Adana’da İş Bankası’ndan kamulaştırılarak polis merkezi yapılmasına karar verilen 66 yıllık Güney Sanayi idari binasının İş Bankası tarafından yıkılmasının ardından, kentteki 8 İş Bankası şubesinin kapısının önünde Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (ASKİ) tarafından kazı çalışması yapıldığı iddialarına yönelik konuşan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Eğer bu iddia gerçekse, her iki taraf da bana göre yanlış yapıyor. İş Bankası’nın, devletle yaptığı mutabakatın tersine hareket etmemesi gerekiyordu” dedi.
ADANA (İHA) – Adana’da İş Bankası’ndan kamulaştırılarak polis merkezi yapılmasına karar verilen 66 yıllık Güney Sanayi idari binasının İş Bankası tarafından yıkılmasının ardından, kentteki 8 İş Bankası şubesinin kapısının önünde Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (ASKİ) tarafından kazı çalışması yapıldığı iddialarına yönelik konuşan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Eğer bu iddia gerçekse, her iki taraf da bana göre yanlış yapıyor. İş Bankası’nın, devletle yaptığı mutabakatın tersine hareket etmemesi gerekiyordu” dedi.
Seyhan Belediyesi Meclisi tarafından kamulaştırılıp, polis merkezi yapılması için oy birliğiyle karar verilen Seyhan ilçesindeki D-400 karayolu üzerinde bulunan 66 yıllık Güney Sanayi Tekstil Fabrikası’nın idari binasının büyük bir kısmı askı süresi dolmadan mülk sahibi İş Bankası tarafından yıkıldı. Yıkımın ardından kentteki 8 İş Bankası şubesinin önünde ASKİ tarafından kanalizasyon çalışması başlatıldı.
İddialara ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, zamanlama nedeniyle ASKİ’nin çalışmasının İş Bankası’nın yıkımına karşı bir tepkiden kaynaklandığının düşünülmesinin çok normal olduğunu söyledi.
Emniyet tedbirleri alınmadığı gerekçesiyle binanın yıkımını durdurduklarını kaydeden Karalar, “O binayı kamulaştırmayı düşünüyorduk. İş Bankası’na da başka bir yer gösterdik. Yıkım iznini bizden önceki dönemde, 2012 yılında almışlar. Bu karara rağmen oranın kazandırılmasını istedik. O binayı polis merkezi yapalım dedik. Orayı kamulaştırdıktan sonra Emniyet Müdürlüğü de muhtemelen İstiklal Mahallesi’nde boşaltacağı karakolu bize verecekti. Park, kapalı semt pazarı gibi hizmet alanları için özellikle bazı mahallelerde yer sıkıntısı var. İstiklal Mahallesi’nde çok iyi olacaktı” dedi.
Binanın sit alanı kapsamına alınması için Anıtlar Kurulu’na başvuru da yaptıklarını hatırlatan Karalar, sürecin tamamlanmadan yıkıma başlanmasının doğru olmadığını savundu. Bina yıkımı ve banka şubelerinin önünün kazılmasının yanlış davranışlar olduğunu ileri süren Başkan Karalar, şöyle konuştu:
“Devlet rica ediyor, sayın kaymakamımız arıyor İş Bankası’nı. Lütfen yıkmayın diyor. Ortada bir mutabakat sağlanıyorsa onun yerine getirilmesi gerekiyor. İş Bankası yetkililerinin mutabakatın tersine hareket etmesi bence doğru değil. Evet, izinleri var, yasal ama bir karar alındıysa yıkılmaması gerekiyordu. Öte yandan, eğer iddia edildiği gibi ASKİ tarafından buna bir tepki olarak banka şubelerinin önü kazılıyorsa, çalışmalar engelleniyorsa bunu da doğru bulmuyorum. Devleti yönetenler bu şekilde çözüm aramazlar. Hukuk yolundan asla sapmamalıyız. Herkes hukuktan saparsa nasıl yapacağız? İnsanlar İş Bankası’ndan parasını çekse nasıl olacak? Aslında böyle yaparlarsa İş Bankası’na zarar vermiyorsunuz, bankayla çalışanlara, ticaret yapanlara, iş yapanlara zarar veriyorsunuz.”
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İş Bankası yetkililerine yaptığı öneride, yıkılan binanın yerine yeni bir bina yapmalarını önerdi.