Adana’da salça sezonu başladı. Her apartmanın önünde, her müstakil evin avlusunda kırmızıbiber temizleyen ev hanımlarını görmek mümkün. İşin en güzel tarafı ise salçalık biberi imece usulü ile temizlenmesi. Birbirlerine temizleme işinde yardım eden komşu kadınlar, biber salçasının en doğal halinin Adana’da yapılan salçalar olduğunu söylerken, özelliklede salçaya koyulması gerek tuz miktarının çok önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.
ADANA (GÜNEY HABER)- Adana’da salça sezonu başladı. Her apartmanın önünde, her müstakil evin avlusunda kırmızıbiber temizleyen ev hanımlarını görmek mümkün. İşin en güzel tarafı ise salçalık biberi imece usulü ile temizlenmesi. Birbirlerine temizleme işinde yardım eden komşu kadınlar, biber salçasının en doğal halinin Adana’da yapılan salçalar olduğunu söylerken, özelliklede salçaya koyulması gerek tuz miktarının çok önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.
Adanalı hanımlar kışlık salçalarına hazırlamaya başladı. Artık apartman bahçelerinde veya müstakil evlerin önünde salça temizleyen insanlarla karşılaşmak mümkün. Biber salçasının püf noktalarını anlatan Adanalı ev hanımları salçanın kalitesini biberin belirlediğini söyledi. Salça yapılacak biberlerin yeterli olgunluğa erişmesi gerektiğini belirten Adanalı hanımlar, “Biberin olgunlaşması ve suyunu biraz çekmesi gerekiyor. Çok suyu bulunan biberden kaliteli salça olmaz. Biberin koyu kırmızı ve mümkünse de Karaisalı biberi olması gerekiyor.” dedi.
Pazardan alınan biberin öncelikle çok iyi bir şekilde yıkanması ve sonrasında da çekirdeklerinden ayrılması gerektiğini belirten Demet Gözübüyük isimli ev hanımı, “Salça yapmanın belki de en zor bölümü yıkanması içindeki çekirdeklerden ve sap kısmından ayrılmasıdır. O yüzden tek tek biberler elden geçirilir. Biberler tatlı biber olsa dahi yine içlerinden acıları çıkabiliyor ve temizleyen kişinin elini yakabiliyor.” diye konuştu.
Temizlenen biberlerin daha sonra makinelerde çekildikten sonra kuruması için damlara serildiğini kaydeden Gözübüyük, “Kuruma aşamasında çekilen biberin çürümesini önlemek için bir miktar tuz atılır. Ancak atılan tuz fazla olmamalıdır. Bazı insanlarda daha fazla salça elde etmek için ya da salçanın bozulacağından endişe duyduğu için çekilen biberin üzerine fazla fazla tuz atıyor. Bu çok sağlıklı bir yöntem değil. Salçanın daha kolay ve kısa sürede kuruması için ince serilmesi ve sık sık karıştırılması gerekiyor. Ayrıca 100 kilo salçaya en fazla 8 kilo ile 10 kilo arasında tuz ilave edilir. Çünkü tuz insan sağlığı için zararlıdır. Bu nedenle de fazla koyulmaması gerekiyor.” dedi.