Meşhur Karaisalı’nın salçalık biberleri dalında kızarmaya başladı. Yaklaşık 2 hafta sonra salçalık biber hasadına başlamayı planlayan üreticiler, yetiştirmiş oldukları biberleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 1 TL’den satmak istiyor.
ADANA (GÜNEY HABER)-Meşhur Karaisalı’nın salçalık biberleri dalında kızarmaya başladı. Yaklaşık 2 hafta sonra salçalık biber hasadına başlamayı planlayan üreticiler, yetiştirmiş oldukları biberleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 1 TL’den satmak istiyor.
Adana’nın Karaisalı ilçesinde salçalık biber hasadı yaklaşıyor. Meşhur Karaisalı salçasının yapımında kullanılan kırmızıbiberler tarlada dalında kızarmaya başladı. Ağustos ayının ikinci haftası ile birlikte salçalık biber hasadına başlayacaklarını açıklayan Mehmet Karacaoğlu isimli biber yetiştiricisi bu yıl salçalık biber üretiminde her hangi bir sorun olmadığını söyledi.
Salçalık biber üretimini, kendi elleri ile çıkarmış oldukları tohumlardan sağladıklarını söyleyen Karacaoğlu, “Kendi tohumlarımızı kendimiz alıyoruz. Bizde dışarıdan tohum alma yok. Ekim ve Kasım aylarında biberlerin başından tohumlu olabilecek uygun biberleri topluyoruz. Sonra bu biberlerin içini ayıklar güzelce güneşte kurutur, bahar mevsiminde ekimini yapmak için muhafaza ederiz. Şubat ayında falan da fide haline getirmek için toprağa serilmeye başlar. Ondan sonra sulamasıydı işte, otuydu falan uğraşılır. Mayıs ayında da dikime başlanır. Mayısın ilk haftasında dikime başlanır.” dedi.
Karaisalı çiftçisinin en fazla geliri salçalık biberden kazandığının altını çizen Mehmet Karacaoğlu, “Karaisalı ilçesinin toprağı ve iklimi en fazla salçalık biber ekimine müsait. Bu nedenle çiftçilerimiz biberden vazgeçemiyor. Salça kalitesi, tadı bizim için çok önemli. Biberlerimizi zararlılardan korurken kalitesiz ilaç kullanmayız. Yani biz kendimiz cebimizi düşündüğümüz kadar vatandaşın yiyeceği salçanın tadını da düşünürüz.” diye konuştu.
100 kilogram Karaisalı salçalık biberinden en az 25 kilo biber salçası elde edildiğinin belirten Mehmet Karacaoğlu, “100 kilo Karaisalı biberinden en az 25 biber salçası çıkacağından eminim. Yani bunun aşağısı olmaz. Bazen insanlar Karaisalı biberi diye başka coğrafyalarda yetiştirilen biberlerden alıyor. 100 kilo biberden 17 kilo salça çıkıyor. İnsanlar salçalık biber alırken bunlara dikkate alarak biber alsınlar.” dedi.
Geçen yıl salçalık biber hasadını 80 kuruştan yaptıklarını sonradan bu fiyatın yavaş yavaş 1 lira 30 kuruşa kadar yükseldiğini söyleyen Karacaoğlu, “Geçen yıl 1 liranın altında ve üstünde biber satışlarımız oldu bu nedenle ortalama olarak 1 liradan biber satışı yaptık diyebiliriz. İnşallah bu senede ortalama olarak 1 TL’ye biber satışı yapmayı planlıyoruz. Çünkü 1 TL bizim için çok iyi bir rakam ve fiyat.” diye konuştu.
Bu arada her kırmızıbiberin Karaisalı biberi olmadığının altını çizen Mehmet Karacaoğlu, “Biber satıcılarına baktığımızda, satılan biberlerin hepsinin Karaisalı biberi olduğunu söylüyor. Ancak Adana’da sadece Karaisalı’da biber üretimi yapılmıyor. Örneğin şuanda piyasalarda satılan biberler Karaisalı’nın biberi değil. O yüzden insanlarımız, her satıcıya inanmasınlar. Karaisalı bibercilerinin sabit noktaları var. Onun dışında kalan biber satıcıları Karaisalı’nın adını kullanıyor. Aldığı kırmızıbiberi kötü çıkan ya da az salçası çıkanlar bilsin ki, almış oldukları biber Karaisalı biberi değil. Çünkü Karaisalı’dan bozuk biber çıkmaz” dedi.
Rengiyle, kokusuyla ve damakta bıraktığı lezzetiyle Karaisalı’nın meşhur salçalık biberi dünyada kabul gören lezzetler arasında yer alıyor. Her yıl Ağustos ayının ikinci haftasında hasadına başlanan Karaisalı biberinin hasadı Kasım ayına kadar devam ediyor.