İslam Aleminin iki bayramında bir tanesi olan Kurban Bayramının ilk gününü bu yıl 1 Eylül’de kutlayacağız. Son yıllarda bayramların yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle özellikle yayla köylerde muhteşem coşkuların yaşanmasına neden oluyor.
İnsanlar bir taraftan bayramını, bir taraftan tatilini ve bir taraftan da ibadetlerini yerine getiriyor. Yayla köylerde bayramlarda muhteşem bir coşku yaşanırken, bugünlerde insanlar bayramda kesecekleri kurbanları almanın telaşını yaşıyor.
Bu yıl kurbanlık fiyatları ise epey pahalı olacak gibi duruyor. Çünkü şuanda fiyatlarda büyük bir belirsizlik var. Ve bu belirlisizliği ne satıcılar nede vatandaşlar yaşamak istemiyorlar. Bu nedenle de fiyatların bir an önce açıklanmasını istiyor.
Belediyelerin canlı hayvan kilogram fiyatlarını şimdiye kadar çoktan açıklaması gerektiğini söyleyen kurbanlık satıcıları her yıl hemen hemen benzer sorunları yaşandıkları ve benzer fiyat belirleme çalışmaları nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını anlatıyor.
Bu nedenle kurbanlık hayvan fiyatlarının bayramdan en az 1 ay önce belirlenmesi gerektiğini söylüyor.
Büyük sermayeler bağlayarak kurbanda satmak üzere büyükbaş ve küçükbaş hayvan satın aldıklarını söyleyen kurban satıcıları, her yıl ithal getirilen hayvanlar nedeniyle sorun yaşadıklarını anlatıyor. Büyük paralar bağlayarak kurbanlık yetiştiren üreticiler bu yıl yaklaşık bir ay önce gümrük vergisi alınmaksızın yurtdışından getirilen hayvanlar bu yıl kurbanlık hayvan fiyatlarının aşırı yükselmesine engelleyecek.
Yapılan ithalat kurban piyasasındaki spekülasyonu önlediği gibi fiyatlarında yükselmesini engelliyor. Bazı hayvan besicileri bu duruma karşı çıkıyor. Çünkü kurban fiyatlarında istedikleri spekülasyonları oluşturamıyor. Aslında bugün Türkiye’de pek çok üretici, en ucuz eti mal ederek piyasaya sokmanın yollarını ararken, bazıları ise düşük fiyata et üretip, yüksek fiyata satmanın formülünü arıyor. Hatta bazıları ‘bu yıl kurbanlık hayvan sayısı çok az, yetersiz gelecek’, ‘bayrama doğru kurban fiyatları daha artacak’ şeklindeki söylentiler ile kurbanlık fiyatlarını elinden gelebildiğince yükseltmeye çalışıyor. Ama şimdilik bunun önlemi alınmış durumda. Piyasalarda yeterli hayvan miktarı olduğunu devletin ilgili ve resmi kurumları açıklayarak, piyasalarda suni yükselmeye kesinlikle izin vermiyor.
Bu arada devlet memurlarına verilen 10 tatil dönemine izinlerini ayarlamaya çalışan özel sektör çalışanları ise bayramda dinlenmeyi düşünüyor. Bu nedenle de bayramda tatil yapmak için şimdiden planlarını yapmış, bayramın gelmesini bekliyor.
‘Nerede o eski bayramlar?’ dilenlere elbette bir sözümüz yok. Günümüzde tatil sevinci ve coşkusu genellikle aile içinde yaşanıyor. Uzak akraba ve komşu ziyaretleri ise pek yapılmıyor. Eski bayramda ise eş, dost ve akrabalar bir araya gelir, bayramda sofraları kurulurdu. O yüzden 50’lili yaş grubunda yer alan kişilerin pek çoğu, eski bayramların daha coşkulu geçtiğini anlatıyor, şuan da geçirmiş oldukları bayramlardan pek bir şey anlayamadıklarını söylüyor…
Peki hakli değiller mi?