Adana Büyükşehir Belediyesi Tuna Et Kombinasi Müdürü Uğur Uluğsu, Adana’da kaçak hayvan kesiminin zirveye ulaştığını söyledi. Kentte tüketilen günlük 200 ton etin sadece yüzde 2’sini bile kendilerinin kesemediklerini öne süren Uluğsu, kaçak kesimin önüne geçmek için komisyon kurulması gerektiğini kaydetti.
ADANA (İHA) – Adana Büyükşehir Belediyesi Tuna Et Kombinasi Müdürü Uğur Uluğsu, kentte tüketilen günlük 200 ton etin sadece yüzde 2’sini bile kendilerinin kesemediklerine değinerek, kaçak et kesiminin zirveye çıktığını öne sürdü. Uluğsu, insan sağlığını tehdit eden ve devleti zarara sokan kaçak kesimlerin önüne geçebilmek için Adana Valiliği bünyesinde maliye, belediyeler, Sağlık Bakanlığı, emniyet ve jandarmanın bulunduğu komisyon kurulması gerektiğini söyledi.
Özel 2 küçük mezbahanın dışında kentteki en büyük mezbahayı işlettiklerini aktaran Uluğsu, Adana’nın kaçak kesim konusunda zirveye çıktığını söyledi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile belediyelerin kaçak kesimin önüne geçemediğini dile getiren Uluğsu, hükümete ve Adana Valiliği’ne bu konuda çalışma yapması için çağrıda bulundu.
İşlettikleri mezbahada tüm hayvanların kesilmeden önce muayene edildiğini ifade eden Uluğsu, hastalıklı hayvanları imha ettiklerini anlattı. Kaçak kesimin pek çok hastalığa davetiye çıkardığının altını çizen Uğur Uluğsu şöyle devam etti:
“Vatandaşımız ne yediğini bilmiyor. İnsanlarımızda şöyle bir algı var, ‘benim gözümün önünde kesiliyor ben eti birebir görüyorum.’ Fakat içinin ne vaziyette olduğunu, içindeki mikrobu bilmediğinden ne yediğinin farkında değil. Ahırlarda, pislik içerisinde sağlıksız yerlerde, merdiven altında kesiyorlar. Hiçbir şekilde hijyen yok.”
“ELİMİZDEN NE GELİYORSA YAPMAYA HAZIRIZ”
Adana Büyükşehir Belediyesi Tuna Et Kombinasi Müdürü Uğur Uluğsu, kaçak kesim nedeniyle devletin vergi kaybının da olduğunu kaydederek şunları söyledi:
“Adana kaçak kesim konusunda Türkiye’nin zirvesine oturmuş durumda çünkü Adana’nın günlük 200 ton et tüketimi varken yüzde 2’sini bile mezbahada kesemiyoruz. Ciddi kaçak söz konusu. Ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Hükümetin de el atması gerekiyor. Bunun içine Adana Valiliği bünyesinde maliye, Sağlık Bakanlığı, belediyeler, emniyet, jandarma her kurumun el atması gerekiyor çünkü tek bir kurumla olacak bir şey değil. Vatandaşın da bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Mezbaha olarak bu işin içine girmeye hazırız. Elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız.”