Seyhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce, Mısır Verim Demonstrasyonu Tarla Günü yapıldı
ADANA (GÜNEY HABER)-Seyhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından farklı gübrelerin bitki gelişimi üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla gübre demonstrasyonu çalışması yürütülüyor. Gübrelemenin yanında tüm yetiştiricilik ve mücadele konularının da izleneceği demonstrasyon sonucunda, üreticilere doğru bakım, sulama ve gübreleme hususlarında rehber olma amacı güdülüyor;
Toprak analizi sonucuna göre İlçe Müdürlüğünce temin edilen Pıoneer 2105 çeşidinin 40 da. alanda farklı gübreleme yöntemleri ile gelişimi incelenecek.
Gübrelemenin yanında tüm yetiştiricilik ve mücadele konularının da izleneceği demonstrasyon sonucunda üreticilere doğru bakım, sulama ve gübreleme hususlarında rehber olmak ve üretimin ekolojik doğal yöntemlere dayalı olarak yapılması alışkanlığının kazandırılması hedefleniyor.
Yapılan işlemlerin üretici tarafından kayıt altına alınması, yapılan her işlemin bilimsel tekniklere dayalı olarak yürütülmesinin büyük önem taşıdığı demonstrasyon konusunda bilgi veren Seyhan İlçe Tarım Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Sefa BİLİCİ; Kimyasal gübre toprakta olması gereken, toprakta eksilen ametal inorganik maddeleri desteklemek amacı ile doğal olmayan kimyasal yöntemlerle, petrol artıklarıyla üretilen maddelerdir.
Kimyasal gübreler toprağa atıldıktan itibaren topraktaki organizmaların çalışmasını engeller.
Bu engelleme ilk olarak toprağın pH’nın değişmesi ile başlar. Topraktaki reaksiyonlar, kimyasalların katkısı ile ilk olarak mikroorganizmal dengeyi bozar. Mikroorganizmal yaşamın olmadığı bir toprakta toprak sürekli fakirleşecektir. Oysaki Toprağın gücü, toprak mikroorganizmalarının hayati faaliyetleridir. Toprağın en önemli kısmı, onu oluşturan organik kaynaklı bileşenleridir. Bunlar bitkilerin, hayvanların ve mikrobiyal dünyanın çürümüş kalıntılarıdır.
Kimyasal kullanılmamış, organizma ağırlıklı bir orman tabanı; verimli bir tarım alanı iken bugün niçin ekip biçtiğimiz alanlar bu kadar verimli değil? Sorusu demonstrasyonumuzun önemini göstermektedir.
Toprak yıllar içinde, insanın parmağını bile oynatmasına gerek kalmadan, çoraklaşmadan kurtulup, zenginleşir. Diğer taraftan tarım ilaçları toprağı harap eder ve kirlilik problemi oluşturur. Bölgemizde organik ekolojik yetiştiricilik olmaz, doğal yöntemler verimi düşürür diyenlere İnsan elinin ve yetiştiricilik tekniklerinin bulaşmadığı Toroslar gösterebilirim, genellikle yüksek ağaçların çevrelediği korularla ve binbir çiçeklerle doludur. Bu ağaçlar ne gübreleme ne ziraat mühendislerinin ilaçlama tecrübeleri ne de çevre biliminin yardımıyla böyle büyümüştür, ağaç kesmenin yasak olması sebebiyle ağaçlar testere ve baltadan korununca, heybetli ağaçlar olmuşlardır. Ürün elde etmek için ille de kimyevi gübreye, herbisitlere ve zirai ilaçlara ihtiyaç yoktur.
Yoğun yapılan kimyasal gübreleme sonucunda; toprakta organik madde miktarı ve dolayısıyla topraktaki humus oranı azalacak ve biyolojik aktivite, yani toprak canlılarının aktivitesi de azalacaktır. Verilen gübreler toprakta tutunamadığı için yıkanıp gidecektir. Bitki besin elementlerinin, bitkilerin alabileceği şekle dönüşmeleri duracak ve böylece toprağın fiziksel ve kimyasal özellikleri menfi manada bozulacaktır. Neticede toprağın üst kısımları kumlaşırken, alt kısımları da taşlaşacaktır.
Katı sıkıştırılmış organik pelet hayvan gübresi ile kimyasal gübrenin aynı bitki üzerinde verime etkilerini tespit etmek üzere bu denememizi kurmuş bulunmaktayız. Denememizden elde edeceğimiz sonuçları üreticilerimizle paylaşacağız. Amacımız üreticimizin üretim maliyetlerini düşürerek, daha kaliteli ve lezzetli ürünler elde edebilmesini sağlamak ve organik gübrelemeyi teşvik etmektir.
Denememiz sonucu elde edeceğimiz sonuçları üreticilerimizle paylaşacağız. Amacımız üreticimizin üretim maliyetlerini düşürerek, birim alandan daha çok verim elde edebilmek.” dedi.