

Çukurova; narenciye ve pamuk ile markalaşan bir bölgemiz.
Adana’da da önemli oranda narenciye üretimi yapılmakta ve büyük bir kısmı da ihracaata gitmekte.
En önemli alıcı da Rusya…
Ancak maliyetlerdeki artış; üreticiyi olumsuz etkilerken, son olarak yaşanan DON olayı da önümüzdeki yılın rekoltesini bile olumsuz etkileyecek boyutta gerçekleşti.
Bu yıl 13.sü yapılan Portakal Çiçeği Karnavalı, eğrisi ve doğrusuyla Adana için oldukça yararlı bir etkinlik.
Festivaller Kenti olarak anılan, iç ve dış turizm açısından da Adana için yararlı olan festival 13 Nisan’a kadar devam edecek… 2 milyon misafiri ağırlayacak olan festival için kentte oteller dolarken, tur otobüsleri ve uçaklar ek seferler düzenledi.
Ancak bu etkinlikte en önemli eksiklik veya yetkili-yetkisizlerin aklına gelmeyen bir konu var. Narenciyenin vatanı olarak bilinen ve adına festival düzenlenen Adana’da narenciye üreticisi festival komitesinin aklına bile gelmedi. Portakalı, çiçeğini, turuncunu kendine sembol yapan festivalde üretici yok sayıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı; iç piyasada limon fiyatları anormal yükselince geçici olarak limon ihracatını yasakladı. Limonun kilosu semt pazarlarında 40-50 Tl’yi buldu.
Narenciye üreticisi festivale kırgın!
Kaldı ki; zor durumda olan narenciye üreticisine bir nefes olacak adımlar atılabilirdi.
Örneğin; işçi maliyetini karşılayamadığı için ürününü dalda bırakan üreticiye gidilip, portakal ve greyfutlar, festival adına satın alınıp kentin birçok noktasında “vitamin büfe-portakal büfe”lerde misafirlere ikram edilebilirdi. Hediyelik eşya gibi küçük paketler halinde hazırlanıp, bazı noktalarda dışarıdan gelenlere hediye edilebilirdi.
Kentten kopuk, devasa bütçeden reklam ve ilan desteği ayırmak yerine yerel basına burun kıvıran, basın toplantısında sorulan soruyu (isterseniz yayınlayın) anlamında cevaplayan, lüks otellerde içeceğini yudumlayan, kapalı mekanlarda panel-toplantı düzenleyip buralarda bütçeyi eriten, ‘Deve kuşu misali başını kuma gömen’ festival yetkilileri; narenciye üreticilerini düşünse kötü mü olurdu?
Panel düzenliyorsun;
Bu panellerden birinde narenciye üreticilerinin sorunları dile getirildi mi? İhracaat imkanları, üretim aşamasındaki sorunlar ve pazarlama teknikleri konularında hiç açıklayıcı ve aydınlatıcı panel-oturum-toplantı niye düzenlenmez?
Son iki yıl TC.Turizm Bakanlığı Kültür Yolu Festivali-Portakal Çiçeği Karnavalı olarak ağırlıklı şekilde kültürel konular ele alındı…. Gastronomi ön planda tutuldu. Görsellik ve şenlik ağır bastı ancak narenciye üreticisi için tek bir olumlu adım atılmadı! (YUSUF CAN ASLAN)