hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA

TMMOB’lu Kadınlardan “OHAL’de Kadınız” Kurultayı

Son Güncelleme :

03 Ekim 2017 - 1:22

/ 277 views kez okundu.
TMMOB’lu Kadınlardan “OHAL’de Kadınız” Kurultayı

TMMOB İKK Adana Çalışma Grubu Sekreteri Makina Mühendisi Arzu Özdal İdem, ülkemizde giderek muhafazakarlaşan süreçle birlikte özellikle kadınlar üzerinden yürütülen bir siyaset bulunduğunu, kirli bir siyasetin sokağa yansımasını da her gün birlikte yaşadıklarını söyledi.

ADANA (GÜNEY HABER)-TMMOB 5. Kadın Kurultayı 30 Eylül’de Adana’da “OHAL’de Kadınız” başlığı altında gerçekleştirildi.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şubesi’nde yapılan kurultayın açılış konuşmasını yapan TMMOB İKK Adana Çalışma Grubu Sekreteri Makina Mühendisi Arzu Özdal İdem, ülkemizde giderek muhafazakarlaşan süreçle birlikte özellikle kadınlar üzerinden yürütülen bir siyaset bulunduğunu, kirli bir siyasetin sokağa yansımasını da her gün birlikte yaşadıklarını söyledi.

TMMOB Kadın Kurultaylarının politika üretme yöntemlerinden en geniş katılımlı ve eşit söz söyleme hakkının bulunduğu çalışmalar olduğuna dikkat çeken Özdal, 5.sini gerçekleştirdikleri yerel kurultayın, meslek örgütü içinde ve yaşanılan alanlardaki sorunları tespit etmede ve sorunlara karşı çözüm üretmede katkı sağlayacağına inandıklarını kaydetti.  İdem şöyle konuştu:

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNE YÖNELİK MÜCADELE YAPILMALI

“Cinsiyete dayalı ayrımcılık hem aile içinde hem de kamusal alanda varlığını sürdürmektedir. Erkek egemen kültürün aşabilmesi, sorunların bilincine vararak; Eşitsizliğin ortadan kaldırılabilmesi, ezilen cinsin siyasal alana ve toplumsal üretime bilinçli ve aktif katılımıyla mümkün olacaktır.  Cinsiyetçi iş bölümü, kadınları aile yaşamına mahkûm ettiği için geleneksel ev sorumlulukları, anne ve eş rolleriyle sınırlı olan kadınları toplumsal süreçlerden dışlamayı doğal ve değişmez hale getirmektedir. Eşit, özgür ve demokratik bir toplum gereği ‘toplumsal cinsiyet eşitsizliği ’ne yönelik mücadele yapılmalıdır.  Kadınların siyasal ve yönetsel süreçlerden dışlanmasına neden sadece dış faktörler değil, aynı zamanda kadının kamusal alana katılmayışının kendi sorunlarının bilincinde olmamasından da kaynaklanmaktadır.  Özel alandan kamusal alana geçen kadın, kendi öz çıkarlarının genelin çıkarlarıyla olan bağını çözümleme imkanını bulabilecektir.  Bunun yanında kadının emek mücadelesine aktif katılımı ancak, toplumsal öznel ve örgütsel olarak bütünleşmeleri, karar mekanizmalarına doğrudan katılmalarıyla mümkündür.

“KADINI RET VE İNKAR EDEN İDEOLOJİYE KARŞIYIZ”

TMMOB Kadın Kurultaylarının amacı, örgütlü mühendis kadınların özgün ihtiyaçlarının tespiti, özel ve kamusal alanda var olan cinsiyetçi politika ve uygulamaların saptanarak çözüm önerilerinin geliştirilmesi, cinsiyet eşitliği politikaları geliştirilerek, mesleki politikaların bir parçası haline getirmektir.

Biz TMMOB Mühendis Kadınlar; Kadını ret ve inkâr eden, kadını eşit ve özgür bir insan olarak görmeyen her türlü ideolojiye karşıyız. Kadın ve erkeğin eşit bir şekilde, yan yana yaşamın her alanını paylaşması ve omuz omuza mücadele etmesi gerektiğini savunuyoruz. “Özgür, çağdaş, demokratik, sosyal, eşitlikçi ve barış içinde” bir Türkiye için, dün olduğu gibi bugün de mücadele edeceğimizi, kadın bedeni üzerinden devam eden tüm dayatmacı ve baskıcı politikalara karşı toplumun tüm kesimleri ile birlikte mücadele edeceğimizi bir kez daha söylüyor ve diyoruz ki, evet bir gün mutlaka hak, adalet, aşk, emek, sevgi ve tabiki barış kazanacak bir gün mutlaka özgürlüğün penceresi aralanacak. Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var! Yaşasın TMMOB, yaşasın örgütlü mücadelemiz!”

5.Kadın Kurultayında TMMOB’li Kadınların sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Kadın Kurultayında TMMOB İKK Adana Çalışma Grubu TMMOB’de Kadın Örgütlenmesi (Kadın temsiliyetinin artırılması, Kadın dayanışmasının ilke ve yöntemleri vb. ) konulara değinildi. Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör, “Olağanüstü Hal koşulları, Kanun Hükmünde Kararnamelerle yapılan düzenlemeler ve işten atmalar, Anayasa Değişikliği Kadınlara yansımaları”, Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var “Mühendislik Eğitiminde Cinsiyetçilik” hakkında görüşlerini paylaştı.

Adana 5.Yerel Kadın Kurultayı’nın son bölümünde Kamu kurumları ve özel kuruluşlarda, yeraltı, arazi, şantiye, fabrika, ofis vb. işyerlerinde çalışan Mimar, Mühendis ve Şehir Plancısı kadınların çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Söz alan konuşmacılar kadınların iş yaşamındaki sorunlarını dile getirdi.