Ayakkabı tamircisi Muhittin Rüzgar, insanların sökülen ayakkabılarını tamir ettirmek yerine yenisini aldığını söyledi. Geçmiş yıllarda anne ve babaların çocuklarını ayakkabı tamircisine çırak olarak vermek için günlerce dil döktüğünü belirten Rüzgâr, “Şimdi içinde çalıştığımız işyerini versek dahi alan yok.” dedi.
ADANA (GÜNEY HABER)- Ayakkabı tamircisi Muhittin Rüzgar, insanların sökülen ayakkabılarını tamir ettirmek yerine yenisini aldığını söyledi. Geçmiş yıllarda anne ve babaların çocuklarını ayakkabı tamircisine çırak olarak vermek için günlerce dil döktüğünü belirten Rüzgar, “Şimdi içinde çalıştığımız işyerini versek dahi alan yok.” dedi.
İnsanların en değer verdiği eşyalarının başında ayakkabılar gelirken artık insanlar günlük kıyafetlerine göre ayakkabı giyiyor. Bir çok insanın değişik renk ve modellerde birden fazla ayakkabısı olduğunu söyleyen ayakkabı tamircisi Muhittin Rüzgar, insanların eskiyen yada yırtılan ayakkabısını tamir ettirmek yerine yenisini almayı tercih ettiğini ifade etti.
İnsanların eskiyen ayakkabılarını tamir ettirmediği için ayakkabı tamircilerinin sayasının her geçen gün biraz daha azaldığını kaydeden Rüzgar, “İnsanlar 150-200 TL para verip ayakkabı alıyor. Sonra da küçük bir deforme olması durumunda o kadar para verdiği ayakkabıyı çöpe atıyor. Bu durumdan bir ayakkabı tamircisi olarak büyük üzüntü yaşıyorum.” dedi.
Türkiye’nin bazı yerlerinde hala yoğun bir şekilde ayakkabısını tamir ettiren kişiler olduğunu ancak Adana’da bu oranın çok düşük olduğunu söyleyen Rüzgar, “Bazen tamire gelen ayakkabılara malzemem kullanmak zorunda kalıyoruz. Örneğin ayakkabı tabanı, ayakkabı ipi yada iç astarı. Maalesef insanlarımız 150-200 TL verdiği ayakkabıya bizler bir iç astar koyup 10-15 TL malzeme ücreti istediğimizde itiraz ediyorlar. Gerçekten ayakkabı tamircileri şuanda çok zor bir dönemden geçiyor.” diye konuştu.
Geçmiş yıllarda anne ve babaların çocuklarını ayakkabı tamircisine çırak olarak vermek için günlerce dil döktüğünü belirten Rüzgar, “Şimdi içinde çalıştığımız işyerini versek dahi alan yok. Şuanda çekirdekten yetişen ayakkabı tamircileri bu mesleği sürdürüyor. Ancak yarın bu işi kim yapacak, gelecek nesillere kim aktaracak doğrusu bilemiyoruz. Şuanda ayakkabı tamircisi olmak için gelen bir tane bile çırak yok. Çünkü bizler bu işten artık para kazanamıyoruz. Bu durumu da herkes bildiği için ne çocuklar tamirhaneler geliyor, ne de anne ile babaları çocuklarını ayakkabı tamircilerine gönderiyor.” dedi.