Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Eylül ayında açılması planlanan Şehir Hastanelerinde neler olabiliri ortaya koydukları toplantıda; Şehir Hastanelerinin yapılış maliyeti ve 25 yıl borçlanmasıyla Türkiye’nin gelecek nesillerine ipotek koyan bir sistem olduğunu söyledi.
ADANA (GÜNEY HABER)-Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Eylül ayında açılması planlanan Şehir Hastanelerinde neler olabiliri ortaya koydukları toplantıda; Şehir Hastanelerinin yapılış maliyeti ve 25 yıl borçlanmasıyla Türkiye’nin gelecek nesillerine ipotek koyan bir sistem olduğunu söyledi.
Adana Tabip Odasında düzenlenen toplantıda Uzm. Dr. Kemal Okuyan’ın Şehir Hastanelerindeki yatak sayısı, hekim sayısı, beklenen hasta ve hasta yakını sayısı ile hukuki boyutu hakkında bilgilendirme yapmasının ardından Isparta, Mersin ve Yozgat Şehir Hastanelerindeki hekim ve sağlık çalışanlarının sorunlarının mevcut olduğunu söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, yaptığı konuşmada “Şehir Hastanesinin Adı Neden Şehir Hastanesidir? Çünkü devlet hastanesi değildir. Şehir hastaneleri, bedelsiz olarak şirketlere tahsis edilen Hazine arazileri üzerine şirketler tarafından yapılır. Bu hastanelerde Sağlık Bakanlığı kiracıdır. Mülkün sahibi olan şirketlere Sağlık Bakanlığı en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası öder. Halkımız borçlandırılarak geleceklerine ipotek konulmaktadır” dedi.
DEVLETİN TİCARİ SIRRI OLAMAZ
Yapılacak olan 1550 yataklı şehir hastanesi ile Adana’da yatak sayısının artmayacağını, var olan devlet hastanelerinin bir kısmının kapanacağını, yatak sayılarının azalacağını veya taşınacağını ifade eden Başkan Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Şehir Hastanesi ihalesini alan firmalara %70 oranında doluluk garantisi verilecek. Devlet, kamu arazisine yapılan hastane için 25 yıllık kiralama ve 30 yıla yayılan borçlanmalar yapacak. Yıllık kira bedelleri birkaç yılda temel yatırım bedelini karşılayacak olması, devletin çok yüksek miktarlarda kira tutarını konsorsiyumlara, şirketlere ödeyecek olması, ticari alan gelirleri firmaya bırakılacak. Güvenlik, temizlik vb. gibi çekirdek hizmet dışındaki laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri ihaleyi alan firmalar tarafından yapılacak. Firma ile yapılan sözleşmeler ticari sır olarak saklanıyor. Oysaki devletin ticari sırrı olamaz” diye konuştu.
İSTİŞARE YAPILDI
Yeni hastanelerin yapılmasına karşı olmadıklarını ancak milyonlarca dolarlık yatırımlarla bir tane bile yatak sayısının artmamasının ve şimdi şehrin birçok noktasındaki hastanelere giden vatandaşın artık gidemeyeceği için bunun plansızlık ve ülke menfaatlerinin boşa harcanması olduğunu ifade eden Başkan Doç. Dr. Ökten, Şehir Hastaneleriyle yatak sayısı artar mı?, Şehir Hastaneleri kaç liraya mal oluyor?, Şehir Hastanelerinde sağlık hizmetlerini devlet mi yürütecek?, Finansman nasıl sağlanıyor?, patron kim?, Sağlık çalışanlarının ekonomik ve özlük hakları ne olacak?, Sağlık hizmetleri nasıl bir konuma gelecek?, Ulaşım ve çevre nasıl etkilenecek?, Şehir Hastaneleri halkın sağlığı için mi, sermayenin sağlığı için mi tasarlandı? Soruları masaya yatırılarak katılımcı hekimlerle karşılıklı istişarede bulunuldu.