

Çukurova Bölgesi’nde pamukta 2. mahsul olarak üretimi gerçekleştirilen pamukta hasat dönemi başladı. Ekim ayı itibarıyla 2. ürün olarak yetiştirilen pamukta hasat dönemi başlarken, hasat dönemi geciktikçe hasat edilen pamuğunda kalitesi düşüyor.
ADANA (GÜNEY HABER)-Çukurova Bölgesi’nde pamukta 2. mahsul olarak üretimi gerçekleştirilen pamukta hasat dönemi başladı. Ekim ayı itibarıyla 2. ürün olarak yetiştirilen pamukta hasat dönemi başlarken, hasat dönemi geciktikçe hasat edilen pamuğunda kalitesi düşüyor.
Çukurova Bölgesi’nde pamuk hasadı devam ediyor. Adana’da birinci mahsul pamuk üretiminden sonra 2. mahsul olarak yetiştirilen pamuk için de hasat dönemi başladı. Geçen yıla oran 2. mahsul pamuk ekim alanında büyük artış yaşandı.
Bu yıl üretilen pamuğun para ettiğini ve üreticinin yüzünü güldürdüğünü kaydeden pamuk çiftçisi Erdal Badem, “Bu yıl Çukurova’da üreticiye en fazla gelir kazandıran ürünlerin başında pamuk geliyor. 2. mahsul pamuğu tarlamda pamuğun nasıl bir sonuç vereceğini test etmek için ekmiştim. Gelecek yıl sadece pamuk üretimi gerçekleştirmek istiyorum. Çünkü pamuk gerçekten Çukurova Bölgesi’nin en bereketli ürünü” dedi.
İLK MAHSUL ÜRÜN KADAR KALİTELİ OLMUYOR
İkinci mahsul pamuğun ilkine göre daha kalitesiz olduğunu belirten Erdal Badem, “2. mahsul pamuk ilk mahsule göre daha serin bir havada yetişiyor. Pamuk sıcağı seven bir bitki o yüzden ne kadar sıcak görürse ürünü o kadar kaliteli olur. Bu nedenle ikinci mahsul, ilkine göre daha kalitesiz oluyor. Ayrıca sonbahar mevsiminde etkili olan yağmur da yine pamuk bitkisinde kaliteyi düşürüyor. Ayrıca yağmurda ıslanan pamuk kozadan çıkıp dalına yapışabiliyor ve yağmur suyunu içine hapsedebiliyor. Bu da hasat döneminde ürün kaybına yol açabiliyor.” dedi.
2.MAHSUL OLARAK KISA SÜREDE YETİŞEN TERCİH EDİLMELİ
2.mahsul olarak ekimi yapılan pamuğun daha kısa sürede yetişen türünün tercih edildiğini belirten Erdal Badem, “Erken yetişen ve hasat edilen buğdaydan sonra çok gecikmeden ekimi yapılan pamuk, eğer kısa sürede yetişeni tercih edilirse o zaman daha fazla kazandırabiliyor. Diğer türlerine göre daha az miktarda ama daha kaliteli ürünler verebiliyor. Bu da ekonomik açıdan daha fazla gelir getirmesine neden oluyor.” şeklinde konuştu.