

Kırsal Kalkınma Destekleri Bireysel Sulama hibe başvuruları 1 Ocak’ta başlıyor. Tarımsal faaliyetlerde en büyük girdinin sulama olduğunu belirten üreticiler, sulama hibe programlarının çiftçiler için çok önemli olduğunu söyledi.
ADANA (GÜNEY HABER)-Kırsal Kalkınma Destekleri Bireysel Sulama hibe başvuruları 1 Ocak’ta başlıyor. Tarımsal faaliyetlerde en büyük girdinin sulama olduğunu belirten üreticiler, sulama hibe programlarının çiftçiler için çok önemli olduğunu söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Kırsal Kalkınma Destekleri Bireysel Sulama hibe başvuruları ile ilgili alınan karar Resmi Gazete de yayımlandı. Tarımsal üretim için bedenen çalışmak zorunda kalan çiftçilerin su motoru, yağmurlama sistemi, damlama sulama sistemleri sahibi olabilmesi ve daha kolay ve kaliteli üretim yapabilmesini amaçlayan hibe programı, aynı zamanda çiftçinin daha fazla üretim yapmasını sağlıyor.
Bireysel sulama hibe programı, tarla içi damla sulama sistemi kurulması, tarla içi yağmurlama sulama sistemi kurulması, tarla içi mikro yağmurlama sulama sistemi kurulması, tarla içi yüzey altı damla sulama sistemi kurulması, lineer veya Center Pivot sulama sistemi kurulması, tamburlu sulama sistemi kurulması ve güneş enerjili sulama sistemleri kurulmasını kapsıyor.
Hibe programından faydalanmak isteyen üreticiler için başvuralar 1 Ocak’tan itibaren başlayacak ve 1 Mart 2018 tarihinde son bulacak. Hibeden yararlanmak isteyen çiftçiler, almış oldukları mal bedelinin yüzde 50’si ile satın almış olduğu mal bedelinin toplam KDV tutarını ödeyecek.
ÇİFTÇİ HİBELERLE BÜYÜYOR
Üreticiler olarak tarımsal alandaki hibeleri çok yakından takip ettiklerini söyleyen Hakkı Aslan, “Hibe programları sayesinde ya giderlerimizi karşılıyoruz veya giderlerimizi daha da azaltmaya yönelik adımlar atıyoruz. Şuanda en önemli giderlerimizden bir tanesi sulama sistemleri. Çünkü gerçekten çok pahalı bir sistem ve çok kolay bir şekilde bozulabiliyor, yıpranabiliyor veya zarar görebiliyor. O yüzden bazı üreticiler yeni sistemler satın alırken, bazı üreticilerde hibe programının durumuna göre elindeki değiştirmeye çalışıyor.” dedi.
YENİ EKİPMANLAR ÜRETİMİ VE ÜRÜN KALİTESİNİ ARTIRIYOR
Çiftçilerin verilen destek, hibe ve primlerle üretim yaptığını belirten Hakkı Aslan, “Şuanda maliyetlerimiz ödenen destek ve primlerle karşılanıyor. Hibe programları sayesinde de tarımsal faaliyetlerde kullanmış olduğumuz ekipmanlarımızı yeniliyoruz. Gerçekten yeni ekipmanlar hem daha çok üretim elde etmemizi hem de daha kaliteli ürünler elde etmemizi sağlıyor. O yüzden üreticiler olarak bu tür hibe programlarını yakından takip ediyoruz” diye konuştu.