Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi (SMAUM) Türkiye’de faaliyet gösteren tüm Turunçgil Üreticileri Birliklerini Adana’da bir araya getirmeye devam ediyor. Silifke üreticilerin talebi üzerine Ç.Ü. Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi Silifkeli üreticileri araştırma ve uygulama merkezinde ağırlayarak, “Turunçgillerde yetiştiricilik ve limonlarda çiçek dökümleri” hakkında bilgi aktarımında bulundu.
ADANA (GÜNEY HABER)- Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi (SMAUM) Türkiye’de faaliyet gösteren tüm Turunçgil Üreticileri Birliklerini Adana’da bir araya getirmeye devam ediyor.
Silifke üreticilerin talebi üzerine Ç.Ü. Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi Silifkeli üreticileri araştırma ve uygulama merkezinde ağırlayarak, “Turunçgillerde yetiştiricilik ve limonlarda çiçek dökümleri” hakkında bilgi aktarımında bulundu.
Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi bölge, ülke ve dünya tarımına yönelik iyileştirme faaliyetleri kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Turunçgil sektörünün sorunlarını ve yapılması gerekenleri tartışmak, işbirliği yapmak amacıyla ÇÜ Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi Silifkeli üreticilere yönelik toplantı düzenledi.
Toplantıya merkez faaliyetler, sağlıklı fidan üretimi ve hastalıklar hakkında Merkez Müdürü Prof. Dr. Saadettin Baloğlu, Yetiştiricilik ve çeşitler hakkında Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu ve turunçgillerde besleme konusunda ise Toprak Bilim ve Besleme Bölümü’nden Doç. Dr. Bülent Erenoğlu bilgi aktarımında bulundu.
Toplantı hakkında bilgi veren Merkez Müdürü Prof. Dr. Saaddetin Baloğlu, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm turunçgil üreticileri birliklerini bir araya getirdiklerini ifade ederek, “Bölgemizde turunçgil yetiştiriciliğinin ülkemiz ve özellikle bölgemiz için önemi herkes tarafından bilinmektedir. Subtropik meyveler, özelde de turunçgiller konusunda eğitim, araştırma, uygulama ve hastalıklardan ari – ismine doğru fidan üretiminin yapıldığı Çukurova Üniversitesi Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi Şubat 2017 de Türkiye’de mevcut Turunçgil Üretici Birliklerini bir araya getirerek tanıtım, bilgilendirme ve sorunlara yönelik bir toplantı düzenlemişti. Bu toplantıyı takiben Silifke Turunçgil Üreticileri Birliği “Turunçgillerde yetiştiricilik ve limonlarda çiçek dökümleri” hakkında bilgi verilmesi amacıyla bir toplantı talep etmiş ve 25 Mayıs 2017 de Silifke’de bir toplantı gerçekleştirilmişti.
25 Mayıs 2017 de Silifke’de toplantıya iştirak edemeyen üreticilerin talebi ile Silifke Ziraat Odası Başkanlığı ve Silifke Turunçgil Üreticileri Birliği benzer bir toplantı için Merkezden talepte bulunmuş, Adana’da merkezimizi ziyaret etmek istediklerini iletmişlerdir. Bu talep üzerine 16 Ağustos 2017 günü Silifke’den gelen üreticilere merkezimiz tanıtılarak, faaliyetleri anlatıldı, merkez üretim tesislerimizi gezdirdik ve toplantıda yetiştiricilik, çeşitler, hastalıklar, özellikle virüs hastalıkları ve uç kurutan hastalığı ile turunçgillerde besleme konularında bilgi aktarımında bulunduk. Konu ile ilgili karşılıklı tartışmalar ve sonuçta öneriler verilerek toplantı son derce yararlı şekilde sonlandı” dedi.