reklam
reklam
DOLAR 36,6753 % 0.09
EURO 40,0531 % 0.19
STERLIN 47,6169 % 0.05
FRANG 41,4598 % -0.24
ALTIN 3.516,44 % -0,05
BITCOIN 84.331,88 0.172
reklam

Adana’nın Trafik Sorunu Büyüyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

Adana’nın ulaşım sorununu gittikçe büyüyor maalesef…

Ulaşımda yaşanan sorunları bu şehirde eli kalem tutan tüm meslektaşlarım yazdı ve yazmaya devam ediyor, sanıyorum hal böyle olursa yazmaya da devam edecek…

Türkiye’nin ilk sanayi şehri Adana, şehircilikte geçmiş yıllarda marka olmuş. Ama sonrasında gelişememiş, gerilerde kalmış. Kalmaya da devam ediyor. Adana’da ulaşım sorunu çözülmüş olsa, aslında birçok sorun da ortadan kalkmış olacak.

Adana’dan çıkıp Mersin’e gitmeye ne dersiniz? Veya Adana’ya sınırı olan Kayseri’ye, Kahramanmaraş’a, Hatay’a?

 Hatay eski bir şehir ve özellikle şehir merkezi Adana’nın Küçüksaat, Büyüksaat gibi tarihi yerlerden oluşuyor. Hatta tarihi çarşıları bile var. İnsanlar burada trafik sorunun aşmak için şehir merkezinde trafiği tek yöne düşürmüş. Şehrin diğer yerlerinde ise koskocaman bulvar refüjü yapmış. Bulvara giren araçlar, geniş bir bulvar refüjünden dönmek için yavaşlamak zorundalar. Yavaşlarken de aslında diğer yönlerden gelen araçlar kendini ayarlıyor, kim öndeyse geçiş üstünlüğünü ona bırakıyor. Böylece trafik sıkışmıyor. Hali ile trafik sorunu da minimuma inmiş oluyor.

Ayrıca bir tane altgeçit yapmışlar… Altgeçit dar küçük ama işlevini yerine getiriyor, araçlar vızır vızır geçiyor. Belki de Hatay’da, kişi başına düşen araç sayısı Adana’ya göre daha çoktur. Ama buna rağmen Hatay şehir içi trafiği, Adana’ya göre daha az.

Gel gelelim Kahramanmaraş’a, trafiğini hiç anlatmayacağım. Çünkü onlar da yine geniş bulvarlar yapmış, trafik ışıklarının bir çocuğunu kaldırmış. Ama Kahramanmaraş’ta ulaşım adına en güzel ne yapmışlar biliyor musunuz? Görme engellilerin takip edeceği kabartma kaldırım taşları var ya? Hani Adana’da kaldırım taşlarının üzerine yapıştırılan sarı renkli plastikler… Hani yazın hava sıcak olunca, yapışkanları açılıyor veya kendileri parçalanıp gidiyor.

İşte Kahramanmaraş’ta adamlar onun metalini yapmışlar. Nasıl yapmışlar, tek tek kabartma yerine metal çukurları kaldırıma 4’de vida ile vidalamışlar. Ne soğuk hava, ne sıcak hava, ne de üzerinden geçen araçlar bu metal çubuklara zarar veremiyor.

Maalesef yanı başımızda bulunan şehirlerde ulaşım bu kadar kolay iken Adana’da ulaşım sıkıntısı bitmiyor. Trafik sorunu için adım başı trafik ışığı var ve bu ışıklarda ‘yeşil dalga’ olmadığı için trafikte yaşanan sıkışmalar insana cinnet geçirtmeye neden oluyor.

Hatay’da bir bulvardan ‘U’ dönüşü almak için bir kez trafik ışığının size yeşil yanması yetiyor. Ama maalesef Adana’da ‘U’ dönüşü yapabilmek için bir bulvarda, tam 3 kez size yeşil ışık yapmasını bekliyorsunuz. Bu arada bulvarlardan sola dönüşlerde ancak iki araç peş peşe durabiliyor, 3. araç ise arkadan gelen araçların geçişine engel oluyor. Bunun nasıl yapıldığını öğrenmek, Adana’da uygulamak isteyenler hemen Hatay’a gidip bunu görebilir.

Trafik sorununu çözmek için yapılabilecek birçok düzenleme var. Kısa zamanda bu sorunun çözülmesini diliyorum.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.