hava
DOLAR 32,8427 % % 0.05
EURO 35,2199 % % 0
GRAM ALTIN 2.446,38 % % -0,47
ÇEYREK A. 3.999,83 % % -0,47
BITCOIN 66.610,00 % 0.625
SON DAKİKA

Denizlerde temizlik şart!

Son Güncelleme :

24 Mart 2017 - 0:07

/ 547 views kez okundu.
Denizlerde temizlik şart!

DENİZLER (3)Denizlerde yapılan avlanmalar sırasında her yıl binlerce km ağın koparak ya da parçalanarak denizlerde kaldığını söyleyen balıkçılar, denizlerin bu ağlardan temizlenmesini istiyor. Aksi halde her yıl milyonlarca deniz canlısının telef olduğunu söyleyen balıkçılar, bu durumunda ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini ifade etti.

 GÖZDE KİLİK/ADANA (GÜNEY HABER)-Denizlerde yapılan avlanmalar sırasında her yıl binlerce km ağın koparak ya da parçalanarak denizlerde kaldığını söyleyen balıkçılar, denizlerin bu ağlardan temizlenmesini istiyor. Aksi halde her yıl milyonlarca deniz canlısının telef olduğunu söyleyen balıkçılar, bu durumunda ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini ifade etti.

Balık avı sırasında, zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması veya kullanım hataları ve benzeri nedenlerle denizlerde kaybolmuş ve terkedilmiş av araçları balıklarla birlikte sudaki tüm canlıların ölümüne neden oluyor. Denizlerde av sırasında istenmeden koparak kaybolan ve terk edilen av araçları uzun süre ortamda kalıp, kontrolsüz olarak su ürünlerinin ölümlerine yol açıyor.

Balıkçılar tarafından ‘Hayalet Avcılık’ adı verilen bu durum, deniz canlılarının barınma ve beslenmelerini olumsuz etkiliyor. Bu durumun ülke ekonomisine de zarar verdiğini söyleyen balıkçılar, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün hayalet avcılığı, balıkçılık sektörünü olumsuz etkileyen faktörleri arasında saymış, ülkemizin de üyesi olduğu Akdeniz Balıkçılık Komisyonunun (GFCM) ise 2012 yılında üye ülkelerin hayalet avcılığın önlenmesi için, tüm imkanlarını seferber etmesini istediğini söyledi.

DENİZLER (1)“DENİZLER TERK EDİLEN AV PARÇALARINDAN TEMİZLENMELİ”

Dünyada her yıl denizlerde kullanılan av araçlarının yüzde 8-12’lik kısmının kaybolduğuna dikkat çeken balıkçılar, benzer durumun Türkiye için de geçerli olduğunu söylediler. Türkiye’de her yıl yaklaşık 2 bin km uzunluğundaki ağların denizlere terk edildiğini belirten balıkçılar, bu av araçlarının bedelinin milyonlarca lira olduğunu ifade etti. Başta balıklar olmak üzere denizde yaşayan canlıların korunabilmesi gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten balıkçılar, “Terkedilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığın engellenmesi, biyolojik ve ekonomik kayıpların azaltılması, denizlerimizde avcılık için tehlikeli alanların belirlenmesi, bu konuda balıkçılarımızın bilgilendirilmesi, denizlerdeki belirli bölgelerin terk edilmiş av araçlarından temizlenmesi gerekiyor.” dedi.

“DENİZLERİMİZE ÇÖP ATMAYALIM”

Kopan av araçlarının yanı sıra deniz sahillerine atılan çöplerinde denizi kirlettiğine dikkat çeken balıkçılar, “Bizler elimizden geldiği kadar denizlerimizi temiz tutmaya çalışıyoruz. Çünkü deniz bizim ekmek kapımız. Bu nedenle denizlerin bu şekilde bilinçsiz bir şekilde kirletilmesine en fazla bizler tepki gösteriyoruz. Deniz suyuna atılan eski araç lastikleri, koltuklar, çürümüş meyve ve sebzeler, molozlar denizdeki canlılara inanılmaz zarar veriyor. Bu konuda değişik bakanlıklarımız, müdürlüklerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz halkı bilinçlendirmek için değişik çalışmalar yapıyor. Ancak pek çok insanımız yapılan bu uyarıların aksine denizlere çöp atmaya devam ediyor. Denizlere çöp atarken de sanki bundan inanılmaz zevk alıyor gibi.” diye konuştu.