Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, sosyal medyada “2 Şubat son” şeklindeki paylaşımlarla üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri illerde oy kullanabilmeleri için yapılan uyarıların iyi niyetli olduğunu ancak paniğe kapılacak bir durumun olmadığını bildirdi.
ADANA (GÜNEY HABER)– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Ayhan Barut, sosyal medyada “2 Şubat son” şeklindeki paylaşımlarla üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri illerde oy kullanabilmeleri için yapılan uyarıların iyi niyetli olduğunu ancak paniğe kapılacak bir durumun olmadığını bildirdi.
CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, ülkenin geleceğinin oylanacağı referandum öncesinde, üniversite öğrencilerinin, öğrenim gördükleri illerde oy kullanabilmeleri için sosyal medya üzerinden yapılan uyarı niyetli “2 Şubat son” şeklindeki paylaşımların iyi niyetli olduğunu ancak gerçeği yansıtmadığını söyledi.
CHP Adana İl Örgütü olarak hukukçularla yaptıkları toplantılarda da bu konuyu enine boyuna değerlendirdiklerini dile getiren Barut, kamuoyunu doğru bilgilendirme ihtiyacının ortaya çıktığını vurguladı. Barut, iyi niyetli de olsa bu tür paylaşımların halkı ve özellikle de gençleri paniğe sevk ettiğinin altını çizerek, “Paniğe gerek yok” dedi.
Henüz seçim takviminin işlemeye başlamadığının altını çizen Barut, referandum kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), referandum süreci için 60 günlük seçim takvimini açıklayacağını aktardı.
Açıklanan seçim takvimine göre referandumda oy kullanacak seçmen listelerinin 10 gün süre ile askıya çıkarılacağını belirten Barut, “Burada bütün yurttaşlarımızdan beklentimiz, ‘Ben eskiden de, seçmen listesine kayıtlıydım. Şimdide adım çıkmıştır” kolaycılığı yapmadan, askıda adlarının olup olmadığını mutlaka kontrol etmeleri ve listede adları yoksa ‘askıya itiraz ederek’ adlarını seçmen listesine yazdırmalarıdır” diye konuştu.
Barut, üniversite öğrencilerinin resmi ikamet adresinde değil de öğrenim gördükleri illerde oylarını kullanabilmeleri için yapmaları gerekenleri de şöyle anlattı:
“Eğer öğrencimiz kiralık bir evde kalıyorsa, kira sözleşmesi veya elektrik, su, abonelik faturasıyla birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne başvurmalı. Öğrenci eğer bir akrabasının yanında kalıyorsa, o evin sahibiyle birlikte yine ilçe nüfus müdürlüğüne gitmesi ve ev sahibinin, ‘Bu benim yeğenimdir, kardeşimdir’ deyip beyanname vermesi gerekiyor. Her iki gruptaki öğrenci kardeşlerim bugünden itibaren derhal, referandum takvim sürecini beklemeden başvuru yapabilirler. Buna yasal bir engel olmadığı gibi, gelecekte karışıklık ve karmaşaya kalınmaması için bu günde bu işlemlerini yapmalarını öneriyoruz.”
Yurtta kalan öğrencilerin YSK’nin, seçim takvimini açıklamadan adres değişikliği için başvuramayacaklarını aktaran Barut, “Seçim takvimi yayınlandıktan sonra seçmen listelerinin askıda kaldığı 10 gün süresince yurtlarda kalan öğrencilerimizin, yurt müdürlüklerinden ve okudukları okulun öğrenci işlerinden alacakları iki belgeyle yurtlarının bulundukları yerdeki ilçe nüfus müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.
Referandumda Atatürk Cumhuriyetine sahip çıkmak için oy kullanmak isteyen gençlere seslenen Barut, şunları söyledi.
“Yurtta kalan öğrencilerimiz hariç adresini değişenlere tavsiyemiz, YSK’nin takvimini beklemeden, hemen bugünden itibaren bulundukları ilçelerde nüfus müdürlüklerine başvurup adres değişikliklerini yaptırmalarıdır. Yaptıramayanlar da YSK’nin seçim takvimi açıklandıktan ve seçmen listeleri askıya çıktıktan itibaren 10 günlük süre boyunca da yine bulundukları ilçe nüfus müdürlüklerine değişiklik ve yeni kayıt için başvurabilecek. Henüz paniğe gerek yok, ancak yurtta kalan genç kardeşlerimiz dışındaki, Cumhuriyetin bekçisi genç kardeşlerim bu günden itibaren adres değişikliklerini yapmak için olumlu bir telaş içinde olmalıdır.”