Aladağ Yurt Yangını Faciasından etkilenen köylerde rehabilitasyon çalışması yapmak isteyen Sosyal Haklar Derneğine izin vermeyen Aladağ Kaymakamlığına tepki gösteren CHP’li Özdiş; “Köylerde rehabilitasyon çalışması yapmak neden engelleniyor?” Diye sordu.
ADANA (GÜNEY HABER)-Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016’da Süleymancılar cemaatine ait bir yurtta meydana gelen yangında 11’i çocuk olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu facia sonrası cemaat yurtları gerçeği ülke gündeminde sıkça tartışılır olmuş, devlet yurtlarının bilinçli veya bilinçsiz şekilde kapatılması sonucu bölge insanının cemaat yurtlarına mecbur bırakılması çok eleştirilmişti.
Aladağ Yurt Yangını Faciasının halen devam eden duruşmalarını yakından takip eden CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, şimdilerde söz konusu yangından en çok etkilenen ailelerin oturduğu Aladağ’ın Köprücük ve Kışlak köylerinde çocuklara ve gençlere yönelik eğitim ve rehabilitasyon çalışması yapmak isteyen Sosyal Haklar Derneği’nin izin başvurusu Aladağ Kaymakamlığı engeline takıldığı bilgilerinin üzücü olduğunu söyledi.
TUTUKLULUKLARIN DEVAMINA KARAR VERİLDİ
Kozan Ticaret Odası salonunda 17 Temmuz da gerçekleştirilen duruşmayı da baştan sona takip eden Özdiş, mağdur ailelerin haklarını ve adeletin yerini bulması için konunun takipçisi olduklarını bildirdi.
DERNEĞİN ÇALIŞMA YAPMASINA NEDEN İZİN VERİLMEDİ?
Konuyu Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek TBMM gündemine taşıyan CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Kaymakamlığın ‘rehabilitasyon çalışmaları ilgili kamu kuruluşları tarafından yapılıyor’ açıklamasına tepki göstererek “STK’ların, kamu kurumlarıyla birlikte çalışma yapması süreci daha doğru ve hızlı bir sonuca ulaştırmaz mı?”
HANGİ KURUMLAR NE ZAMANDAN BERİ ÇALIŞMA YAPIYOR?
Kaymakamlığın açıklamasında belirttiği kamu kuruluşlarının da açıklanmasını isteyen CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
1-)Sosyal Haklar Derneği’nin 13-16 Temmuz 2017 tarihleri arasında yapmak istediği, çocuklara ve gençlere yönelik çeşitli kurs, seminer ve eğitim programına neden izin verilmemiştir?
2-)Aladağ Kaymakamlığı verdiği cevapta, “köylerde yürütülen sosyal, eğitsel ve rehabilitasyon çalışmaları kamu kurumları aracılığıyla yürütülmektedir” demiştir. Söz konusu faciadan etkilenen ailelerin bulunduğu köylerde hangi kurum ve kuruluşlar tarafından ne gibi programlar, ne zamandan beri yapılmaktadır? Bu programlara katılımcı sayısı nedir?
3-)Bir derneğin gönüllü olarak, bir faciadan etkilenen ailelerin ve gençlerin yeniden topluma kazandırılmasına yönelik çalışma yapması neden engellenmektedir? STK’ların, kamu kurumlarıyla birlikte çalışma yapması süreci daha doğru ve hızlı bir sonuca ulaştırmaz mı?