hava 27° Parçalı Bulutlu
DOLAR 32,7878 % % 1.53
EURO 35,1602 % % 0.53
GRAM ALTIN 2.457,99 % % 2,80
ÇEYREK A. 4.018,81 % % 2,80
BITCOIN 66.076,01 % 0.077
SON DAKİKA

Kadına şiddet ve Kadınlar günü

Son Güncelleme :

16 Mart 2020 - 13:37

/ 543 views kez okundu.
Kadına şiddet ve Kadınlar günü

 

8 Mart tüm dünyada kadınlar günü olarak kutlanır. Bu özel gün Birleşmiş Milletlerin aldığı karar doğrultusunda tüm dünyada 8 Mart’ta kutlanır.

Dünya kadınlar gününün kökenine indiğimize yani nereden nasıl doğduğuna bir baktığımız da şunlar göze çarpıyor. Tüm dünya kadınlarının kutladığı uluslararası bir gün olan kadınlar günü, İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına dayanıyor.

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde işçi kadınların daha iyi çalışma koşulları istemi ile başlattıkları grev ve grev polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can vermesine dayanıyor aslında kadınlar günü…

Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1917 Bolşevik Devrimi’nin önderi ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in önerisiyle 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

Olayın tarihi böyle… Şuan ki gerçeklik ise kadınların her daim fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığı, çoğu yerde değer verilmeyen adeta bir meta gibi algılanan durumdur. Tüm dünyada ve özelinde bizim ülkemizde kadına uygulanan şiddet olayları gittikçe daha vahim bir hal aldı. Haberlere yansıyan olaylardan gördüklerimiz iç acıtıcı olaylar.

Tabi işin bir de basına yansımamışları var. Çoğunluğun bunlardan haberi olmuyor bile… Kim bilir kaç kadın şiddete maruz kalıyor ve sesini çıkarmaya korkuyor.

Bu şekilde baskı ve şiddet altında kalan kadın ise çocuklarına nasıl örnek olacak ve hangi iyi yolu gösterecek. Çünkü bu bir zincirleme olay. Erkek çocuk babayı kız çocukta haliyle anneyi örnek alacak. Babasının annesine şiddet uyguladığını görerek büyüyen bir erkek çocuktan büyüdüğünde kendi eşine çok da güzel davranmasını bekleyemeyiz. Ya annesinin şiddet gördüğünü ve buna ses çıkaramadığını görerek büyüyen bir kız çocuğu ne yapacak? Nasıl hayaller kuracak

Yani işin neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor. Kadına uygulanan şiddet aslında topluma uygulanan şiddettir. Bu şiddetler defalarca yazıldı, söylendi ama şiddet maalesef ki artarak devam etti. Buradan söylemek istediğim şey lütfen ne düzenleme gerekiyorsa yapılsın. Adam karısına bırakın vurmayı elini kaldırırken bile cesaret edemesin. Cezalar caydırıcı ve ağır olsun.

Her gün kadına şiddet olaylarını gördüğümüz, kadın cinayetlerine ağladığımız bu zamanda karşımızda bu kadar vahim bir tablo varken Kadınlar Günü kutlu olur mu bilemem ama yine de insanlığın devamı için olmazsa olmazı olan tüm kadınlarımızın Kadınlar Günü kutlayıp yılda bir kere de olsa hatırlanması umarım bazı zihniyetlerin değişmesine neden olur…