
Aşırı sıcakların etkili olduğu bugünlerde insanların en fazla klimalara ihtiyaç duyarken, özellikle yolculuk esnasında kliması olmayan ya da arızalı olan araçlar seyahat etmek kabusa dönüşüyor. Oto klima tamircisi Adnan Toprak, araçlarda bulunan klimaların kullanımının püf noktalarıyla ilgili sürücülere bazı önerilerde bulundu.
ADANA (GÜNEY HABER)-Aşırı sıcakların etkili olduğu bugünlerde insanların en fazla klimalara ihtiyaç duyarken, özellikle yolculuk esnasında kliması olmayan ya da arızalı olan araçlar seyahat etmek kabusa dönüşüyor. Oto klima tamircisi Adnan Toprak, araçlarda bulunan klimaların kullanımının püf noktalarıyla ilgili sürücülere bazı önerilerde bulundu.
Uzun süre güneş altında park halinde bulunan araçların çalıştırıldıktan hemen sonra klimasının açılmaması gerektiğini kaydeden Adnan Toprak, ilk birkaç dakika araçların camlarının açık bırakılarak içerideki sıcak havanın dışarıya çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Araç içindeki sıcak havanın tahliye edilmesinin ardından araç klimasının çalıştırılmasını tavsiye eden Toprak, klimanın araç motorunun çalıştırılacağı sırada kapalı tutulması, düşük devirde açılması ve kullanılmasının daha uygun olduğunu söyledi.
Ayrıca ilk çalıştırıldığı sırada yüksek devirde tutulan klima kompresörünün yeterince yağlanamayacağı için arıza vereceğini kaydeden Adnan Toprak, “Sürücülerin bir çoğu ikinci hatayı ise araçlarını park ederken yapıyor. Araç motorunu kapatmadan önce klimayı kapatmıyor. Klima içinde bulunan evaporatör yüzeyinin kuru kalması gerekiyor. Bu yüzden önce klimanın kapatılması ve sadece havalandırma fanının çalışması ve evaporatör yüzeyinin kurutulması gerekiyor. Aksi takdirde ıslak ve nemli kalan yüzeyde bakteri ürer ve klimadan kötü kokular çıkmaya başlar.” dedi.
Adnan Toprak ayrıca araç sürücülerinin kış aylarında da klimalarını çalıştırmasını istedi. Haftada 1 kez en az 5 dakika çalışan klimalarda gaz eksiltme sorununun yaşanmadığını belirten Toprak, “Klima kış aylarında da çalışırsa içindeki aksamlar kendini yeniler. Böylece havanın soğutulmasında önemli bir görevi üstlenen gaz eksiltmelerinin önüne geçilmiş olur. Kışın klimasını haftada 1 kez çalıştıran kişi, yaz ayında gaz doldurtmasına gerek duymadan klimasını kullanmaya devam eder.” diye konuştu.