CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, mecliste Adana’daki kentsel dönüşümü masaya yatırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Adana’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının akıbetini soran Tümer, belediyelere yetki verilmesini istedi. Tümer, “Kentsel dönüşümde yetkiler belediyelere devredilsin” dedi.
ADANA (GÜNEY HABER) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi, İnşaat Mühendisi Zülfikar İnönü Tümer, Adana’da planlanan ve yapımı devam eden kentsel dönüşümde yetkilerin, uygulamaların bağlı bulunduğu Büyükşehir ve ilçe belediyelerine verilmesi gerektiğini vurguladı. Mecliste, Adana’daki kentsel dönüşüm uygulamalarında yaşanan sorunları masaya yatıran, Yüreğir ilçesindeki Sinanpaşa Mahallesi başta olmak üzere bazı yerlerdeki uygulamaların yıllarca sürdüğüne işaret eden ve vatandaşların mağduriyetini gözler önüne seren Tümer, çalışmaların bir an önce tamamlanması gerektiğini dile getirdi.
TBMM 26. Dönem 3. Yasama Yılı, 2. Birleşimi’nde Tümer’in kentsel dönüşümle ilgili sözlü soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 52 ilde 216 adet riskli alan, 25 ilde 76 adet rezerv alanı, 28 ilde 116 adet kentsel dönüşüm, gelişim proje alanı, 5 ilde 9 adet yenileme alanı ilan edildiğini, toplamda değişik adlarla da olsa dönüşüm alanları sayısının Türkiye’de 417 olduğunu söyledi.
BELEDİYELERE GEÇİCİ YETKİ!
Adana’da 6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’ kapsamında Ceyhan ilçesi Türlübaş, Konakoğlu, Kaltakiye, Aydemiroğlu, Civantayak mahallelerinde 1 adet alan; Çukurova ilçesi Belediye Evleri Mahallesinde 1 adet alan; Seyhan ilçesi Fatih, 2000 Evler, İsmetpaşa mahallelerinde 3 adet alan; Yüreğir ilçesi Cumhuriyet, Koza ve Yeşilbağlar, Köprülü mahallelerinde 3 adet alanın riskli alan olarak ilan edildiğini, riskli alanlarda dönüşüm çalışmalarını gerçekleştirmek üzere Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ceyhan, Çukurova, Seyhan ve Yüreğir belediye başkanlıklarının geçici olarak yetkilendirildiğini aktaran Özhaseki, “Dönüşüm kapsamındaki iş ve işlemler geçici olarak yetkilendirilen belediye başkanlıkları tarafından yürütülmektedir. Ayrıca, Seyhan ilçesi Fatih mahallesinde 1 adet alan; Yüreğir ilçesi Karşıyaka, Koza, Yeşilbağlar mahallelerinde 2 adet alan rezerv yapı alanı olarak belirlenmiştir. Rezerv yapı alanlarında uygulama çalışmaları gerçekleştirmek için Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Yüreğir Belediye Başkanlığı geçici olarak yetkilendirilmiştir. Bu kapsamdaki iş ve işlemler geçici olarak yetkilendirilen belediye başkanlığı tarafından yürütülmektedir” dedi.
Diğer taraftan, 5393 sayılı Belediye Kanunu uyarınca ilgili idarelerce Bakanlar Kuruluna sunulmak üzere Bakanlığa iletilen Kozan ilçesi Mahmutlu ve Yarımoğlu mahallesinde 1 adet; Seyhan ilçesi Barbaros, Bey, Döşeme, Mestanzade, Şehit Duran ve Yenibey mahallelerinde 3 adet alan kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edildiğini belirten Bakan Özhaseki, söz konusu alanlarda ilgili belediye başkanlıklarının da uygulamayı yürüttüğünü belirtti.
“PROJELER BEKLEMESİN”
Özhaseki’nin yanıtı üzerine yeniden söz alan CHP Adana Milletvekili Tümer, belediyelere dönüşüm projelerinde plan yapma ve uygulama yetkisinin geçici olarak verilmesinin bir takım sorunlar doğurduğunu ifade etti. Örneğin Adana Köprülü Mahallesi’nde Bakanlığa sunulan projenin iki yıl sonra onaylanabildiğini, kentsel dönüşüm projelerinin bir an evvel hayata geçmesi adına bu yetkilerin büyükşehir ve ilçe belediyelerine verilmesi gerektiğini vurgulayan Tümer, “Kimisi Bakanlığınızca kimisi TOKİ ve ilçe belediyeleri eliyle hayata geçirilmeye çalışılan Adana Yüreğir Sinanpaşa, 2006 yılından bu yana metruk binalarla dolup taşmıştır. Yanı sıra Göl Mahallesi, Gürselpaşa, İsmetpaşa, Kışla, Başak, Karacaoğlan, Yavuzlar, Akıncılar, Serinevler Mahallesi kentsel dönüşüm alanları da gelişim adına bir süreç beklemektedir ama maalesef bir ilerleme kaydedilmemektedir. Bu konuda ilginizi bekliyoruz” diye konuştu.
BAKANDAN BELEDİYELERE…
Tümer’in konuşmasının ardından yeniden söz alan Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:
“Büyükşehir belediyeleri bu konuda istediklerinde kendilerine yetkiyi veriyoruz ama geçici olarak veriyoruz. Şundan dolayı: Bize getirecekleri evraklarda eğer eksiklik olursa tamamlaması için yeniden kendilerinden istiyoruz. Bizdeki inceleme süresi taş çatlasa bir ay sürüyor, öyle iki sene falan sürmez ama herhangi bir şekilde orada zemindeki sıkıntıyı veya üstteki yapılarla ilgili sıkıntıyı, orada deprem riski olan yapıları tespit etmeyip bize gelip bir dilekçeyle bana “Burada kentsel dönüşüm yapacağım, hadi izin verin” diyorsa öyle bir şey yok, on sene bekler o ama evrakları tamamlaması için mecburen süreler veriyoruz, geldikten sonra da işin planlaması geliyor. Adana gibi, Kayseri gibi -kendi şehrimi de söyleyeyim- yerlerde bazen belediye başkanı arkadaşlarımız bizden yetkiyi istiyorlar, geçici değil de devamlı verirsek hiç ummadığınız şekilde gökdelenler dikiyorlar. Bazı belediye başkanı arkadaşlar “Ya, burada kentsel dönüşüm yapacağım, şehrimi geleceğe hazırlayacağım, hem mimari açıdan çok güzel bir şey olacak hem de aynı zamanda depremsellik açısından şehrim burada çok daha rahat bir ortama kavuşacak” diye düşünmesi gerekirken “Buradaki dönüşümden ben kaç para kazanırım? Üstten ne kadar daha alırım? Belediyeme ne gelir?” -kendisine demiyorum- bu çirkinlikler başlayınca imar rezaletleri ortaya çıkıyor. O zaman diyoruz ki: “Kardeşim, dosyanı hazırla getir, bak geçici olarak sana yetkiyi verdik, sen buradaki imar planlarını yap, getir bir göreyim.” Emin olun, tek tek -nihayetinde yirmi bir yıl belediye başkanlığı yapmış arkadaşınızım- başına geçiyorum, belediye başkanını da çağırıyorum “Şu doğru olmuş mu ya?” -hangi partili olursa olsun hiç önemli değil- “Şu olmaz kardeşim, vallahi olmaz.” diyorum, iyilikle gönderiyorum, yeniden yapmasını istiyorum. Gece gündüz bununla uğraşıyoruz, geçici yetki vermemizin tek sebebi bu, başka bir sebebi de yok arkadaşlar.”