AKİB Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, 2021 yılının Ocak-Haziran döneminde yüzde 40 artışla 7,32 milyar dolarlık ihracat değerine ulaştıklarını belirtip, “İhracat hacminde en yüksek artışları tekstil, demir çelik, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinde yakaladık. En fazla ihracat artışı elde ettiğimiz ülkelerin başında Nijerya, Yunanistan ve Lübnan yer aldı.” dedi.
(HABER MERKEZİ)- Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, 2021’in ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artışla 7,32 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.
2021 yılı Ocak-Haziran döneminde 105 milyar dolarlık ülke ihracatına yüzde 7,7 oranında destek verdiklerini belirten Başkan Sin, ihracat hacminde en yüksek artışları tekstil, demir çelik, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinde yakaladıklarını, en fazla ihracat artışı elde ettikleri ülkelerin başında Nijerya, Yunanistan ve Lübnan’ın geldiğini söyledi.
LOKOMOTİF SEKTÖRLER KİMYA, DEMİR ÇELİK VE HUBUBAT BAKLİYAT
Yılın ilk yarısında 8 sektörün 7’sinde artış yakaladıklarını dile getiren Başkan Sin, “Bu dönemde en fazla ihracatı yüzde 39 artış ve 2,17 milyar dolar değer ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’miz gerçekleştirdi. Yüzde 56 artış ve 1,97 milyar dolar değer ile Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’miz ikinci, yüzde 20 artış ve 727,8 milyon dolar değer ile Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’miz üçüncü sırada yer aldı. Bu dönemde
Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’miz yüzde 71 artış ve 601,9 milyon dolar değer ile ihracat hacminde en yüksek artışı elde eden birliğimiz oldu.
AKİB’İN 2021 YILI İLK YARI İHRACATI 7,32 MİLYAR DOLAR
AKİB Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, 2021 yılının Ocak-Haziran döneminde yüzde 40 artışla 7,32 milyar dolarlık ihracat değerine ulaştıklarını belirtip, “İhracat hacminde en yüksek artışları tekstil, demir çelik, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinde yakaladık. En fazla ihracat artışı elde ettiğimiz ülkelerin başında Nijerya, Yunanistan ve Lübnan yer aldı.” dedi.
Metaller İhracatçıları Birliği’miz ikinci sırada takip ederken Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’miz yüzde 54 artış ve 211,6 milyon dolar değer ile üçüncülüğü elde etti. Yine bu dönemde Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’miz performansını yüzde 11 artırarak
656,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’miz yüzde 46 artışla 562,3 milyon dolarlık, Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’miz yüzde 1 düşüşle 158,3 milyon dolarlık ihracata imza attılar.” diye konuştu.
‘AFRİKA’NIN LİDER ÜLKESİ NİJERYA’DA İHRACATIMIZI 5’E KATLADIK’
AKİB’in ilk yarı ihracatını ülkelere göre ele alan Başkan Sin, “Ülke ortalamasının üzerinde bir performans sergileyen Birliğimiz, en fazla ihracatı yüzde 40 artış ve 495 milyon dolar değer ile Hollanda’ya gerçekleştirdi. Yüzde 3 artış ve 481 milyon dolar değer ile Irak ikinci, yüzde 31
artış ve 337,4 milyon dolar değer ile Rusya üçüncü sırada yer aldı.” dedi.
AFRİKA’NIN LİDER ÜLKELERİNDEN NİJERYA
pazarında rekor düzeyde başarı yakaladıklarını kaydeden Başkan Sin, şunları söyledi: “Afrika’nın en büyük ticari pazarlarından Nijerya’da son 5 yılda ihracatımız rekorlarla artıyor. Bu ülkede 2016 yılında
36 milyon dolar düzeyinde olan ihracatımız yıldan yıla katlanarak 2020’de 175 milyon dolara ulaştı. Bu pazarda 2021 yılının Ocak-Haziran beydağ escort döneminde ise yüzde 473 artışla 243,3 milyon dolar ihracat değerine ulaştık. İhracatımızı en fazla artırdığımız ülkelerde Nijerya’nın ardından yüzde karaburun escort 146 artış ve 112,2 milyon dolar değer ile Yunanistan ikinci, yüzde 117 artış ve 168,2 milyon dolar değer ile Lübnan üçüncü sırada yer aldı. AKİB olarak önemli ihracat artışları sağladığımız diğer ülkeler ABD, ordu escort escort Birleşik Krallık, Belçika, Ukrayna, Fransa, İspanya, Suriye, Fas ve İsrail oldu.”

ADANA SON 1 YILDA 117,4 MİLYAR LİRA BORÇLANDI
ADANA SON 1 YILDA 117,4 MİLYAR LİRA BORÇLANDI
“TARIMSAL ÜRETİMDE GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIMI KURSU” AÇILIYOR
SON ZAMANLARIN GÖZDESİ EJDER MEYVESİ
AKMİB’İN EKİM AYI İHRACATI 401 MİLYON DOLAR
BAKAN KİRİŞÇİ: “GIDA MESELESİ BİZİM İÇİN BİR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR”
