlık çalışanları da ekonomik anlamda bir kayba uğrayabilecek. Orada çalışan sağlık çalışanları olarak çok fazla sorunumuz var, yetkililere iletiyor ve çözümlerini bekliyoruz. Orada çalışan sağlık çalışanları huzursuz ve mutsuz” diye konuştu.