Adana’da ekimine ara verilen pamuk ekim alanları, bu yıl Çukurova Bölgesi’nde büyük oranda arttı. Şuanda pamuk bitkisinin kozalarını oluşturduğunu ve yavaş yavaş da kozalarını doldurduğunu belirten ziraat mühendisleri, pamuk için kritik dönemin başladığını kaydetti.
ADANA (GÜNEY HABER)-Adana’da ekimine ara verilen pamuk ekim alanları, bu yıl Çukurova Bölgesi’nde büyük oranda arttı. Şuanda pamuk bitkisinin kozalarını oluşturduğunu ve yavaş yavaş da kozalarını doldurduğunu belirten ziraat mühendisleri, pamuk için kritik dönemin başladığını kaydetti.
Çukurova Bölgesi’nde yetiştirilen pamuk bitkisinin ekim alanı bu oldukça arttı. Adana’da ekimi yapılan pamuklar şuanda yavaş yavaş kozalarını doldururken, ziraat mühendisleri bu dönemde pamuk bitkisi için yapılan ilaçlama çalışmalarının çok önemli olduğunu söyledi.
Pamuğun geldiği bu noktada çiftçilerin çok dikkatli olması gerektiğini belirten ziraat mühendisleri, pamuk bitkisine bugünlerde pek çok zararlı haşereler saldırabileceğini kaydetti. Bugünlerde bazı tarlalarda pamukta yaprak köşeli leke hastalığı görülebileceğini belirten Hakan Davarcı, “Yapak Keşeli Leke Hastalığı, pamuk bitkisinin yaprak, yaprak sapı, tarak ve kozalarında koyu yeşil ve kahverengi lekeler şeklinde görülen bakteriyel bir hastalıktır. Bu hastalığa önlem alınmaması durumunda üründe büyük hasarlar oluşabilir ve rekolte kaybı yaşanabilir.” dedi.
Ayrıca bu dönemlerde pamuklarda beyazsinek, pamuk yaprak piresi, kırmızı örümcek, yeşil ve pembe kurt görülebileceğini belirten Hakan Davarcı, “Bu tür haşereler genellikle bitkinin tüm aksamında beslenmekle birlikte daha çok taze ve kuvvetli yaprakları tercih ederler. Yapraklar üzerinde emgi yaptıkları yerlerde sarı noktalar oluşur. Daha sonra zarar gören kısımlar kızarır ve yaprak zamanından önce dökülür. Bu da bitkinin yeteri kadar fotosentez yapmasını engeller. Bu nedenle ürünlerde rekolte kaybı yaşanır. Bulaşma tarla kenarlarından başlar. Tüm tarlaya yayılmamışsa zararlının olduğu alanlar ilaçlanmalıdır.” diye konuştu.