ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, son yıllarda tüm dünyada birleşme furyası yaşandığını, özellikle yabancı sermaye ile yapılan şirket evliliklerinin Türk firmaların rekabet gücünün artırdığını söyledi.
ADANA (GÜNEY HABER) – Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, son yıllarda tüm dünyada birleşme furyası yaşandığını, özellikle yabancı sermaye ile yapılan şirket evliliklerinin Türk firmaların rekabet gücünün artırdığını söyledi.
“Yabancı Sermaye Yatırımları ve Şirket Evlilikleri ile Hukuki Çerçevesi” konulu Hergüner Bilgen Özeke Avukatlık Ortaklığı Deneyim Paylaşma Toplantısı’nın açılışında konuşan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, günümüz rekabet koşullarında pazar hakimiyeti yarışının ülke yerine dünya pazarına bıraktığını, bu yarışta şirket evliliklerinin en kısa ve ekonomik yöntem olarak gündeme geldiğini ifade etti.
Ülke ekonomisi geliştikçe yabancı sermayeli firmaların ülkemizde ticaret yapma konusundaki ilgisinin arttığına dikkati çeken Kıvanç, Adana’da 2012 yılında yabancı sermaye ortaklı 25 firma, 2013 yılında ise 6’sı anonim olmak üzere 35 şirket kurulduğunu bildirdi. Kıvanç, “Hukuki açıdan şirket evlilikleri işlemlerinin daha iyi anlaşılması amacıyla düzenlediğimiz seminerin firmalara fayda sağlayacağı inancındayım” dedi.
Şirket evlilikleri konusunda Hergüner Bilgen Özeke Avukatlık Ortaklığı firmasınin deneyimlerini paylaşan Avukat Dr. Kemal Mamak, geçen yıl yüzde 70’i yabancı sermayeli olmak üzere 300’ü aşkın şirket evliliğine danışmanlık hizmeti verdiklerini bildirdi. Adana’da ortaklık kültürünün bir türlü yaygınlaştırılamadığını, şirketlerde kurumsallaşmanın önemli sorun olma özelliğini sürdürdüğünü vurgulayan Mamak, “Yabancı sermaye ile evlilik yerli firmalarımıza önemli kazanımlar sağlayacaktır. Önümüzdeki süreçte bölge firmalarımıza kurumsal yapının oluşturulması, ortak çalışmalar yapılmasını aşılamak olmalıdır” dedi.
Avukat Senem İşmen de, ülkemizde şirket evliliklerinde öncelikli olarak finansal, hukuksal ve vergisel incelemelerin gerçekleştirildiğini, hisse satın alınması yönteminin tercih edildiğini belirtti.
Şirket evliliklerinin sermaye yetersizliğinin aşılmasında, dış pazarlarda rekabet etme ve yer bulma, hammadde ve yeni teknoloji edinilmesi gibi önemli kazanımlar sağladığını belirten İşmen, küresel finansman açısından Türkiye’deki firmaların önümüzdeki yıldan itibaren cazip hale geleceğini, bu nedenle evlilik tekliflerine hazır olmaları gerektiğini kaydetti.
Toplantıda, Avukat Sevil Altınöz ve Stajyer Avukat Gizem Erbaş tarafından firma evlilikleri süreci ile ilgili bilgiler verildi.