Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Karademir, yaş meyve ve sebzelerin ambalajlanmasına yönelik tesisler için verilecek teşviğin üreticiye yansımaması halinde, fiyat artışı nedeniyle tüketicinin mağdur olacağını belirtti. Karademir, bu durumun ortadan kalkması için üreticilerin kooperatifleştirilerek bu desteklerden faydalandırılması gerektiğine dikkat çekti.
ADANA (İHA) – Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, yaş sebze ve meyvelerin ambalajlama ve paketlenmesine yönelik tesisler için hükümet tarafından yüzde 50 oranında yatırım teşviği verileceğini hatırlatarak, üreticilerin kooperatifleştirilerek bu teşviklerden faydalandırılmaması halinde tüketicilerin olumsuz yönde etkileneceğini söyledi.
Karademir, Türkiye’de üretilen 47 milyon ton sebze ve meyvenin yüzde 25’inin henüz tüketicinin sofrasına gelmeden nakliye ve çeşitli işlemler sırasında heba olduğunu ifade ederek, Gıda Komitesi’nin aldığı ‘ambalaj standardizasyonu’ kararının yerinde olduğunu kaydetti.
Hükümetin ambalajlama tesisleri için vermeyi planladığı yüzde 50 teşvikten üreticilerin faydalanmasının tüketici açısından daha olumlu olacağına dikkat çeken Karademir, ambalaj işleminin maliyeti artıracağına işaret etti.
‘Türkiye’deki üreticilerin ciddi anlamda örgütsüz olduğunu kaydeden Karademir, şöyle devam etti:
“Biz bu desteklemelerin, ambalajlama ve standardizasyona yapılan desteklerin, üreticilerin örgütlenerek, kooperatifleştirilerek bu örgütler üzerinden üreticilere yansımasının daha doğru olduğuna inanıyoruz. Bu şekilde olursa ürünler tüketiciye daha düşük bir marjda yansıyacaktır ya da makas daralacaktır. Eğer üreticiler üzerinden bu destekler verilmezse bu konuda kaybeden yine tüketici olacaktır.”
TMMOB’ye bağlı Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, ambalajlama uygulamasının bir süredir katma değeri yüksek olan çekirdeksiz karpuz ürününde yapıldığını sözlerine ekledi.