Orman ve Su İşleri Bakanlığı, köylerdeki yaşam standardını yükseltmek amacıyla hayata geçirmiş olduğu ORKÖY kredileri için işbaşı eğitim programları başladı. Orman Genel Müdürlüğü aracılığı ile verilen ORKÖY işbaşı eğitimleri için Adana Orman Bölge Müdürlüğü bu yıl verilen ORKÖY kredi eğitimleri için bilgi güncellemesi yaptı.
ADANA (GÜNEY HABER)-Orman ve Su İşleri Bakanlığı, değişik destekleme projeleri ile köylerde yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltmeyi amaçlıyor. Bakanlık bu nedenle her yıl ORKÖY kredileri kapsamında Orman Genel Müdürlüğü aracılığı ile köylerde yaşayan insanlara proje eğitimi verdiriyor. 2017 yılı ORKÖY desteği işbaşı eğitimlerine bakanlık tarafından start verildi.
Adana Orman Bölge Müdürlüğü bu yıl verilecek olan sosyal ve ekonomik içerikli kredilerle ilgili güncel değişiklikleri ve uygulamada dikkat edilmesi gereken hususları içeren bir eğitim programı hazırladı. Orman ve Köy İlişkileri Şube Müdürlüğü tarafından organize edilen işbaşı eğitimlerinde, işletme müdürleri, müdür yardımcıları, işletme şefleri, ORKÖY görevlileri, dava kâtipleri, avukatlar ve özel bütçe görevlilerine son güncel bilgiler aktarıldı.
KÖSE, EĞİTİM VERECEK PERSONELİ UYARDI
Şube Müdürü Güngör Köse başkanlığında verilen bilgilendirme eğitimleri her işletme müdürlüğünde ayrı ayrı düzenlendi. Bazı köylerdeki eğitim çalışmalarına bizzat katılan Şube Müdürü Köse, destek kredilerinin verilmesi ve geri ödeme kolaylıkları hakkında detaylı bilgiler vererek geçen ay yapılan yönetmelik değişikliği ile getirilen avantajları sıraladı. Güngör Köse, sosyal kredilerin yanı sıra ekonomik kredilerden olan tüm hayvancılık ve fenni arıcılık kredilerinin geri ödemesinden de faizin kaldırıldığı ve tüm kredilerde hibe oranının yüzde 20 olarak belirlendiği bilgisini verdi. Ayrıca, verilecek kredilerin avantajlarıyla birlikte ihtiyaç sahibi tüm orman köylülerine duyurulmasının çok önemli olduğunu söyleyen Güngör Köse, eğitim verecek personelleri yıllık uygulama programı belirlerken orman içindeki ve ormancılık çalışmalarının yoğun olduğu köylerin öncelikli seçilmesi gerektiğini, tespit çalışmaları esnasında köylülerin yeterince bilgilendirilerek kredi sürecinin kolaylaştırılmasını ve geri ödemeler konusunda hak sahiplerinin icraya düşmemeleri için zamanında uyarılmaları konularında dikkatli davranmalarını istedi.
Eğitimlerin ardından hemen tespit çalışmalarına başlayan görevliler köylülerle yakın ilişki kurarak tereddüt edilen hususlarda köylülerin sorularını cevapladı.
EROL: 2017 YILINDA 4.5 MİLYON TL’LİK DESTEKLEME YAPILACAK
ORKÖY Destek Kredileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan Orman Bölge Müdürü İsmet Erol ise, Orman Genel Müdürlüğü tarafından her yıl artan miktarlarda verilen Orköy Destek Kredilerinin gelir düzeyi düşük orman köylüleri için yeni ve önemli bir geçim kaynağı olduğunun altını çizdi. 2016 yılında Adana’da orman köylüsüne toplamda 4 milyon TL destek sağladıklarını belirten İsmet Erol, “Bu yıl ise bu rakamı 4 milyon 500 bin TL’ye çıkardık. Orman Genel Müdürlüğümüzün destek kredileri her yıl artarak devam edecek, bu desteklerle ormanlarımız üzerindeki sosyal baskılar azalırken, köylerde yaşayan insanların yaşam standartları yükseliyor. Devletimiz tüm imkanlarıyla orman köylülerimizin yanında yer alarak yaşam şartlarını iyileştirici hizmet üretmeye devam etmektedir.” dedi.