Çağın en büyük rahatsızlıklarından bir tanesi olan stres, insan hayatını kısalttığı gibi bir çok rahatsızlıklara da davetiye çıkarıyor. Uzmanlara göre insanların stresten uzak durması için; üzülmemesi, sinirlenmemesi, zihinsel olarak yorulmaması, kalabalık ve gürültülü ortamlardan uzak durması gerekiyor. Tüm bunları sağlamanın çok zor olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hakan Ateş, stresi önleyecek yada etkisini azaltacak 6 maddeyi açıkladı.
ADANA (GÜNEY HABER)-Çağın en büyük rahatsızlıklarından bir tanesi olan stres, insan hayatını kısalttığı gibi bir çok rahatsızlıklara da davetiye çıkarıyor. Uzmanlara göre insanların stresten uzak durması için; üzülmemesi, sinirlenmemesi, zihinsel olarak yorulmaması, kalabalık ve gürültülü ortamlardan uzak durması gerekiyor. Tüm bunları sağlamanın çok zor olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hakan Ateş, stresi önleyecek yada etkisini azaltacak 6 maddeyi açıkladı.
Günümüzde pek çok insanın ortak rahatsızlığı olan ‘stres’, bir çok insanınn günlük hayatını olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle metropol kentlerde stresten uzak yaşamak çok zor olsa da uzmanlar stresin insan vücudundaki etkisini azaltacak yöntemleri araştırmaya devam ediyor.
Kişiden kişiye göre stres nedenleri değişiklik gösterse de, üzüntü, maddiyat, asabiyet, zihinsel yorgunluk, gürültü, kalabalık, aşırı kilo yada zaman zaman başarısızlık düşüncesi insanlarda stres yapabiliyor. Stresin zamanla depresyona dönüştüğünü belirten uzmanlar, bu durumunda zaman zaman insanlarda büyük sağlık sorununa neden olabileceğini kaydettti.
Stresten kaçınmanın ise 6 formülü bulunuyor. Stresten korunmanın 6 püf noktası hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Hakan Ateş, insanların herşeyden önce hayata pozitif bakması gerektiğini söyledi.
İlk olarak insanların sabah güne başlarken, gün içerisinde karşılaşabilecekleri sorun yada sorunlarla mücadele etmeye hazır olması gerektiğini bilerek başlamasını isteyen belirten Hakan Ateş, “Bunu yapan kişi kendisini motive ettiği gibi enerjisini de yüksek tutar. Ayrıca bu yöntem potizif düşünmeyi ve insana özgüven sağlar. Böylece güçlü ve mutlu oluruz.” dedi.
İkinci olarak insanların hayatları boyunca en fazla neyi istediğini düşünmesini isteyen Ateş, “Stresten uzak durmak için, insanların kısa vadede ve uzun vadede sahip olmak istediği şeyleri aklına getirmesi gerekiyor. Böyle insan beyni olumsuz şeyleri düşünmek yerine, kişiyi mutlu ve zinde tutacak güzel ve olumlu şeyleri düşünecektir. Ayrıca yine, insanın sahip olmak istediği şeylerle ilgili olarak gün içerisinde yapacakları en minik bir girişim dahi insanları günlük stresten uzak tutacaktır. “ diye konuştu.
Stresten korunmanın üçüncü yöntemi olarak motivasyonunu kaybetmiş bir kişinin, daha önce hiç gitmediği yada nadiren gittiği yerlerlerde dolaşması gerektiğini belirten Ateş, “Stresten korunmak için mekan değişikliği en iyi yöntemlerden bir tanesidir. Çünkü mekan değişikliği insanların kafalarını dağıtmaya ve içindeki olumsuzlukları atmayı kolaylaştırır. Çok iyi bilmediğimiz bir yerde 5 dakikalık küçük bir yürüyüş bile insanın enerjisini yenileyebilir ve içinde bulunduğu durumdan kolayca çıkmasını sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.
Düzenli uykunun da strese iyi geleceğini söyleyen Ateş, stresten uzak kalmanın dördüncü yöntemi olarak da, “Düzenli uyku insanda stres seviyesini ciddi düzeyde azaltır. Çünkü düzenli ve uzun bir uyku insan vucüdunun ve zihninin direncinin artırır. Yetişkin bir insanın en az 7 saat uyuması gerekiyor.” dedi.
Ateş, beşinci madde olarak insanların gün içerisinde insanların kendi kendilerini kontrol etmesini istedi.
Son olarak insanların yatmadan en az yarım saat önce tüm elektronik eşyalardan vedalaşması gerektiğini söyleyerek, “Başta cep telefonunuzdan uzaklaştıktan sonra insanların gün içerisinde neler yaptığını, ertesi gün neler yapacağını planlaması gerekiyor. Ayrıca bunu dışında insanların uyumadan önce değişik konular hakkında düşünerek, bu düşünceleri günlük yaşandıkları ve hedefleri ile senkronize edebilirler.” dedi.